Tijd tekort

Altijd tijd tekort? 9 tips om dat op te lossen

Krijg weer grip op je werk en tijd voor jouw leven met deze negen pragmatische en handige tips..!

1033
0

Ben jij ook zo iemand die geleefd wordt door z’n werk? Iemand die ’s morgens al in bed z’n mail checkt en ’s nachts nog bezig is om alles op een rijtje te krijgen? Altijd tijd tekort heeft? Gebruik deze tips en krijg weer grip op je werk en tijd voor je leven.

Tip 1: Creëer overzicht
Als je ’s morgens direct begint met werken, is de kans groot dat de tijd door je vingers glipt. Bereid je daarom elke dag mentaal voor op de dag van morgen. Gebruik je agenda en een takenlijst. Bepaal aan de hand van je agenda hoeveel taken je de volgende dag kunt doen. Wees realistisch!

Tip 2: Maak afspraken met jezelftijd tekort to do lijst
Plan klussen die langer dan dertig minuten duren in als ‘afspraak met jezelf’ in je elektronische agenda. Dat helpt je om je tijd beter te managen en minder vaak tijd tekort te komen.

Tip 3: Stel je prioriteiten
Begin de dag niet met een klusje, maar met het bekijken van je agenda en takenlijst. Dit zorgt voor een gerichte mindset waardoor je anders omgaat met e-mail en telefoontjes tussendoor, omdat het je helpt prioriteiten te stellen en daaraan vast te houden. Je taken nummeren werkt ook goed.

Tip 4: Laat je niet leven
Ken je dat? Elke keer als je smartphone oplicht, trilt of geluid maakt, moet je gewoon even kijken wie er iets te melden heeft. Bepaal zelf wanneer je berichten bekijkt door apps van je smartphone niet langer op de homepage te plaatsen en meldingen uit te zetten.

Tip 5: Schrijf mental notes op
Soms bedenk je opeens iets wat je vergeten bent of nog moet doen. Die mental notes vragen kostbare energie die je beter aan iets anders kunt besteden. Schrijf ze daarom direct op of e-mail jezelf. Of beter: stuur een mailtje naar je online takenmanager zoals Wunderlist.

Tip 6: Hoezo: nú..!?!
De belangrijkste oorzaak van tijdgebrek is het aannemen van ad-hocklusjes. Wist je dat slechts 5% van die ad-hocklussen ook écht dringend is? Probeer daarom steeds zorgvuldig te beoordelen of een klus echt haast heeft of gewoon ingepland kan worden.

Tip 7: Wees vaker ‘Out of office’OOO Out of the office werk tijd tekort
Gebruik je ‘out of office’ niet alleen tijdens vakanties, maar ook als je een dagdeel geconcentreerd wilt werken zonder de druk van e-mail. Daarmee manage je de verwachtingen van mensen die je een bericht sturen en je creëert rust voor jezelf. Zet desnoods in je bericht dat ze bij nood een sms kunnen sturen.

Tip 8: Gebruik je tablet wijs
Hoe zou het zijn om je tablet voortaan alleen voor bepaalde doeleinden te gebruiken, zoals bijblijven op je vakgebied en ideeën uitwerken? Richt ‘m speciaal daarvoor in. Filmpjes of e-mail bekijken kan dan op smartphone, laptop of pc. Zo voorkom je tijd tekort door afleiding en creëer je ruimte voor ontwikkeling.

Tip 9: Werk mobiel
Zorg dat je papierloos en online werkt. Zo kun je zelf bepalen waar en wanneer je werkt. En zo voorkom je tijdverlies doordat je in een omgeving werkt waarin je je niet goed kunt concentreren.
Meer weten over digitaal werken? Download hier het eBook digitaal werken.

Deze tips verschenen eerder in het inspiratieboek Work.Live. Meer inspiratie opdoen? De digitale versie is hier gratis te bestellen.

Downloads bij dit artikel

  • Inspiratieboek Work. Live.Inspiratie

    Download gratis het e-book Work. Live. met heel veel inspiratie om anders te werken en beter te leven.

  • Gratis handleiding voor digitaal werkeneBook

    Bespaar tijd, kosten en creëer efficiency: digitaliseer uw zakelijke documenten en start met digitaal werken. Het e-book ‘Documenten digitaliseren’ biedt inzichten, tips en eye-openers. Download het e-book hier.

  • Gratis e-book ‘Online samenwerken’eBook

    Werken vanaf meerdere locaties, met collega’s of klanten aan de andere kant van de wereld. Dit vraagt om online samenwerken, vergaderen en samen in documenten werken. Online samenwerken is tijd- en kostenbesparend en productief. Meer lezen? Download het eBook.

Redactie WerkTrends Blaast dit platform dagelijks leven in

"Wij geloven in kennisdelen en verbinden. Zowel on- als offline. We brengen dit in de praktijk door nieuws, tips en inzichten te publiceren die het samenspel tussen werken en leven voor zowel mensen als bedrijven leuker, beter en efficiënter maakt."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook