De 10 IT-trends voor 2017 volgens Gartner

  • 4885
  •  44
  • 6 min
  • 22 dec 2016
De 10 IT-trends voor 2017 volgens Gartner

De 10 IT-trends voor 2017 volgens Gartner

  • 4885
  •  44
  • 6 min
  • 22 dec 2016

Onderzoeks- en adviesbureau Gartner heeft tien IT-trends geïdentificeerd waarvan zij verwachten dat ze van groot strategisch belang zijn in 2017. Sommige voelen wellicht vrij futuristisch, maar van sommige maken we al gebruik. De trends zijn te verdelen in een drietal thema’s intelligent, digital en mesh. Centraal staat het idee dat deze thema’s met elkaar verbonden zijn of kunnen worden. En samen een enorme invloed gaan uitoefenen op de zakelijke wereld. Ze worden gezien als technologieën die op dit moment aan het doorbreken zijn en een groot disruptief potentieel hebben voor verschillende sectoren.

Intelligent

 

Trend 1: Artificial Intelligence & Advanced Machine Learning

Artificial Intelligence (AI) & Advanced Machine Learning (AML) geeft onze digitale systemen de mogelijkheid om dingen te begrijpen, te leren, te voorspellen, om zich aan te passen en om autonoom te opereren. Onderdelen van AI & AML zijn deep learning, neural networks en natural-language processing. Het gaat hierbij niet zozeer om een goed en uitgebreid algoritme maar om het zelf leren van dingen. Potentieel zou dit systemen kunnen helpen om 5 tot 30% minder fouten te maken. Mogelijke toepassingen zijn analyses voor webshops op wat wel en niet verkoopt en het analyseren van transacties in de bankenwereld om vervolgens modellen te creëren die fraude kunnen identificeren. Ook zelfrijdende auto’s en slimme digitale assistenten zijn potentiele toepassingen. Grote bedrijven kunnen wellicht zelf AI en AML ontwikkelen maar de verwachting is dat de technologie ook beschikbaar wordt voor kleine en middelgrote bedrijven die het kunnen inkopen via derden.

Trend 2: Intelligent Apps

Zoals veel moderne consumentenproducten tegenwoordig beschikken over een microprocessor, voorspellen de IT-trends dat de komende 10 jaar vrijwel alle digitale applicaties een vorm van Artificial Intelligence krijgen. Intelligent apps kunnen gezien worden als toepassing van Artificial Intelligence en Advanced Machine Learning in de vorm van applicaties. Een VPA (Virtual Personal Assistent) is een goed voorbeeld van een intelligente applicatie die, bijvoorbeeld, je e-mails prioriteert en belangrijke informatie markeert. Een VCA (Virtual Customer Assistent) die over AI beschikt kan bedrijven helpen om sales te bevorderen, service te bieden en klanttevredenheid te verhogen.

Slimme assistenten worden al ontwikkeld door de grote tech-bedrijven. Bijvoorbeeld Siri (Apple), Cortana (Microsoft) en Google Now. Deze assistenten hebben nu nog beperkte mogelijkheden maar worden steeds geavanceerder. Ook bedrijven als Salesforce en Oracle gebruiken AI steeds meer in verschillende sales- en marketingproducten. Gartner verwacht dat in 2018 een aanzienlijk deel van de 200 grootste bedrijven van de wereld intelligente applicaties gebruikt voor big data, analysetools en het verbeteren van de customer experience. Ook voor de consumentenmarkt zijn er vele toepassingen, zoals het helpen bij gezond leven (dieet, beweging en mentale gezondheid), een persoonlijke winkel assistent, een financieel adviseur en zaken als kalendermanagement en e-mailbeheer.

Trend 3: Intelligent Things

Niet alleen apps maar ook apparatuur worden intelligent met het gebruik van Artificial Intelligence & Advanced Machine Learning. Denk bijvoorbeeld aan robots, drones en zelfrijdende auto’s. Hier wordt al volop mee getest en Gartner verwacht dat over 5 jaar de particuliere markt voor zelfrijdende auto’s ver ontwikkeld is.

Een ander voorbeeld van een bestaand apparaat dat met behulp van AI en AML een ‘intelligent thing’ wordt is de Amazon Echo speaker. De speaker reageert op stemcommando’s en kan vragen beantwoorden, zelfs terwijl muziek wordt afgespeeld. Ook apparatuur gekoppeld aan de Echo speaker kan via stem worden aangestuurd. Nog een voorbeeld is farmbot, een open source bouwpakket die je moestuin geautomatiseerd onderhoud.

Digital

Trend 4: Virtual & Augmented Reality

Bij Virtual en Augmented Reality gaat het -in deze context- vooral om het transformeren van de interactie tussen mensen onderling én tussen mens en software. Waar het bij Virtual Reality draait om het creëren van een compleet nieuwe digitale omgeving, gaat het bij Augmented Reality om het verrijken van de bestaande omgeving met digitale toevoegingen. De toepassingen van VR en AR zijn breed, denk aan het levensecht trainen van personeel, vergaderen in een virtuele omgeving en meer. VR en AR zijn voor relatief lage kosten al toegankelijk door smartphones te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld Google Cardboard. Geavanceerdere alternatieven, zoals de Microsoft Hololens (AR) en de Oculus Rift (VR) zijn ook beschikbaar.

De markt voor VR en AR zal volgens de IT-trends de komende jaren enorm groeien, ook buiten de entertainmentmarkt waar nu nog de focus ligt. De verwachting is dat de techniek verder ontwikkeld zal worden en naast de visuele wereld ook andere zintuigen aan gaat spreken.

Trend 5: Digital Twins

Het testen van fysieke prototypes, bijvoorbeeld van een straalmotor, is ontzettend tijdrovend en kostbaar. Met behulp van Digital Twins gaat dit makkelijker en sneller. Digital Twins zijn realistische virtuele tegenhangers van fysieke objecten. Deze kopieën worden zo gecreëerd dat ze alle eigenschappen van het origineel bevatten. Hierdoor kunnen realistische simulaties plaatsvinden zonder daadwerkelijk tijd en middelen te investeren in de productie.

Het creëren van Digital Twins kan met allerlei producten. Van iets relatief simpels als een stoelpoot tot iets ingewikkelds als bovengenoemde straalmotor. In 2020 verwacht Gartner dat wereldwijd ongeveer 21 miljard sensoren met elkaar verbonden zijn van miljarden verschillende objecten digitale kopieën te produceren. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen mensen met een technische achtergrond en mensen met praktische kennis over hoe objecten zich in de ‘echte’ wereld gedragen. VR en AR zijn vervolgens uitermate geschikte tools om deze digitale tweelingen visueel weer te geven en leven in te blazen.

Trend 6: Blockchain

Blockchain technologie draait om het massaal controleren en verifiëren van informatie met behulp van een enorm netwerk aan computers. Bijvoorbeeld een financieel overzicht. Alle computers in een netwerk beschikken onafhankelijk over een kopie van dit overzicht. Op het moment dat een transactie aan dit overzicht toegevoegd wordt controleren de computers op basis van de data waarover ze beschikken of de transactie klopt en uitgevoerd wordt. Door de grote hoeveelheid bronnen waaraan de transactie getoetst wordt is het vrijwel onmogelijk de informatie te manipuleren. Stel een hacker wil de data manipuleren dat moet hij meer dan de helft van de gebruikte computers hacken. De controle van de transactie is dus erg betrouwbaar en dat maakt blockchain veelbelovend voor de financiële sector. Bitcoin is hier een goed voorbeeld van.

Toepassingen van blockchain technologie beperken zich echter niet alleen tot de financiële markt. Ook in bijvoorbeeld de muziekindustrie, identiteit verificatie en supply chain management zijn potentiële toepassingen. De technologie moet zichzelf nog bewijzen, maar de Gartner IT-trends voorspellen dat blockchain technologie snel verder ontwikkeld en steeds meer gebruikt wordt

Mesh

Trend 7: Conversational System

Waar nu vooral de mens zich aanpast om te kunnen communiceren met machines, denk aan de muis en het toetsenbord om computers aan te sturen, zien we ook steeds meer het omgekeerde; machines die aangepast worden aan de mens. Bijvoorbeeld door het gebruik van sensoren, stemherkenning en het analyseren en begrijpen van door de mens geschreven tekst. De mate waarin machines in staat zijn om direct te communiceren met de mens wordt steeds groter. Met behulp van Natural Language Processing kun je al een gesprek voeren met digitale assistenten als Siri en Cortana. Zij worden ondertussen steeds slimmer en kunnen steeds beter inspelen op context. Mede door de brede manier waarop een Virtual Personal Assistent momenteel wordt ingezet kunnen ze nog niet tippen aan de menselijke variant. Maar gespecialiseerde VPA’s komen soms al aardig in de buurt.

Een mooi voorbeeld wat hierbij aansluit en verschillende trends combineert is de IBM Watson. Nicky Hekster, Technical Leader Healthcare & Lifesciences bij IBM Benelux en ambassadeur van IBM Watson schreef hier eerder een artikel over.

Trend 8: Mesh App and Service Architecture (MASA)

MASA omvat het softwaresysteem dat nodig is om de verschillende voorgenoemde trends daadwerkelijk met elkaar te laten functioneren. Deze digitale architectuur gaat het mogelijk maken om bijvoorbeeld met behulp van Conversational Systems te praten met de AI die gebruikt wordt om een Digital Twin in Virtual Reality een test uit te laten voeren.

De software moet hierbij handig gebruik kunnen maken van de functionaliteiten van andere gespecialiseerde applicaties. Als een VPA bijvoorbeeld de vraag krijgt of het gaat regenen, maakt de VPA gebruik van de API (Application Programming Interface) van een gespecialiseerde app, bijvoorbeeld Buienradar. Een andere toepassing is de mogelijkheid om met een smartphone een printer aan te sturen. MASA is een enorm project wat niet op de korte termijn gerealiseerd zal worden. Om echt gebruik te kunnen maken van MASA moeten we de manier waarop we software ontwerpen aanpassen aan de connectiviteit die in de toekomst nodig is.

Trend 9: Digital Technology Platforms

De trend rondom Digital Technology Platforms gaat over de verzameling van complementaire digitale services in een pakket of platform. Een gebruiker van een platform kan bijbehorende services vervolgens flexibel gebruiken voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld applicaties. Ze worden door Gartner gezien als de bouwstenen voor digitale business. Ze stellen een organisatie in staat om te opereren in een digitale omgeving. Elke organisatie zal straks een mix van de volgende vijf platforms gebruiken: Information Systems, Customer Experience, Analytics en Intelligence, The Internet of Things en Business Ecosystems.

Trend 10: Adaptive Security Architecture

Alle voorgenoemde IT-trends en onderlinge connectiviteit zorgen voor een compleet nieuwe wereld aan uitdagingen voor digitale beveiliging. Op dit moment zijn de potentiele kwetsbaarheden in de software van apparaten die onderdeel zijn van het Internet of Things al een veelbesproken onderwerp. Vaak wordt binnen de digitale beveiliging gebruik gemaakt van het traditionele perimeter defense. Wat betekent dat als kwaadwillende software eenmaal door de beveiligingsbarrière is, het volledige toegang heeft tot het betreffende systeem. Ook rule based security wordt veel gebruikt, een voorbeeld hiervan is dat je in een systeem met jouw inloggegevens bepaalde mogelijkheden hebt die passen bij jouw gebruikersprofiel. Nieuwe Adaptive Security Architecture moet automatisch kwaadwillende indringers kunnen identificeren op basis van gebruikersgedrag en analyses om vervolgens passende maatregelen te nemen tegen potentiele bedreigingen.

Wil je ook de allernieuwste Top 10 IT-trends van Gartner lezen..? Die vindt je hier.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank