Marit Bouwmeester & Het Nieuwe Werken - WerkTrends

De vrije tijd van Marit Bouwmeester

Hoe combineert meervoudig wereldkampioene zeilen Marit Bouwmeester werk en privé? En hoe gebruikt zij technologie om nog beter te worden?

611
0

Marit Bouwmeester (26) is een perfectionist. De meervoudig wereldkampioene zeilen (Laser Radiaal-klasse) is altijd bezig haar fitheid en scherpte te verbeteren. Toen ze in 2012 ‘slechts’ zilver won op de Olympische Spelen in Londen, besloot ze zich grondig te verdiepen in voeding en fitness. “Bij topsport zit het verschil in de details. Ik wil zo fit mogelijk zijn en winnen op de Olympische Spelen in 2016.”

‘Food en fitness’ werd haar tweede passie. “Ik krijg er veel energie van en begin in mijn vrije tijd al familie en vrienden te coachen.” Voor zeilers telt elke kilo. Als het zwaar weer is, is wat extra gewicht prettig. Bij weinig wind heeft een kilootje minder de voorkeur. En hoe zorg je als sporter dat je altijd voldoende energie hebt, en supergezond en topfit blijft? “Ik was al zoveel jaar intens met mijn lichaam bezig dat ik niet langer afhankelijk wilde zijn van een voedingsdeskundige of trainer. Ik wilde er zelf alles over leren.”

Marit volgde de afgelopen tijd de online cursussen (Sport)voeding en Gewichtsconsulent. “Dat doe ik vooral in het buitenland, tussen de trainingen door.” Voor meer inzicht in fitness loopt ze momenteel stage bij een high-endstudio voor personal training. “Als Olympische sporter heb ik bovendien het geluk dat ik word ondersteund door de beste voedingsdeskundigen en trainers. Ik gebruik ze als sparringpartner in mijn zoektocht om mijn vetpercentage en spiermassa verder te verbeteren. Waar kan ik bijvoorbeeld nog winst boeken? En welke voedingssupplementen moet ik gebruiken? Als ik eenmaal stop met zeilen, zou ik me helemaal op food en fitness willen richten.”

Coachingstool
Stoppen met zeilen is voorlopig niet aan de orde. “Ik vind het nog steeds leuk en voel dat ik mezelf nog verder kan verbeteren. Ik kan zeker nog drie Olympische Zomerspelen op topniveau meedraaien.”

Ze is op dit moment volop in training voor Rio de Janeiro in 2016. “Sinds 2011 ben ik elk jaar minstens drie of vier maanden in Rio geweest om de zee en de omstandigheden daar goed te leren kennen. Voor de kust is er bijvoorbeeld een forse onderstroom.” Marit traint zes dagen in de week. “Ik zeil zes dagen en volg daarnaast een intensief trainingsprogramma.”

Voor monitoring van haar prestaties gebruikt ze een hartslagmeter en Dotcomsport, een online coachingstool. “Ik moet dagelijks doorgeven wat mijn rusthartslag is, hoeveel ik heb getraind en of ik zin had om te trainen. Op basis daarvan krijg ik trainingsadviezen van mijn team.”

Kledinglijn
Als Marit niet traint, is ze vaak te vinden achter haar laptop. “Ik zoek informatie over zeilen, check schema’s, herlees trainingsaantekeningen en kijk naar video-opnames van mezelf om mijn techniek te verbeteren.”

Daarvoor gebruikt ze ook trackingsgegevens van zeilraces, als die voorhanden zijn. “Omdat zeilen voor kijkers een moeilijke sport is – we varen uit zicht en komen weer terug – worden onze boten steeds vaker uitgerust met trackingssystemen. Toeschouwers kunnen ons dan op een scherm volgen. Achteraf kan ik zo analyseren hoe mijn koers was.”

Ook haar zaken regelt ze online achter de laptop. “Via Skype probeer ik altijd in contact te blijven met familie en vrienden, waar ik ook ben.“

Voor een privéleven blijft weinig ruimte over. “Ik probeer niet altijd in sportkleding te lopen, maar dat is moeilijk. Ik zie daar ook nog wel een kans voor de toekomst: sportkleding op de markt brengen die sportief is, maar waarin je je ook vrouwelijk voelt.”

Meer interessante verhalen over mens en technologie lees je in het prachtige inspiratie Work.Live. Gratis aan te vragen op zo.ricoh.nl.

Downloads bij dit artikel

  • Inspiratieboek Work. Live.Inspiratie

    Download gratis het e-book Work. Live. met heel veel inspiratie om anders te werken en beter te leven.

Redactie WerkTrends Blaast dit platform dagelijks leven in

"Wij geloven in kennisdelen en verbinden. Zowel on- als offline. We brengen dit in de praktijk door nieuws, tips en inzichten te publiceren die het samenspel tussen werken en leven voor zowel mensen als bedrijven leuker, beter en efficiënter maakt."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook