De Renaissance van de professional

De Renaissance van de professional

Menno Lanting is keynote speaker tijdens Ricoh Open. Hij inspireert de gasten met zijn speech: ‘Renaissance van de professional’

411
0

Menno Lanting is spreker, auteur en adviseur en inspireert organisaties over leiderschap, innovatie en technologie. Dinsdag 7 juni is hij keynote speaker tijdens Ricoh Open: hét internationale grastennistoernooi in Rosmalen. Ook is zijn keynote integraal te volgen op die dag vanaf 12:30 op www.werktrends.nl

Hier vertelt hij over de ‘Renaissance van de professional’. Want om met trends mee te bewegen moeten organisaties zich herijken en hun licht laten schijnen over innovaties.

Welke trends voorziet u in flexibel en mobiel werken?
“Flexibel werken krijgt een nieuwe invulling en vorm. We kennen allemaal nog wel het traditionele ‘Het Nieuwe Werken’. Waarbij elke collega geacht werd om thuis te werken. Nu zien we steeds meer dat medewerkers dit zélf kunnen bepalen en inrichten. Je kunt op één vaste plek werken, thuis, op kantoor of op diverse locaties.”

“Ik denk dat organisaties meer aandacht moeten besteden aan de vraag: ‘welke verschillende rollen kent ons bedrijf en welke werkomgeving past daarbij?’ Bij veel organisaties is er zelfs volledig maatwerk mogelijk. Zij investeren bijvoorbeeld in tijdelijke locaties waar collega’s kunnen samenwerken, waarna de plek weer opgeheven wordt.”

Welke rol speelt technologie hierbij?
“Technologie was jarenlang het onderschoven kindje. Veel organisaties lopen nog altijd achter. Medewerkers beschikken thuis vaak zelfs over betere technologische faciliteiten dan op het werk. Zonde, want technologie biedt enorme kansen, bijvoorbeeld om optimaal contact te realiseren tussen collega’s en klanten.”

“Virtueel contact neemt toe, maar wordt steeds menselijker. En kijk eens naar de nieuwe generatie, voor hen vervaagt de scheidslijn tussen persoonlijk en virtueel contact steeds verder. Toch geloof ik dat het menselijk contact altijd zal blijven. Want dáár stroomt de creativiteit. Technologie en mens versterken elkaar.”

Wat is de impact van technologie op organisaties?
“Die is enorm! Het dwingt organisaties nieuwe businessmodellen op te stellen en anders te denken. Binnen afzienbare tijd betreedt een nieuwe generatie de arbeidsmarkt die simpelweg verwacht gebruik te kunnen maken van de nieuwste middelen en technologieën. ‘E-mailen? Dat doen we allang niet meer.’ En: ‘Een training volgen in een zaaltje? Ik kan het toch ook op afstand volgen via een videovergadering?’

Kortom: het is zaak om mee te bewegen met deze tendens. Maar veel organisaties zien technologie als een bedreiging. Ze zijn bang dat bepaalde banen of functies straks overbodig zijn. Mijn advies aan deze organisaties? Denk de andere kant op! Leid je medewerkers op en geef hen training, waardoor zij moeiteloos mee kunnen met de technologische ontwikkelingen, die zo razendsnel gaan.

Hoe ziet u het ‘kantoor van de toekomst’?
“Ik denk dat veel lokaal zal plaatsvinden, op plekken door het hele land. Voor een overleg, vergadering of andere meeting kiezen we per keer de meest geschikte plek. Staat het hoofdkantoor in Amsterdam, maar wonen de deelnemende collega’s in Limburg en Brabant? Dan kiezen zij zelf een plek in de buurt. Want waarom zouden we nog in de file staan, als overal in het land geschikte plekken zijn om samen te werken?”

“Verder denk ik dat het kantoor steeds meer een ontmoetingsplaats wordt. Organisaties worden kleiner, met locaties door het hele land. Professionals delen zelf hun werk in. Want als we weten wat er van ons verwacht wordt, zijn we uitstekend in staat om onze tijden en werkzaamheden zelf in te richten.”

Welke onderwerpen gaat u behandelen in uw keynote speech?
“Ik geef onder meer 7 praktische stappen om uw organisatie wendbaarder te maken. Want er komt veel op ons af. Zo hebben veel organisaties te maken met onderbenutting van talent. Medewerkers voelen zich niet erkend en hebben het idee dat zij hun energie en passie niet kwijt kunnen in hun werk. Tegelijk staan de businessmodellen onder druk.

Dat komt omdat de organisatiestructuur van de meeste organisaties nog stamt uit een ander tijdperk. Met een sterk hiërarchische opbouw. Een structuur die tegenwoordig niet meer volstaat. Daarbij hebben we te maken met digitalisering van de maatschappij. We bereiden ons voor op een nieuwe generatie medewerkers die verwacht met de nieuwste technologieën te werken. Ik ga hier dieper op in en geef voorbeelden van innovatieve organisaties. Want de impact van technologie is er al. En die zal alleen maar groter worden.”

Downloads bij dit artikel

  • The future of work in the 21st centuryWhitepaper

    Geautomatiseerd, creatief en decentraal: 'The future of work in the 21st century' is een studie van The Economist Intelligence Unit (EIU). Het rapport probeert de belangrijkste trends te identificeren die de aard van werk en het werken in de komende 10-15 jaar zullen beïnvloeden.

Redactie WerkTrends Blaast dit platform dagelijks leven in

"Wij geloven in kennisdelen en verbinden. Zowel on- als offline. We brengen dit in de praktijk door nieuws, tips en inzichten te publiceren die het samenspel tussen werken en leven voor zowel mensen als bedrijven leuker, beter en efficiënter maakt."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook