cloud videoconference videoconferencing voordelen howto

De 4 voordelen van cloud videoconference

Bij het maken van een keuze voor een videovergaderoplossing is het belangrijk om alle voor- en nadelen op een rijtje te hebben. In mijn blog zoom ik in op de voordelen van videoconference in de cloud versus on-premise oplossingen.

369
0

In de wereld van videoconference is er veel verwarring over de manier waarop zakelijke videoconference oplossingen worden ontwikkeld, gebundeld en worden geconsumeerd. De gebruikers willen meestal gewoon video-oproepen maken en het maakt ze niets uit hoe deze applicaties achter de schermen werken. Echter, voor wie op zoek is naar een goede zakelijke video-service voor zijn medewerkers of collega’s, wordt het al snel belangrijk om de voors- en tegens achter diverse varianten van zakelijke videoconference mogelijkheden te begrijpen.

De aard van de video-oplossing die u kiest, kan grote invloed hebben op de snelheid waarmee u wilt uitrollen en waarmee u wilt op- en afschalen als dat ooit nodig is. Bij iedere uitrol van videoconference zijn er een aantal potentiële knelpunten, zoals oplopende kosten, gemak van implementatie en ondersteuning van gebruikers. Dit stappenplan kan hierbij uitkomst bieden.

Druk op het netwerk
Voordat we de voor- en nadelen van cloud versus traditionele infrastructuur kunnen begrijpen, moeten we ons afvragen waarom we überhaupt infrastructuur nodig hebben. Waarom zouden we niet videosystemen in onze vergaderruimtes plaatsen en ze ‘gewoon’ met elkaar laten bellen? Helaas is het niet zo eenvoudig, zeker niet als we een groepsgesprek willen ondersteunen. Als we bijvoorbeeld 5 videoconference systemen in hetzelfde gesprek willen hebben kunnen we niet alle data per locatie van en naar 4 andere locaties versturen. Dat zou veel te veel bandbreedte in beslag nemen en de druk op het netwerk te ver opvoeren.

Beter kunnen we alle 5 de systemen naar één centrale virtuele vergaderruimte (VMR) laten bellen. Zo’n VMR moet ergens worden gehost op een server. Zo’n server is een voorbeeld van video-infrastructuur.

Voordelen cloud versus traditionele videoconference

 1. Veiligheid

Tot een aantal jaren geleden bestond videoconference infrastructuur vooral uit fysieke apparaten. Kapitaalkrachtige organisaties waren in staat dergelijke apparaten aan te schaffen, vaak met dure support contracten. Deze infrastructuur werd op locatie (on-premise) geïnstalleerd om videogesprekken te hosten. Dit was ooit de enige manier om videoconference te gebruiken.

Vandaag de dag zijn er nog steeds situaties denkbaar waarbij on-premise infrastructuur de voorkeur zou kunnen krijgen. Bijvoorbeeld vanuit veiligheidsoverwegingen. Meer en meer organisaties vinden echter de voordelen van cloud-based videoconference veel zwaarder wegen dan de veiligheidsrisico’s. De veiligheidsrisico’s zijn in de afgelopen jaren immers geminimaliseerd en – waarschijnlijk belangrijker – leveranciers zijn de wijze waarop ze omgaan met security veel beter gaan documenteren.

 1. Schaalbaar

Als u de keuze maakt voor on-premise hardware als video-infrastructuur, dan bent u gebonden aan specificaties van de oplossing op dat moment. Doorontwikkelingen zijn niet inbegrepen, dus zult u op termijn, opnieuw moeten investeren. Ook is een on-premise infrastructuur maar beperkt schaalbaar ondanks (dure) hybride oplossingen.

 1. Kwaliteitsgarantie

Een belangrijk deel van de capaciteit- en schaalbaarheidsproblemen van on-premise infrastructuur is verholpen met cloud services. Ook kan een volledige cloud videoconference oplossing veel meer betekenen dan alleen het faciliteren van gesprekken.

Een goede cloudomgeving voor videovergaderen biedt ook een kwaliteitsgarantie door ervoor te zorgen dat de negatieve impact van het publieke internet worden geminimaliseerd. Ook vereenvoudigt een cloudoplossing monitoring, ondersteuning en analyse waardoor de ROI kan worden gewaarborgd.

 1. Doorontwikkelen

Cloud videoconference oplossingen groeien mee met markttrends. Zo ondersteunen veel service providers inmiddels Skype4Business en WebRTC. Hierdoor is de gebruiker in staat om veel eenvoudiger buiten zijn eigen netwerk te communiceren. Ook met mensen zonder professionele videovergaderoplossing.

Een goede cloud videoconference service biedt dus niet alleen off-site hosting, maar een degelijke, schaalbare, kwalitatieve video-infrastructuur met perfecte ‘user-experience’. Zakelijke gebruikers kunnen dit zelf 30 dagen gratis ervaren en uitproberen, als men dat wil.


Videovergaderen, communicatie van de toekomst

De techniek van videocommunicatie op zich is niet nieuw. Al jaren maken organisaties gebruik van deze manier van communiceren om vergaderen op afstand mogelijk te maken. Toch is er een duidelijke verandering te constateren. In dit artikel kun je lezen waarom videovergaderen de toekomst van communicatie is.


Credit foto: PicJumbo 

Downloads bij dit artikel

 • Online samenwerken in 5 stappenStappenplan

  De manier waarop u online samenwerkt optimaliseren? Download het stappenplan.

 • 30 dagen gratis videovergaderenDemo

  Ervaar de eenvoud van het systeem, de rijke geluids- en beeldkwaliteit, de beveiligde verbinding en hoe gemakkelijk het mee te nemen is. Verhoog je werkplezier en bespaar op reis- en verblijfskosten.

 • Whitepaper ‘Anders Werken’: wat vindt werkend Nederland (PDF)Whitepaper

  Een onderzoek onder Nederlandse kantoorwerkers naar de stand van zaken op het gebied van nieuwe, andere manieren van werken. Maken we wel optimaal gebruik van de mogelijkheden van vandaag de dag? Hoe in actie te komen?

John van der Heijden Samenwerkingstechnologie

“Video en Voice zijn ondersteunend aan samenwerken, niet randvoorwaardelijk.”

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook