Warme truien dag

De nieuwste trend: Warme Truiendag

Warme Truiendag, een actie om energie te besparen, staat weer op de agenda.

235
0

Warme Truiendag, een actie om energie te besparen, staat weer op de agenda. Denk jij hierbij net als ik ook meteen aan de grijze wollen sokken van de vroegere milieukundigen? Dat imago is de laatste jaren 180 graden omgekeerd. Warme Truiendag is enorm hip, merkte ik aan de reacties van enthousiaste deelnemers waarover ik las. In tien jaar tijd is het aantal deelnemers fors gestegen. Dit jaar zullen het er op 6 februari meer dan 180.000 zijn.

Omdat ik werk bij een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, hoor ik vaak over acties die mensen bewustmaken van de kwetsbare planeet waarop we wonen. Zo stuitte ik ook op Warme Truiendag. Die dag (maar liefst vaker natuurlijk!) zetten we de verwarming een of twee graden lager en trekken we allemaal een lekkere warme trui aan. Zo bespaar je veel energie zonder verlies van comfort. Want de verwarming in onze huizen heeft een groot aandeel in de broeikasgassen die worden uitgestoten op onze Aarde.

6 procent minder CO2-uitstoot
De Greenchoice Warme Truiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden. Dat is de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad. De bedoeling van het Kyotoprotocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. De dag herinnert iedereen aan de afspraken van het verdrag: ook in Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen. De Greenchoice Warme Truiendag sluit hierop aan met een simpel idee: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager en bespaar 6 procent energie per graad (dat is 6 procent van je CO2-uitstoot).

Eigenlijk is Warme Truiendag gewoon een heel leuke symbolische manier om aandacht voor het klimaatprobleem te vragen. Toen ik me dat realiseerde, dacht ik: daar kan ik wel iets mee! Om er 6 februari schitterend uit te zien en de voorpret te vergroten, heeft de organisatie van Warme Truiendag dit keer een icoontrui laten ontwerpen. Die je zelf kunt breien. Tja, daar rijst dus een probleem: breien kan ik niet.

Toch zou ik iedereen willen aansporen om ook mee te doen met Warme Truiendag. Ricoh heeft de mooie ambitie om in 2050 een CO2-besparing van 87,5 procent te realiseren ten opzichte van 2000. Dat lijkt moeilijk, maar er is zoveel dat we daarnaast zelf kunnen doen – zónder veel moeite.

Geld besparen
Als ik een dagje thuiswerk, doe ik de verwarming niet aan, ik zit immers maar in één ruimte van het hele huis. Ik heb eigenlijk altijd wel een lekker warm vest in de buurt hangen om aan te schieten als ik het wat frisser krijg. Als je het jezelf aanwent om in plaats van de verwarming hoger te zetten een warme trui aan te trekken, dan weet je algauw niet beter! Goed voor het klimaat en bovendien goed voor je portemonnee. Van het geld dat je jaarlijks uitspaart, kun je energiebesparende producten als energiezuinige verwarmingsketels, dubbel glas en gevel-, dak- en vloerisolatie aanschaffen. Zo wordt energiebesparing een sport.

Ik heb me dus aangemeld bij www.warmetruiendag.nl. Bij ons in huis trekken we vrijdag een lekkere trui of vest aan – een beetje fashionable mag toch wel? 😉 – en gaat de verwarming 2 graden lager. Ik heb er zin in! En die gebreide trui haal ik wel in de winkel, of laat ik voor volgend jaar alvast door mijn schoonmoeder maken.

Wat kun je nog meer doen?
Als het gaat om energie besparen helpen alle kleine beetjes. Wen jezelf bijvoorbeeld aan om:

  • Het licht uit te doen als je een kamer verlaat.
  • De verwarming een uur voor je gaat slapen op 15 graden te zetten.
  • Apparaten die je niet gebruikt echt uit te zetten in plaats van op stand-by.
  • Adapters uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt.

En je zult merken: je energierekening valt meerdere tientjes lager uit!


Credit hoofdfoto: Maria Morri, via Flickr

Downloads bij dit artikel

  • Inspiratie: Wonderful WorkInspiratie

    Het kantoor van de toekomst is al vaak beschreven en de verwachtingen zijn al even zo vaak bijgesteld. Het kantoor van de toekomst gaat verder dan alleen de technologische oplossingen die elkaar in een rap tempo opvolgen. Werken in deze nieuwe tijd draait om verbindingen, samenwerken en duurzame oplossingen. Klik hier voor de online versie van het inspiratieboekje 'Wonderful Work'.

Monique Jansen Milieu en duurzaam ondernemen

''Samen werken aan duurzame oplossingen die werken. Vandaag, morgen en in de toekomst..!"

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook