Check check… hightech!

Drie grote technologietrends zijn (serious) gaming, robots en alternatieve realiteit: virtual reality en augmented reality. En in alle branches zullen zij worden toegepast. Een greep uit recente ontwikkelingen in leren, winkelen en (ver)zorgen.

2235
0

De wereld om ons heen verandert razendsnel. In het onderzoeksprogramma The future of work in the 21st century brengt de Economist Intelligence Unit de belangrijkste trends in kaart die onze werkwijzen de komende 10 tot 15 jaar ingrijpend zullen veranderen. Succesvol ondernemen vereist een flexibele organisatie die kan meebewegen en medewerkers die verandering aanjagen en omarmen. Slimme technologie helpt organisaties hierbij, zodat zij effectief en efficiënt kunnen opereren.

Drie grote technologietrends zijn (serious) gaming, robots en alternatieve realiteit: virtual reality en augmented reality. En in alle branches zullen zij worden toegepast. Een greep uit recente ontwikkelingen in leren, winkelen en (ver)zorgen.


ONDERWIJS

Game on!
Met games leren kinderen terwijl ze plezier hebben en wie begrijpt dat beter dan Donald Duck? DuckWise (Vrolijk Wijzer Worden!) is een educatief label voor games en websites die 21ste eeuwse vaardigheden trainen. Zoals (Duck)Typen en lezen in Nederlands en Engels. Met de DuckQuiz ontwikkelen kinderen algemene kennis binnen over de wereld.

Smartphone in de klas
Fontys Hogeschool
verbiedt het mobieltje niet, maar zet hem in voor klassikaal stemmen op prikkelende stellingen en het aanbieden van educatieve content via apps. Ook leuk: via streaming video colleges volgen van hoogleraren uit de hele wereld. Een makkelijke manier om MIT-kennis naar Nederland te halen.

Mix & match lesmateriaal
Docenten stellen relatief eenvoudig eigen lesmateriaal samen dankzij websites als WikiwijsLeermiddelenplein.nl en Schoolbordportaal.nl. Selecteer het onderwerp, kies de methode, voeg indien gewenst zelfgemaakte content toe. En presenteer het de leerlingen via een interactief bord.

Sociale media
QR-codes ontwerpen, een goed doel adopteren, een virtueel reisbureau runnen. Deze en andere acties met social media zijn te vinden in het boek ‘Sociale media op de basisschool’. Het geeft docenten stappenplannen en inspirerende voorbeelden. Te koop op papier, gratis te downloaden op MijnKindOnline.nl.

Flipping the classroom
Letterlijk de “omgedraaide klas”. Het huiswerk wordt nu in de klas gedaan en de instructie gebeurd thuis op afstand. Dat is flipping the classroom. Zo blijft er tijd over in de klas om andere (sociale) vaardigheden te leren en interactie en samenwerking te stimuleren. YouTube heeft tientallen leerzame kanalen, zoals CE VMBO Geschiedenis (met HistoClips); de WiskundeAcademie en National Geographic Channel Benelux om de instructie op afstand aan te vullen.


RETAIL

Geen oude roddelbladen meer
iBeacons communiceren op Bluetooth-frequentie via apps met smartphones in de buurt. Cafés in Londen kunnen voor hun klanten een digitaal abonnement nemen op bladen van uitgever Exact Edition. Zolang de gasten in de bar zijn, ontsluit een iBeacon toegang tot de nieuwste bladen. Dat zou de kapper ook moeten doen. Winkels kunnen via eigen apps hun klanten ook de nieuwste aanbiedingen sturen, zodra ze in de winkel zijn.

On demand uitgeven
Zweedse uitgever Meganews heeft print-on-demand kiosken. Lezers kiezen op een scherm wat ze willen lezen, betalen met creditcard en binnen twee minuten hebben ze dat tijdschrift geprint in handen.

Online lokaal shoppen
LocalsUnited.nl combineert de wijsheid van internet met de kracht van lokaal, door kleding aan te bieden van winkels in de buurt. De website biedt de optie ‘shop with friends’. Via de technologie van Surfly.com deelt de shopper dan realtime de controle over de website met vrienden. Dat maakt het aanwijzen van een favoriet kledingstuk heel eenvoudig. Het is samen winkelen online.

Virtueel passen
Occulus Rift, de virtual-reality-bril van Facebook, brengt nieuwe werelden binnen handbereik. Zo zette TopShop in 2014 een handvol klanten op de eerste rij van de Fashion Week – vanuit hun winkel in Londen. In VR kan men echt rondlopen in winkels en aankopen doen, zonder van huis te gaan.

Robot in de winkel
In juli ging bij MediaMarkt in Rotterdam voor de eerste keer in Nederland een robot aan het werk op de winkelvloer. Engelssprekende Trusty heeft een meisjesgezicht en een groot interactief scherm voor het lijf. Zij weet waar alles ligt, geeft productinformatie en wijst klanten naar het juiste winkelpad.

Glas als scherm
Transformeer een saai winkelraam naar een interactief scherm, met behulp van slim folie, een projector en hippe videocampagnes. Het Nederlandse WindowSketch combineert dit alles onder meer met slimme software en gezichtsherkenning, zodat de beelden in de digitale etalage altijd passen bij het geslacht en de leeftijd van wie staat te kijken.


ZORG

Camerabril
Chirurgen breiden Google Glass uit met software en hardware om onderling beelden te versturen, maar ook om operaties live te streamen. Het AMC in Amsterdam heeft zijn eigen GoogleGlassSurgeon, prof. Dr. Marlies Schijven. Zij was een van de twee chirurgen die begin 2013 de eerste ‘Glass-to-Glass-samenwerking uitvoerde tijdens een kijkoperatie. Deze werd live gestreamd op YouTube, een wereldpremière.

Hologrammen
Microsoft denkt dat toekomstige studenten geneeskunde meer op hologrammen zullen gaan oefenen. De HoloLens is nog lang niet op de markt, maar tot die tijd kan men vooruit met True3Dviewer van EchoPixel. Deze technologie maakt van tweedimensionale scans, bewerkbare hologrammen in 3D: de chirurg of student kan virtueel snijden en plannen, voor hij aan het echte werk begint.

Luchtspel
Kinderen met longproblemen moeten dagelijks ademhalingsoefeningen doen, soms wel twee uur lang. Dat moeten ze op de juiste wijze doen om grotere problemen op volwassen leeftijd te voorkomen. WindTales is een app die van stomvervelende oefeningen een leuk spel maakt. Door in te ademen en uit te blazen beweegt het kind een poppetje door een fantasiewereld. Op afstand kan de behandelaar de voortgang bijhouden en indien nodig de oefeningen aanpassen of verlengen. Hij krijgt dagelijks toegang tot nieuwe data en dat is waardevol voor behandeling en preventie.

Zorgrobots
Mensen moeten langer zelfstandig thuis blijven wonen, wat bij ouderen en zieken tot heel veel eenzaamheid kan leiden. Gezelschapsrobots zoals robotzeehond Paro of poppige Alice, kunnen vooral bij dementie een vorm van vrede brengen door aanspraak te bieden. Zorgrobots met beeldschermen (Eva en Rose) maken contact en monitoren op afstand mogelijk, wat de thuiszorg ontlast.


Onderzoek ‘The Tech Evolved Workspace’
Coleman Parkes Research onderzocht in opdracht van Ricoh welke technologie werknemers verwachten op de werkplek van de toekomst.

Zij verwachten vooral hun werk te kunnen doen via touchbediening (69%) en stemherkenning (60%). 56% ziet ook Google-Glass-achtige toepassingen en hologrammen (59%) die hen bijvoorbeeld vertegenwoordigen in vergaderingen. Men verwacht dat deze middelen leiden tot grotere efficiëntie, betere samenwerking en toegang tot informatie en dus een betere concurrentiepositie.

De meest gewilde technologie op dit moment:
– Interne samenwerkingsplatforms 29%
Vergaderen op afstand 23%

Meer insights in de infographic.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met NRC Media.

Downloads bij dit artikel

 • The future of work in the 21st centuryWhitepaper

  Geautomatiseerd, creatief en decentraal: 'The future of work in the 21st century' is een studie van The Economist Intelligence Unit (EIU). Het rapport probeert de belangrijkste trends te identificeren die de aard van werk en het werken in de komende 10-15 jaar zullen beïnvloeden.

 • De hightech werkplekInfographic

  Stelt u zich voor: een echt innovatieve werkplek waar geavanceerde geautomatiseerde technologie en ondersteunende processen de norm zijn... Europese werknemers gaven hun visie op de werkplek van de toekomst.

 • Humans and machines – The role of people in technology-driven organisationsWhitepaper

  Humans and machines: The role of people in technology driven organisations is an Economist Intelligence Unit report, sponsored by Ricoh. It explores how the interaction between humans and technology is evolving in businesses and other organisations, and asks whether and how technological progress will continue to be complemented by the infl uences of human imagination and intuition.

 • e-book ‘Robotic Process Automation’ (RPA)eBook

  In het e-book 'Robotic Process Automation' (RPA) staat wat de kansen zijn, wat de impact is en hoe je aan de slag kunt gaan met robotiseren. Met voorbeelden uit de praktijk bij de Rabobank en PwC.

Karina Meerman The missing link between tech & text

"Uitstellen kan altijd nog."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook