burnout burn out centraal beheer

Burnout..? Niet met deze 6 tips

Als (startende) ondernemer moet je het risico op een burn-out niet te laag inschatten. Het ondernemersbestaan is vaak stressvol, dus het kan ook jou overkomen. Daarom: 6 tips om een burn-out te voorkomen.

501
0

Een burnout kenmerkt zich door emotionele uitputting en neerslachtigheid. Het voelt alsof er letterlijk iets in je hoofd is doorgebrand. Het duurt lange tijd om te herstellen en dat kan funest zijn voor jou als (startende) ondernemer. 

1. Zorg dat je voldoende ontspant
Veel ondernemers kennen maar 1 stand: de altijd-maar-doorgaan-stand. Als je voor jezelf werkt, komt alles op jou neer. Stilstaan lijkt geen optie. Maar als stilstaan geen optie is, ga je over je eigen grenzen heen. Doe je dat stelselmatig, dan is het risico op een burnout reëel. Als ondernemer moet je de tijd nemen om te ontspannen en bij te komen van de dagelijkse hectiek. Gun jezelf voldoende pauzes, vrije avonden, weekenden en vakanties. bereikbaarheid werk centraal beheerKijk vooruit en blokkeer bepaalde momenten in je agenda. Als je je laat meeslepen door de waan van de dag, zit je agenda voor je het weet 7 dagen per week vol.

2. Wees niet altijd bereikbaar
De wereld vergaat niet als jij je laptop dichtklapt of je telefoon uitzet. Gun jezelf de luxe om niet bij ieder geluidje omhoog te hoeven schieten om je telefoon te bekijken. Ook je social media kanalen hoeven niet 24/7 gemonitord te worden. Die constante prikkels kunnen schadelijk zijn voor je mentale gezondheid.

3. Beweeg voldoende
Bewegen is ook iets waar je jezelf de tijd voor moet gunnen. Regelmatig sporten houdt niet alleen je lijf gezond, maar ook je geest. Dat betekent niet dat je jezelf moet pijnigen met een rondje hardlopen om fysiek en mentaal in vorm te blijven. Kies voor een sport die je ook écht leuk vindt. Dat maakt het een stuk makkelijker je sportuurtje niet in te ruilen voor een zakelijke afspraak.

4. Slaap voldoende
Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: artikelen waarin de meest succesvolle ondernemers vertellen dat ze per nacht slechts een paar uur slapen. werk prive balans rustMisschien is dat echt zo, misschien zeggen ze het omdat het interessant klinkt. Gemiddeld genomen heeft een mens acht uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Luister naar je lichaam en pak de uren die jij nodig hebt om je uitgeslapen te voelen. Structureel te weinig slapen is zeer slecht voor je mentale welzijn.

5. Houd afstand van mensen die energie kosten
Er zijn mensen die je energie geven en mensen die je veel energie kosten. Zeker op momenten wanneer je voelt dat je minder energie hebt, moet je afstand nemen van die laatste groep. Dat kan lastig zijn, als het om mensen gaat die dicht bij je staan of die je nodig hebt als ondernemer. Vraag je in zo’n geval af wat je aan vrienden hebt waar je geen energie van krijgt, maar die je energie kosten. Heb je klanten die dit doen? Kies dan ook voor jezelf en neem het omzetverlies voor lief.

6. Zoek hulp
Lukt het jou ondanks deze tips en inspiratie niet om te ontspannen? Zoek dan hulp voor het te laat is. Denk aan een coach die jou kan helpen met timemanagement en het stellen van prioriteiten. Ook mindfulness en yoga kunnen je helpen rust te vinden. Onderschat niet wat stress met je lijf kan doen en trek op tijd aan de bel als je voelt dat het mis dreigt te gaan. Onthoudt dat een burnout iedereen kan overkomen; sluit daarom als ondernemer altijd een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Want hoe graag je ook wilt geloven dat het niet zo is: ook jij kunt een burnout krijgen.

Downloads bij dit artikel

  • Inspiratieboek Work. Live.Inspiratie

    Download gratis het e-book Work. Live. met heel veel inspiratie om anders te werken en beter te leven.

Redactie WerkTrends Blaast dit platform dagelijks leven in

"Wij geloven in kennisdelen en verbinden. Zowel on- als offline. We brengen dit in de praktijk door nieuws, tips en inzichten te publiceren die het samenspel tussen werken en leven voor zowel mensen als bedrijven leuker, beter en efficiënter maakt."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook