Noodzaak van ontspanning en balans - Werktrends

De noodzaak van balans tussen spanning en ontspanning

Atijd en overal werken: een prettig idee. Maar een mens kan niet altijd in de actieve stand staan. Overmatige spanning schaadt creativiteit en juist dat wordt steeds waardevoller. Belangrijk dus om in goede balans ons werk te doen.

6537
2

Slimmer werken is vooral efficiënter werken. Dat betekent locatieonafhankelijk samenwerken, niet nodeloos reizen en altijd de juiste apparatuur en informatie binnen handbereik hebben. Houd echter altijd de balans tussen spanning en ontspanning. Want 24/7 bereikbaar zijn kan een mens uitputten en daar is niemand bij gebaat.

Europese leidinggevenden vinden het een prettig idee dat hun werknemers en zij zelf altijd en overal kunnen werken. Dat blijkt uit een recent onderzoek ‘The future of work in the 21st century’ van de The Economist Intelligence Unit (EIU). Maar een mens kan natuurlijk niet altijd in de actieve stand staan. Dat komt zijn gezondheid niet ten goede. Overmatige spanning schaadt bovendien de creativiteit en dat is juist zo’n waardevol goed. Van de ondervraagden door EIU gelooft 42% in een toekomst waar technologie routinetaken overneemt en alleen die banen overblijven die draaien om creativiteit en sociale intelligentie. Het wordt dus nog belangrijker om te zorgen dat we in goede balans ons werk doen: we moeten af en toe ‘uit zijn’ om op volle kracht vooruit te kunnen. Gelukkig zijn er software en gadgets die daarbij kunnen helpen.

Klein maar fijn
Wie overal wil werken, wil weinig kilo’s in de tas. De kantoornomade wil de gemakken van het werk, zonder zijn rug te verrekken. BEAM is een projector die werkt op een lampenfitting. Dit Kickstarterproject is in de prototypefase. De makers beloven inschroeven en opstarten, bediening vanaf smartphone of tablet, projectie op elk oppervlak. Wellicht handig in combinatie met de Ricoh P3500, een draagbaar apparaat dat videovergaderen met meerdere personen, vanaf verschillende locaties mogelijk maakt. De platte doos heeft – naast microfoon en speaker – een uitvouwbare camera en staat garant voor een hoge beeld- en geluidskwaliteit. Zet neer, zet aan, verbind met een netwerk, selecteer contactpersonen en vergader.

Sla interessante informatie op voor later lezen met een digitale markeerstift

Ook printers worden steeds kleiner met als hoogtepunt de ZUtA Mini Robotic Printer, met afmetingen van slechts 10,2 x 7,5 cm en een gewicht van slechts 350 gram. Aangestuurd door wifi, beweegt hij over ieder formaat papier. Hij print een uur en laadt op via usb. Ook opladers voor laptops krimpen in formaat. Zolt en Dart hebben de grootte van een A-batterij. Laat kabel en accu dus maar thuis.

Het belangrijkste eerst
Slim werken
is ook prioriteiten stellen en hoofdzaken scheiden van bijzaken. Apps met deelbare takenlijstjes, zoals Wunderlist en ToDoist, zijn daar heel handig voor. De nieuwste versies staan ook documentbijlagen toe en delen met collega’s is simpel. Sla interessante informatie op voor later lezen met een digitale markeerstift zoals de IrisPen. Of gebruik een LiveScribe smartpen om ideeën en notities echt op te schrijven en ze gelijk te digitaliseren. Ook handig zijn automatische meldingen, zoals van de agenda of de mailbox. Wie niet iedere keer zijn trillende telefoon uit de zak wil halen om te controleren wie er belt, kan een stappenteller nemen met ‘Caller ID’ zoals de FitBit Charge. Of kies de programmeerbare melder van Ringly. Deze zegelring met geslepen steen trilt alleen bij specifieke bellers of wanneer de vergadering begint. Bonus: het is de meest glimmende wearable ooit.

Beveiliging
Online samenwerken is normaal geworden. Wie werkt niet met Online Office, Google Drive, Sharepoint of Dropbox? Tegelijkertijd worden mensen bewuster van de waarde van data en de risico’s van werken in de cloud. Het versleutelen van data op de eigen harde schijf kan vrij eenvoudig met gratis encryptiesoftware, zoals Bitlocker voor Windows en FileVault voor Mac. Voor fysieke beveiliging van de laptop zijn er kabelsloten (Kensington, Datamation Screen Lock) en software alarms. Bij ongeautoriseerde gebruik of beweging stuurt VirtuaLock de eigenaar een sms of begint de laptop te piepen. Toegang tot de laptop kan geblokkeerd worden met biometrische beveiliging, in hardwarevorm als usb-vingerafdruklezer of irisscanner (EyeLock). De Targus DEFON 1 heeft het overigens allemaal: een stalen kabel, een cijferslot en een alarm wanneer de beveiligingssensor aanslaat.

Bij ongeautoriseerd gebruik of bij beweging stuurt VirtuaLock de eigenaar een sms of begint de laptop te piepen

Online time tracking
Om meer te weten over de persoonlijke balans tussen werk en privé is het interessant een paar weken bij te houden hoeveel tijd alles nu eigenlijk in beslag neemt. Dat kan met complete trainingsprogramma’s, zoals de Pomodori Methode (inclusief keukenwekker in de vorm van een tomaat). Maar er is ook online time tracking software, zoals Paymo en Harvest, die simpelweg activiteiten op de computer loggen. Ze zijn vaak interessant voor mensen die veel online zitten, omdat ook bezochte websites worden bijgehouden en de tijd daarop doorgebracht. Cijfers en grafieken leveren een boeiend inzicht in de tijdsindeling. Te veel spanning? Neem dan een paar minuten de tijd voor het spelen van een spelletje. Videogames verhogen de hand-oog-coördinatie en ze doen de hersenen goed. Daar kan de baas toch geen bezwaar tegen hebben.

Inspiratie opdoen over de balans tussen werken en leven? Download of bestel het gratis boek Work. Live.

 


Vind de balans

Flores van Emmerik, arbeids- en organisatiepsycholoog bij Dijk & Van Emmerik:

“Dat we 24 uur per dag, zeven dag per week bereikbaar kunnen zijn, vind ik een grote verworvenheid. Dat betekent echter niet dat we ook al die uren moeten werken. Ik durf zelfs te zeggen dat het niet professioneel is om 24/7 beschikbaar te zijn, we kunnen immers niet al die uren productief en efficiënt zijn. We moeten ook slapen en de batterij opladen. Balans is het sleutelwoord en dat te vinden vereist zelfkennis. Ontdek wanneer jij de beste prestatie levert en richt de werkdag daarop in. Ik weet dat ik ’s ochtends scherper ben dan ‘s avonds en dus doe ik de moeilijke dingen voor de lunch. Daarnaast hebben we een andere set vaardigheden nodig dan twintig jaar geleden. Naast ons werk, moeten we nu ook goed omgaan met technologie, grenzen stellen en timemanagement.

Gebruik technologie waarvoor zij is bedoeld: efficiënter werken. Maar neem dan ook de tijd om één keer die mailbox goed in te richten. En wie heeft bepaald dat wij e-mail altijd onmiddellijk moeten beantwoorden? Assertiviteit is nodig, omdat een werkgever altijd om meer zal vragen. Ik ben zelf werkgever en ik vind het ook fijn om iets extra’s te vragen aan mijn werknemers. Aan hen de plicht om voor zichzelf op te komen. Dat is professioneel. Geef aan wat en niet kan, overleg. Continu scherp zijn kan een mens uitputten en dan doet hij niets meer. Mijn advies is ons niet te laten opjagen door schijnurgentie. Een keer te lang bezig zijn is helemaal niet erg. Maar als je structureel jezelf uitput, kun je beter andere keuzes maken. Het is niet in jouw belang en realiseer je dat het ook niet in het belang van het bedrijf is. Vind de balans.”

Onderzoek ‘The future of work in the 21st century’
Dankzij technologie kunnen we overal en altijd ons werk doen. En die flexibiliteit zal in de toekomst alleen maar verder toenemen. The Economist Intelligence Unit deed onderzoek naar de toekomst van werk onder circa 500 Europese executives uit verschillende branches en industrieën.

Over de impact van de toenemende mobiliteit en flexibiliteit van werk in de toekomst is 87% van de ondervraagden positief. Ze verwachten meer waarde uit hun medewerkers te kunnen halen door ze flexibel en locatieonafhankelijk te laten werken.

Verder voorzien zij:

 • Stijging van de productiviteit 79%
 • Toename van het welzijn van werknemers 73%
 • Toename van de innovatiekracht van de organisatie 73%

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met NRC Media.

Downloads bij dit artikel

 • Inspiratieboek Work. Live.Inspiratie

  Download gratis het e-book Work. Live. met heel veel inspiratie om anders te werken en beter te leven.

 • 9 tips voor nog slimmer werken van Gerald EsserseBook

  Alles moet goedkoper, sneller en beter en dan ook nog het liefst gisteren. Iedereen is gewend aan snelle service en korte productie- of doorlooptijden. Dat vraagt wat van ondernemers. Ook het vinden van de juiste balans tussen werk en privé wordt steeds lastiger. In dit gratis e-book deelt expert Gerald Essers zijn tips.

 • The future of work in the 21st centuryWhitepaper

  Geautomatiseerd, creatief en decentraal: 'The future of work in the 21st century' is een studie van The Economist Intelligence Unit (EIU). Het rapport probeert de belangrijkste trends te identificeren die de aard van werk en het werken in de komende 10-15 jaar zullen beïnvloeden.

Karina Meerman The missing link between tech & text

"Uitstellen kan altijd nog."

Reageer ook

Reacties 2

Johan ,

Overmatige keuzes in mediagadgets geeft onbalans en risico dat men inderdaad 24/7 bereikbaar is. Dit kan mentale stress- en stoornis geven. Simpele oplossing is: op één plaats bereikbaar zijn en werken het aantal uren zoals in contracten aangegeven, kantooruren zijn meestal van 8.30 uur toto 17.30 uur. Zo zal het aantal zieke werknemers dalen. Werken elke dag met steeds dezelfde aantal uren en tijdstippen is ook niet bevorderlijk voor de gezondheid. Ik vind beide eerdere opties primitief en knullig. Dus de ene dag werk je op een ochtend en een dag of twee later op een middag. In de avonduren en als men niet werkt kan men bijvoorbeeld studeren, kinderen opvoeden , wat aan je hobby doen. Regelmatig kunnen ontspannen geeft veel energie. Door het veelvuldig gebruik van sociale media zullen ook steeds meer mensen zeer ernstig ziek worden. Er komen steeds meer klachten hierover en de gezondheidsraad is nu bezig met onderzoeken hoe dit immense probleem waar we op afsteven het hoofd te kunnen bieden. In Duitsland geeft de regering volop informatie over de gevaren van wifi.


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook