onderwijs vernieuwing

3 kansen om onderwijs te vernieuwen

De afgelopen jaren is er steeds meer behoefte aan onderwijsvernieuwing. Technologie biedt fantastische kansen voor onderwijsinstellingen om efficiënter, servicegerichter en uiteindelijk voordeliger te werken.

547
0

De laatste jaren is er een toenemende behoefte aan onderwijsvernieuwing. Daarbij zijn we geneigd om vooral te kijken naar de kosten. Technologie die vernieuwing accelereert is immers niet gratis. Toch zou wat meer oog voor de opbrengsten een beter investeringsklimaat scheppen. Waarvan het onderwijs uiteindelijk profiteert.

Technologie biedt fantastische kansen voor onderwijsinstellingen om efficiënter, servicegerichter en voordeliger te werken. Ik noem graag drie kansen.

 1. Administratie stroomlijnen
  Elke onderwijsinstelling heeft te maken met een wirwar van administratieve processen. Al deze handelingen drukken vaak behoorlijk op de begroting. Terwijl met de juiste technologie de volledige administratie verregaand te stroomlijnen is. Neem de inkoop- en factuurverwerking. In veel onderwijsorganisaties gebeurt dit nog altijd per locatie op verschillende manieren. Facturen komen op diverse adressen binnen en worden decentraal verwerkt. Er is amper controle en niemand weet precies wie wat bij welke leverancier bestelt. Het risico is dat facturen zoekraken of juist dubbel worden betaald. Inkoopvoordeel ontbreekt.Met een centrale en digitale administratie gaat er substantieel minder tijd verloren aan het zoeken naar facturen of andere documenten. Alles is eenvoudig te traceren. Het proces wordt zo een stuk doelmatiger. En dat merkt u.

 2. Onderwijs klasDocumenten digitaliseren
  Veel onderwijsinstellingen zijn grootverbruikers van papier en inkt. Facturen, inkooporders, studenten- en medewerkersdossiers, salarisadministratie. Het zijn omvangrijke documentstromen die vaak nog volledig worden geprint en bewaard. Deels heeft dit te maken met compliancy, maar een groter deel is probleemloos te digitaliseren. Met alle voordelen en kostenbesparingen van dien. Documenten fysiek archiveren en bijhouden kost immers tijd, ruimte en werkuren.Bovendien hoeft documenten digitaliseren geen hels karwei te zijn. Met de juiste hulpmiddelen worden gescande documenten direct op de juiste plaats opgeslagen.Dan kunt u er natuurlijk ook nog voor kiezen om lesmateriaal digitaal beschikbaar te stellen aan leerlingen. Collega’s hoeven niet langer opdrachten en oefeningen uit te printen op papier, maar kunnen dit digitaal aanbieden aan de student via een webportal. Dat scheelt extra handelingen, printkosten en uiteindelijk ook tijd.

 3. Overal mobiel printen
  Printfaciliteiten op onderwijsinstellingen vormen één van de grootste verborgen kostenposten en tevens één van de grootste ergernissen van zowel medewerkers als studenten. Veel scholen beschikken nog over eigen computers en printers. Gebruikers moeten de documenten éérst naar zichzelf mailen, om het vervolgens via de computer van school te printen. Omslachtig en tijdrovend voor de gebruiker en voor de onderwijsinstelling inefficiënt en kostbaar. Het kan ook anders. Met mobiel printen kan iedereen vanaf een eigen mobiel apparaat printen. Dit werkt via een intuïtieve app met geïntegreerde betaalmodule. Hierbij is het mogelijk om de printers standaard in te stellen op dubbelzijdig afdrukken, waardoor afdrukken op rekening van de onderwijsinstelling zelf een significante besparing oplevert. Kosten doorbelasten op de gebruiker is ook mogelijk. Terwijl leerlingen en medewerkers met mobiel printen meer service ervaren, hoeft u als onderwijsinstelling minder te investeren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om per opleiding of etage één multifunctioneel apparaat te plaatsen voor printen, kopiëren en scannen.

Meer tijd over voor onderwijs
Natuurlijk, alle bovenstaande voorbeelden vragen om een investering. Maar kijk vooral ook naar de opbrengst. Door administratieve processen te stroomlijnen, documenten te digitaliseren en te kiezen voor mobiel printen bespaart u uiteindelijk tijd doordat processen efficiënter verlopen. U zorgt voor meer tevredenheid onder studenten, docenten en leveranciers doordat informatie altijd en overal digitaal beschikbaar is.

Zo houdt u aan het eind van de rit geld over voor datgene waar het uiteindelijk allemaal om draait: leerlingen voorzien van excellent en vernieuwend onderwijs.

Credit foto’s: Pexels en Pixabay

Downloads bij dit artikel

 • Mobiel printen; altijd en overal van digitaal naar printeBook

  Alles over mobiel printen in één handig e-book.

 • Gratis handleiding voor digitaal werkeneBook

  Bespaar tijd, kosten en creëer efficiency: digitaliseer uw zakelijke documenten en start met digitaal werken. Het e-book ‘Documenten digitaliseren’ biedt inzichten, tips en eye-openers. Download het e-book hier.

 • Trendrapport Duurzaam WerkenRapport

  Alle trends over duurzaam ondernemen in één rapport. Een rapport vol feiten, practices en eye-openers voor iedereen die duurzaamheid en minder CO₂ wil borgen in strategie en beleid. Met inspirerende tips van o.a. Michel Schuurman van MVO Nederland, Jeroen Kanselaar van Search en Ricoh experts.

Jeroen Spierings Innovatie, verandering, onderwijs, technologie, marketing, social business

"When you talk, you are are only repeating what you already know. But if you listen , you may learn something new" - Dalai Lama

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook