Blik op de toekomst met trendwatcher des vaderlands

Adjiedj Bakas schetst een toekomstbeeld waarin het individu materieel soberder leeft en gevoelsmatig rijker is. Het leven in 2025 zal niet per se makkelijker zijn, maar wel vrijer.

836
0

Adjiedj Bakas kreeg de prachtige titel ‘trendwatcher des vaderlands’. Vanuit zijn kantoor met duizelingwekkend interieur schetst hij een toekomstbeeld waarin het individu materieel soberder leeft en gevoelsmatig rijker is. Het leven in 2025 zal niet per se makkelijker zijn, maar wel vrijer.

“We hebben nu al een ‘portable lifestyle’. We leven met een rugzak, waarin we onze contacten en werk met ons meedragen. Dat geeft veel vrijheid, maar we moeten oppassen dat aandacht voor technologie niet ten koste gaat van onze creativiteit. De komende tien jaar zullen we steeds meer zoeken naar een balans tussen mens en machine en jongere generaties zullen die sneller vinden. We kunnen veel van hen leren. Voor hen is al die techniek een vanzelfsprekendheid, een middel waarmee ze hun leven naar wens inrichten en hun talent kunnen ontplooien. De welvaart die oudere generaties hebben opgebouwd sinds de jaren vijftig komt voorlopig niet terug. Een eigen huis, een eigen auto: dat is voorbij. We huren en delen, niet alleen om te besparen maar ook omdat we wendbaar willen zijn. De mens van de toekomst is een nomade. Het deel van de werkende bevolking dat een vaste voltijdbaan heeft in 2025 schat ik in op minder dan dertig procent en dat zal alleen maar afnemen.”

Herverdeling van arbeid
Ondanks de vergrijzing zal er niet genoeg werk zijn voor iedereen. Hoogopgeleid talent, ambachtslieden en ondernemers kunnen misschien nog fulltime geld verdienen. Ieder ander zal minder uren per week vullen met betaald werk. Dat komt goed uit in een samenleving met een overheid die vindt dat de burger steeds meer zelf moet regelen. Wij zullen in toenemende mate onze ouderen en kinderen zelf verzorgen, wat de zorgsector een hoop geld bespaart. Ons werkende leven wordt Surinaams. Hoge werkloosheid, flexibilisering van de arbeidsmarkt en mantelzorgverplichtingen creëren een markt voor losse klusjes: hosselen. Het is een beproefde Surinaamse manier om het inkomen uit een gewone baan aan te vullen of om geld te besparen. Werkgevers zullen moeten accepteren dat werknemers deeltijd werken en meerdere banen hebben.

Kijk op www.diensten.ruilen.nl en www.TaskRabbit.com

Nieuwe banen
Computers zijn goed in routinehandelingen en hebben toegang tot enorme gegevensbestanden. Ze worden niet moe in het speuren naar afwijkingen in beelden en cijfers of het analyseren van monsters. Economen van Oxford voorspellen dat in de komende twintig jaar 47 procent van de huidige beroepsgroepen en de daarbij horende banden verdwijnen. Telemarketeers eerst, gevolgd door accountants en financieel controleurs. Ook manager is een uitstervend beroep. Maar wie zich verdiept in de bio-economie (nut uit groene grondstoffen), IT-beveiliging (cybercop) of de belevingseconomie (amusement en media) ziet zijn werkgebied groeien. En dan zijn er beroepen die wij ons nu nog niet kunnen voorstellen. Wie gaat het wagenpark van zelfrijdende auto’s onderhouden? Wie helpt onze psyche de wereld tussen virtueel en echt te overbruggen? En hoe heet iemand die in data handelt?

Kijk eens op www.biobasedeconomy.nl 

Data wordt een handelsmiddel
Banken krijgen digitale kluizen. De eigenaar van de data (het individu) bepaalt welke informatie de bank mag verhandelen voor advertentiedoeleinden en welke niet. Dit levert zowel de bank als het individu geld op. Wie sneller wil surfen en alleen echt relevante informatie wil ontvangen, kiest voor betaalde zoekmachines. En misschien verkopen singles een deel van hun gegevens wel aan datingbureaus, zodat ze nooit meer een blind date hoeven hebben.

Concurrentie zit in kleine hoek
De middenklasse verdwijnt uit het arbeidsleven en het bedrijfsleven. De grote spelers zullen nog groter worden, ten koste van de middenmoot. Winst wordt niet in werknemers gepompt, maar uitgekeerd aan aandeelhouders of geïnvesteerd in kostenbesparende technologie. Een van de redenen dat de koopkracht van de gemiddelde Nederlander nu 45 procent van het BNP is, vergeleken met 54 procent in 1992. Men keert zich in toenemend mate af van de grote spelers en zoekt het zelf wel uit. Met bitcoins, met thuisdiensten, met producten van kleine bedrijven. We zien een verhuizing naar het platteland, want met een goede internetverbinding is alles te verkrijgen, te distribueren en te publiceren en het wonen is er aanzienlijk goedkoper en rustiger. E-towns heten ze, plaatsen met een grote internetsterkte onder bedrijven zoals Weesp, Best, Veendam en Goes. Geen globalisering, maar glocalisering.

Lees hier meer over de reis naar de organisatie van morgen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met NRC Media. Bron foto o.a. Flickr.
Credit hoofdfoto artikel: Bill Tanaka

Downloads bij dit artikel

  • The future of work in the 21st centuryWhitepaper

    Geautomatiseerd, creatief en decentraal: 'The future of work in the 21st century' is een studie van The Economist Intelligence Unit (EIU). Het rapport probeert de belangrijkste trends te identificeren die de aard van werk en het werken in de komende 10-15 jaar zullen beïnvloeden.

  • Humans and machines – The role of people in technology-driven organisationsWhitepaper

    Humans and machines: The role of people in technology driven organisations is an Economist Intelligence Unit report, sponsored by Ricoh. It explores how the interaction between humans and technology is evolving in businesses and other organisations, and asks whether and how technological progress will continue to be complemented by the infl uences of human imagination and intuition.

  • De opkomst van de iWorker in 2018Infographic

    Managers in Europa verwachten een opkomst van ‘informatiewerkers’ (iWorkers). Zijn organisaties klaar om deze iWorkers optimaal te faciliteren en aan te trekken? Download hier de infographic.

Karina Meerman The missing link between tech & text

"Uitstellen kan altijd nog."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook