transformatie technologie

De transformatie van technologie

De ontwikkeling van technologie is constant in beweging. Door processen steeds meer te verbeteren, wordt ons leven steeds makkelijker gemaakt. Maar ik vraag me weleens af, is dat wel echt nodig? Gaan we soms niet iets te veel op in de technologische hulpmiddelen, zodat we vergeten wat echt belangrijk is?

223
0

Wat hebben veranderingen in technologie ons gebracht?

Voor mij is het belangrijk dat technologische innovatie ervoor zorgt dat we steeds duurzamer kunnen gaan leven. Auto’s worden zuiniger, producten gaan langer mee, verpakkingen gebruiken steeds minder plastic en bedrijven kunnen betere keuzes maken in hun processen. We zorgen met behulp van technologie voor een beter milieu en dus een betere samenleving.

technologie

Het is goed dat je als bedrijf, met behulp van digitalisering, bewustere keuzes kunt maken. Minder papier verbruiken is daar een mooi voorbeeld van. Door processen te verbeteren en digitaal te optimaliseren draagt een bedrijf bij aan het verduurzamen van onze samenleving. Ook helpt de transformatie van technologie een bedrijf om slimmer te werken; processen kosten minder tijd, collega’s spreken elkaar via video in plaats van dat ze voor een afspraak een uur in de auto zitten, en er worden veel kosten bespaard.

Verlies van verbinding

Technologische innovatie heeft ook een keerzijde. Naar mijn mening drijft technologie mensen steeds meer uit elkaar. Ons leven wordt steeds drukker, de agenda zit steeds vaker vol met afspraken en we moeten meer plannen en multitasken. Zo is onze smartphone aan onze hand gelijmd en sturen we regelmatig, terwijl we in gesprek zijn, ook nog even een appje naar een vriend of vriendin wat we vanavond gaan eten, en noem maar op. We staan steeds minder bewust stil bij gebeurtenissen en raken verbinding kwijt met wat er om ons heen gebeurd.

Denk maar eens aan een kerstkaartje sturen. Hoeveel mensen heb jij vorig jaar nog een kerstkaartje gestuurd? En hoeveel heb je er ontvangen? We kiezen er niet meer voor om de tijd te nemen voor deze bezigheden. En ja, als je het dan over het milieu hebt, is een digitaal kaartje dan niet veel beter? Toch sturen we die ook niet altijd, en geeft dat lang niet altijd hetzelfde gevoel als wanneer je een papieren, handgeschreven kaartje ontvangt. Een persoonlijk berichtje doet zoveel meer. En wat dacht je van even ouderwets een bakkie doen, zo spontaan tussen de bedrijven door? Daar hebben we eigenlijk geen tijd of energie voor. Dat gaat toch veel makkelijker vanuit de luie stoel via Facetime of Skype?

Transformatie van levenswijzetransformatie technologie

We kunnen ons eigenlijk niet meer voorstellen dat we, nog niet zo lang geleden, een mobiele telefoon alleen maar gebruikten om te bellen en te sms’en. Nu zit ons hele leven in onze telefoon en is hij onmisbaar geworden. Innovatie en technologie hebben op deze manier echt onze leefstijl getransformeerd.

Uiteindelijk heeft innovatie in techniek ons heel veel moois gebracht, en heeft het een positieve invloed op duurzaamheid en onze samenleving. Maar laten we wel bewust om blijven gaan met deze verandering en het niet ons leven volledig laten beïnvloeden. Kies er dan liever toch eens voor om even offline te gaan, en bewuster in het moment te leven. En dit jaar met kerst? Stuur je wellicht weer eens een handgeschreven kaartje naar je dierbaren.

Downloads bij dit artikel

  • Gratis handleiding voor digitaal werkeneBook

    Bespaar tijd, kosten en creëer efficiency: digitaliseer uw zakelijke documenten en start met digitaal werken. Het e-book ‘Documenten digitaliseren’ biedt inzichten, tips en eye-openers. Download het e-book hier.

  • Online samenwerken in 5 stappenStappenplan

    De manier waarop u online samenwerkt optimaliseren? Download het stappenplan.

Mo Bokaie New Business

Weten wat er in de branche speelt, op de hoogte zijn van de marktontwikkelingen en de concurrentie steeds weer een stap voor zijn.
Mijn vak is net topsport en dat is precies de reden waarom ik 5 dagen in de week aan sporten doe.

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook