MFP

Apps op de printer

Een App Store met tal van mogelijkheden. Handig door het menu swipen. Op een tablet of smartphone is dat al heel normaal. Ook printers kunnen nu met hetzelfde gemak bediend worden.

629
0

De tijd dat de multifunctionele printer (MFP) een grijze bak was met tal van knoppen en een (onoverzichtelijk) menu dat u even moest ontdekken, is voorbij. De MFP gebruikt u tegenwoordig met hetzelfde gemak als uw tablet of smartphone.

Van een multifunctionele printer (MFP) wilt u natuurlijk vooral dat ‘ie doet waarvoor u ‘m aanschaft: printen, scannen, kopiëren (en eventueel faxen). En het liefst zo eenvoudig mogelijk. Tegelijk vraagt de moderne tijd om een andere manier van werken. Beter en efficiënter. Met een optimale medewerkerstevredenheid. Ook de multifunctionele printer kan daar aan bijdragen. Gelukkig staat de markt wat betreft (eenvoudig) printen niet stil.

Touchscreen
Veel multifunctionele printers beschikken tegenwoordig over een groot touch screen, met overzichtelijke interface en handige pictogrammen. Hiermee zijn het kleine display en de harde knoppen (hardkey buttons) verleden tijd. Ook de werking van het touchscreen op het apparaat is veranderd. De meeste moderne MFP’s kunnen – net als een tablet of smartphone – tegenwoordig heel makkelijk bediend worden, bijvoorbeeld door te pinchen en swipen. Hiermee wordt de bediening net zo intuïtief als de bediening van smartphones of tablets.

Appstore
Net als smartphones en tablets, beschikken MFP’s tegenwoordig ook vaak over een appstore. Hier vindt u allerlei handige apps en widgets die de printer verrijken, zoals een widget die het tonerniveau weergeeft of een app voor ‘language selection’. In organisaties met veel internationale collega’s kan elke medewerker dan de taal op het display eenvoudig aanpassen. Een stuk gebruiksvriendelijker dan wanneer u de printer maar in één taal aanbiedt.

App om eenvoudig ID-kaarten te kopiëren/scannen. Een ander voorbeeld van een app die de gebruiksvriendelijkheid vergroot is ‘ID-card copy’. U kent het vast: wanneer u uw identiteitskaart wilt kopiëren of scannen moet u eerst de voorkant kopiëren en daarna de achterkant, met als resultaat 2 verschillende vellen papier (1 voor de voorkant en 1 voor de achterkant). Nu is er een app die automatisch zowel de voor- als achterkant van een ID-kaart (of ander document) kopieert of scant, en het resultaat op 1 vel zet. En dat alles gaat volledig geanimeerd, zodat iedereen (ook zonder kennis van de machine) het kan!

App om te printen vanaf smartphone
De nieuwste MFP’s – ook wel ‘smart MFP’s’ – gaan nog een stap verder. Medewerkers kunnen een smart MFP bedienen vanaf hun smartphone of tablet. Als medewerkers van hun eigen device willen printen, lopen ze in de praktijk nogal eens tegen praktische problemen aan. Ze moeten het bestand bijvoorbeeld eerst op een computer openen om vanaf daar te kunnen printen. Of de smartphone moet in verbinding worden gebracht met het (bedrijfs)netwerk waar ook de printer mee in connectie staat. Een hoop gedoe en vanwege security-redenen niet altijd mogelijk.

Met de Smart Device Connector app voor mobiel printen kan dit wel. Eenmaal gedownload, is printen een kwestie van de smartphone tegen de MFP houden en het gewenste document wordt geprint. Ook als een gebruiker niet in het netwerk staat van de MFP. Een veilige oplossing, omdat het display van de MFP over een eigen mini-netwerk beschikt waar de gebruikers verbinding mee maken. Oneigenlijk gebruik van het netwerk van de organisatie is daarmee uitgesloten. In onderstaande video ziet u hoe dat werkt.

App met helpdesk op afstand
Wilt u lang plezierig blijven printen, dan is onderhoud van het grootste belang. Gelukkig zijn er ook op dit vlak ontwikkelingen. Via een andere app is het mogelijk de MFP op afstand door onze helpdesk te laten overnemen. Zie het als een programma zoals Teamviewer, waarmee het scherm van iemand anders op afstand bediend kan worden om zo problemen snel op te lossen. Deze ‘Remote Assistance App’ doet precies hetzelfde. Helpdesks kunnen op afstand meekijken, configureren en problemen oplossen. Dit scheelt weer wachten op een engineer, zodat u meteen weer van de printer gebruik kunt maken. Uiteraard nadat u toestemming hebt gegeven. Het is dus niet mogelijk om het display over te nemen zonder dat u op de hoogte bent.

Persoonlijk display
En zo wordt het gebruik van een multifunctionele printer steeds intuïtiever. Het display van een MFP is bovendien volledig af te stemmen op de wensen van de organisatie of gebruiker. Wilt u alleen kunnen scannen en printen? Dan is het mogelijk om de overige functionaliteiten (zoals kopiëren) volledig te verbergen, zodat het gebruik nog verder vereenvoudigd wordt en collega’s sneller kunnen werken.

Bijkomend voordeel is dat dit alles geen statisch geheel is. Nieuwe functionaliteiten kunnen continu worden toegevoegd en weer verwijderd. Volledig afgestemd op de actuele behoefte dus. Ook kunt u kiezen uit een eigen achtergrond en interface met bijvoorbeeld uw bedrijfslogo- en kleuren. De MFP is dus tot op gebruikersniveau volledig aanpasbaar. Dat maakt het gebruik ervan niet alleen intuïtiever, maar ook een stuk plezieriger.

Welke apps ziet u graag terugkomen op MFP’s? Heeft u zelf ideeën over apps die ontwikkeld zouden moeten worden voor MFP’s?

Downloads bij dit artikel

Marcel Kleintjens Less paper office, paperless office, MPS

"De paperless office heeft veel voordelen, maar is niet altijd realistisch vandaag de dag. Ik maak me sterk voor een 'less paper office'. Oftewel een invulling van printbehoeften, die gericht is op zowel het heden als de toekomst."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook