De toekomst van werk

Met deze zomerse temperaturen is een siësta tijdens je werk geen overbodige luxe. Na de lunch even een middagdutje doen, in de vergaderruimte gebruik maken van augmented reality en bij binnenkomst begroet worden door de hologramreceptioniste. Hoe ziet jouw toekomstige werkplek eruit?

403
0

Lang zitten is het nieuwe roken en dus slecht voor je gezondheid. We gaan dan ook steeds meer sta-zitbureaus en fietsstoelen zien. Maar ook ontspanningsruimtes met een pingpongtafel of tafelvoetbal mogen niet ontbreken. Net zoals een loungekamer met dutgelegenheden of hangplekken (blokken waar je half staand, half zittend tegenaan leunt), want goede ideeën vallen je vaak op momenten van ontspanning in.

Het creëren van dit soort werkplekken is ingegeven door het idee van activiteitgericht werken. Want dat is wat we nu al of in de nabije toekomst gaan doen. Bellen in een belcorner, overleggen in een vergaderruimte, de notulen of rapport uitwerken op een stilteplek, en een projectplan met collega’s opstellen in de teamwerkruimte.

“Goede ideeën vallen je vaak op momenten van ontspanning in” toekomst

Of de verschillende plekken in een kantoor goed worden benut of dat de in- en verdeling anders moet, kan worden bekeken met speciale sensoren die de bezettingsgraad meten. Met al die ruimtes waarin je kunt werken, wordt het wel lastiger je naaste collega te vinden. Maar ook daar is een oplossing voor bedacht. Door het hele gebouw in 3D te laten zien op een videoscherm of je smartphone en met behulp van gps, zie je zo waar je je collega moet zoeken.

Toekomst van vergaderen
Vergaderingen en videoconferenties krijgen eveneens een heel ander karakter. Via een app kijk je welke vergaderruimte beschikbaar is en reserveer je er eentje. Is het op de elfde verdieping waar je normaal nooit komt, dan kunnen virtueel op de grond geprojecteerde pijlen je de weg wijzen.

Heb je collega’s op andere vestigingen of zelfs in andere landen? Dan ben je vast al bekend met videoconferencing. Ook hierin schrijdt de techniek voort. Zet je virtual reality-headset op en je ziet je collega uit Milaan naast je aanschuiven aan de vergadertafel. Ga je nog een stap verder, dan kom je bij telepresence-robots uit. De robot met het gezicht van je collega kan nu ook met je meelopen naar de koffieautomaat. Kijken we weer een aantal jaar verder, dan maken deze telepresence-robots plaats voor hologrammen.

“Je collega kan virtueel met je meelopen naar de koffieautomaat”

Tijdens de vergadering maak je ook gebruik van de nieuwste snufjes. Meerdere interactieve schermen of whiteboards kunnen met elkaar interacteren. Deelnemers kunnen vanaf hun eigen scherm documenten of linkjes in de wacht zetten en uiteindelijk naar het centrale scherm slepen. Zo kun je al in het overleg een actieplan in elkaar zetten, dat je ook gemakkelijk weer kan doormailen of printen. Het vergeten van besproken ideeën is verleden tijd en niemand hoeft nog uit te typen wat er besproken is.

AI-assistant
Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, voorspellen de technologiedeskundigen zoals Gartner ons ook nog een toekomst waarin iedereen een AI-assistant, ofwel eentoekomst artificial intelligence-assistente heeft. Bij deze vorm van kunstmatige intelligentie moet je denken aan versie 2 of 3.0 van bijvoorbeeld Siri of Google assistant. Dat kan gaan om een fysieke robot die door middel van overkoepelende software iedere professional kan ondersteunen in zijn werk.

Hologramreceptioniste
Het ontvangen van bezoekers kan worden overgenomen door de hologramreceptioniste, of het nu op een kantoor of bij een event is. Het hologram kan een videoweergave zijn van bijvoorbeeld een echte receptioniste of hostess. En je kunt ook echt tegen haar praten. Een bewegingssensor waarschuwt de hostess dat er bezoek aankomt.

Zou je ook welkom geheten willen worden door een hologramreceptioniste? Of heb je liever het warme welkom van een persoonlijke collega? Hoe ziet jouw toekomstige werkplek er uit?

Het volledige artikel is eerder verschenen op Management Support.

Downloads bij dit artikel

  • 30 dagen gratis videovergaderenDemo

    Ervaar de eenvoud van het systeem, de rijke geluids- en beeldkwaliteit, de beveiligde verbinding en hoe gemakkelijk het mee te nemen is. Verhoog je werkplezier en bespaar op reis- en verblijfskosten.

  • Gratis handleiding voor digitaal werkeneBook

    Bespaar tijd, kosten en creëer efficiency: digitaliseer uw zakelijke documenten en start met digitaal werken. Het e-book ‘Documenten digitaliseren’ biedt inzichten, tips en eye-openers. Download het e-book hier.

Redactie WerkTrends Blaast dit platform dagelijks leven in

"Wij geloven in kennisdelen en verbinden. Zowel on- als offline. We brengen dit in de praktijk door nieuws, tips en inzichten te publiceren die het samenspel tussen werken en leven voor zowel mensen als bedrijven leuker, beter en efficiënter maakt."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook