Robotisering

5 trends in robotisering

Robots en mensen die samenwerken: het klinkt wellicht als een sciencefictionfilm. Maar Robotic Process Automation (RPA) is zeker geen buitenaards verzinsel. Steeds meer organisaties ontdekken de meerwaarde van softwarerobots.

1385
2

Robotic process automation (RPA) kan arbeidsintensieve processen uit handen nemen. Je configureert de softwarerobot eenmalig, waarna hij dezelfde handelingen eindeloos kan kopiëren. Sommige bedrijven zijn sceptisch over deze robotsoftware, andere juist enthousiast. Is RPA een blijvende innovatie en verliezen mensen door deze software hun baan? Ik signaleer 5 trends in robotisering.

1. Van lokaal naar centraal beheer

RobotVanzelfsprekend zijn de meeste organisaties begonnen met de inzet van één of slechts enkele softwarerobots. Deze robotsoftware wordt in die beginfase vaak beheerd vanuit een desktop. Logisch. Maar hoe pak je dat aan bij 80 robots? Die kun je niet afzonderlijk beheren. Daarom richten steeds meer organisaties een centrale server in waarop zij alle robots beheren. Zo kun je precies zien welke robots er zijn, wat hun status is en hoe vaak ze ingezet worden.

“Veel organisaties richten een centrale server in voor robotbeheer”

2. RPA en mensen worden collega’s

Soms zijn organisaties in het begin sceptisch over de voordelen van RPA. Maar als ze eenmaal zien dat robotsoftware écht meerdere systemen kan bedienen, kunnen ze niet wachten om zo veel mogelijk te automatiseren. Toch lenen niet alle processen zich voor RPA en blijven mensen onmisbaar. Ik zie steeds vaker dat robots hun menselijke collega´s ondersteunen.

3. Cognitieve automatisering vult RPA aan

Een softwarerobot kan niet afwijken van de taak die je hem hebt opgedragen. Als er een probleem is, stopt hij of stuurt hij een e-mail. Je stelt vooraf alles zelf in. Dat is veilig: de foutkans is minimaal. Je houdt zelf de controle en krijgt een melding als er iets misgaat. De robot doet dus niets wat jij niet wilt, maar: hij doet ook niets méér.Nu RPA is ingebed, zijn veel bedrijven op zoek naar een ‘next step’. Cognitieve automatisering (zoals Artificial Intelligence, Natural Language Processing of Machine Learning) lijkt een ideale aanvulling. Deze technologieën beschikken over een zelflerend algoritme en bootsen het beredeneringsvermogen van mensen na. Ze leren, ‘denken’ en beslissen op basis van eerder opgedane informatie en ervaringen.Dat biedt enorme kansen, maar ik plaats ook graag een kanttekening. Deze cognitieve automatisering is vaak nog erg foutgevoelig. Het algoritme maakt immers zelf beslissingen, zonder jou daarvan op de hoogte te stellen. Dan kan het zijn dat de robot eens een ander pad inslaat dan jij aanvaRobotiseringnkelijk had bedoeld. Breng daarom goed in beeld welk proces je wilt automatiseren, zodat je precies weet welke technologie hierbij past. En houdt de resultaten tussentijds scherp in de gaten.

“Dankzij robotisering zijn er in 2022 58 miljoen meer banen”

4. RPA wordt toegankelijker

In de afgelopen vijf jaar werd het steeds voordeliger om softwarerobots te implementeren. Hierdoor is RPA ook toegankelijk geworden voor kleinere organisaties. Als je deze software gebruikt in combinatie met clouddiensten hoef je geen eigen datacentrum in te richten. Dit bespaart onderhouds- en beheerskosten. Ook voor bijvoorbeeld accountants, notarissen of vervoerders is RPA een uitkomst, omdat de software enorme hoeveelheden informatie in korte tijd kan verwerken.

5. Robots zorgen voor meer banen

Een vraag die veel werknemers bezighoudt: pakken de softwarerobots straks onze banen af? Integendeel! Het World Economic Forum berekende dat er in 2022 dankzij robotisering 58 miljoen meer banen zijn dan nu. Doordat organisaties steeds grotere aantallen robots inzetten, moeten leveranciers ook meer robots maken, configureren en onderhouden. En daarvoor zijn nog steeds mensen nodig.

Advies: begin klein

RPA is een efficiënt hulpmiddel dat steeds meer bedrijven inzetten. Maar hoe implementeer je softwarerobots in je bedrijfsprocessen? Mijn advies is: begin klein. Je hoeft niet meteen een complex proces te automatiseren. Start met een eenvoudig proces, analyseer hoe dat gaat en bouw je robotiseringsplan stapsgewijs verder uit.

Downloads bij dit artikel

  • RabobankCase

    Bedrijfsprocessen efficiënter inrichten, om kostbare tijd te besparen en de foutkans te reduceren. Hoe pak je dat aan in de bancaire sector? Rabobank zet in op robotisering.

  • e-book ‘Robotic Process Automation’ (RPA)eBook

    In het e-book 'Robotic Process Automation' (RPA) staat wat de kansen zijn, wat de impact is en hoe je aan de slag kunt gaan met robotiseren. Met voorbeelden uit de praktijk bij de Rabobank en PwC.

Remo Antonis Robotic Process Automation, Document Management

"Oprechte interesse is een niet te onderschatten menselijke eigenschap."

Reageer ook

Reacties 2

Bas Dingemans ,

Interessant artikel! Met robots gaan er banen verdwijnen, maar er komen er ook heel veel voor terug. Op ProgrammeerPlaats staat er ook een mooi artikel over: https://programmeerplaats.nl/2019/02/17/robotisering-van-de-samenleving/#more-309

Bas Dingemans ,

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook