Winst duurzaam ondernemen Ricoh NRC

De winst van duurzaam ondernemen

Een duurzaam businessmodel creërt ruimte voor winst – ook voor mens en maatschappij en milieu.

2803
1

‘Groen doen’ voor bedrijven ging tien jaar geleden vooral om het vinden van een balans tussen People, Planet en Profit. Het leek of ondernemers een keuze moesten maken tussen milieu of aandeelhouder… Duurzame businessmodellen creëren echter ruimte voor winst – ook voor mens en maatschappij en milieu.

Nieuwe diensten
Volgens TNO krijgt Nederland er 54.000 banen bij als Nederlandse bedrijven circulair gaan ondernemen. Gezamenlijk kunnen zij 7,3 miljard euro besparen door slimmer gebruik van energie en hergebruik van grondstoffen en halffabricaten. De cyclische economie biedt nieuwe ondernemerskansen en maakt van duurzaamheid een middel om kosten te verlagen en/of inkomsten te verhogen.

Philips levert geen lampen meer aan luchthaven Schiphol, maar een vast aantal verlichtingseenheden per vierkante meter per jaar (lumen), inclusief de energierekening. Energiezuinigheid en duurzaamheid zijn van zakelijk belang voor Philips, omdat zij zelf de energierekening betalen en het onderhoud aan de lampen en armaturen. Hoe hoger de kwaliteit van de verlichting, hoe winstgevender de klus. En Schiphol hoeft zich het hoofd niet meer te breken over productspecificaties en -aantallen. Zij bestellen verlichting nu als dienst.

Het Limburgse Weelec verwerkte oud papier, maar is overgestapt naar elektronisch afval. Voor kleine en grote bedrijven neemt het producten in ‘met batterij of stekker’ voor recycling. De schaarse materialen worden bewerkt voor hergebruik. Het handwerk wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vervolgens berekent Weelec de CO2-besparing voor hun klanten. De afvalverwerker deelt ook kennis over het verminderen van afval en levert zijn technische expertise als dienst.

Neem de beslissing
Het is met duurzaam ondernemen hetzelfde als succesvol ondernemen: dat is niet iets dat ondernemers later inplannen. Een ondernemer richt zijn bedrijf op en gaat aan de slag. Hij doet dat zo goed mogelijk en verbetert zijn aanpak gedurende de tijd. Ook duurzaam ondernemen is een kwestie van beginnen. Maak een fundamentele keuze om anders te gaan ondernemen. Dit is de crux. Geavanceerde technologische innovaties zijn niet nodig om te starten. Technologie is namelijk niet de beperkende factor in een groenere aanpak, de mens vormt de grootste bottelnek.

“De cyclische economie biedt nieuwe ondernemerskansen”

Sociale innovatie
Wij weten allemaal dat mondiale schaarste grondstoffen dreigt. De middenklasse groeit de komende vijftien jaar tot vijf miljard consumenten en ook de nieuwkomers willen een laptop, koelkast, auto en een huis. Dat creëert meer afval, een hogere CO2-uitstoot en legt grote druk op bronnen van energie en zoet water. Dat is bekende informatie. De vraag is wat wij als mensen met die kennis doen. Wie van ons draagt bij aan de noodzakelijke sociale innovatie?

In zakelijk Nederland zijn dat vooral familiebedrijven uit het mkb, omdat zij zich het meeste zorgen maken om de volgende generatie. De meerderheid van ondernemers vindt duurzaamheid vooral gedoe en voor gedoe is geen tijd, want er moeten zaken worden gedaan. De ervaring van MVO Nederland is dat er een overeenkomst is tussen de ondernemers die het wel lukt om succesvol te zijn en duurzaam te ondernemen. Zij zijn de mensen die vastbesloten door het gedoe heen zijn gegaan, zich hebben vastgebeten in hun overtuiging om beter te gaan ondernemen. Zij hebben hun energieverbruik opnieuw bekeken, hun afvalstromen onder de loep genomen en hun producten of diensten aangepast aan de nieuwe tijden.

Gebruik opnieuw
Houd eens een creatieve sloopsessie met eigen producten. Kan het uit elkaar? Wat kan er met de onderdelen? Welke grondstoffen zijn terug te winnen? Zijn ze te combineren tot iets nieuws? Hoe is de levensduur te verlengen van de producten? Kijk met nieuwe ogen naar de afvalstromen binnen het bedrijf. Zou een ander baat kunnen hebben bij wat het bedrijf niet meer gebruikt? Denk vervolgens breder. Mogelijkheden zitten wellicht in onverwachte hoek.

Neem RotterZwam: dit bedrijf kweekt paddenstoelen op koffiedik in een voormalig zwembad in Rotterdam. Het is duurzaam ondernemen op meerdere fronten. Lokaal geproduceerd voedsel (lage transportkosten), hergebruik van grondstoffen (koffiedik en het gebouw) en productwinning uit afval (het eigen afval wordt deels biomassa, deels compost).

Vraag ketenpartners om mee te denken. Ga voor inspiratie naar www.circulairondernemen.nl en naar Green Deal Circulair Inkopen op www.gdci.nl. Circulair inkopen houdt in dat ingekochte materialen of producten aan het einde van de levensduur weer optimaal ingezet kunnen worden in een nieuwe cyclus. Niet alleen door onderdelen te recyclen, maar ook door producten te leasen. Van vloerbedekking tot en met bureaustoel: bijna alles kan worden getransformeerd tot dienst. In de wereld van multifunctionals is dit al jaren de norm: wie is nog eigenaar van kantoorhardware?

Benieuwd hoe een circulair kantoor eruit kan zien? Bekijk hier de illustratie (PDF) gemaakt in opdracht van Ricoh door NRC Media.

Dit artikel is tot stand gekomen met hulp van Michel Schuurman, Senior Programmamanager Planet bij MVO Nederland en i.s.m. NRC Media.

Fotocredit: iStock

Downloads bij dit artikel

 • Case: Lely Group – Duurzaam werken betekent ook duurzaam printenCase

  De vier uitdagingen in deze case: 1. Duurzaam werken, 2. Zo energiezuinig en CO2-neutraal mogelijk afdrukken, 3. Het halveren van het aantal prints en 4. Inzicht in alle printactiviteiten. Lees deze aansprekende case nu.

 • Inspiratie: Wonderful WorkInspiratie

  Het kantoor van de toekomst is al vaak beschreven en de verwachtingen zijn al even zo vaak bijgesteld. Het kantoor van de toekomst gaat verder dan alleen de technologische oplossingen die elkaar in een rap tempo opvolgen. Werken in deze nieuwe tijd draait om verbindingen, samenwerken en duurzame oplossingen. Klik hier voor de online versie van het inspiratieboekje 'Wonderful Work'.

 • Hoe duurzaam is het printgedrag van Nederland?Infographic

  Dat het printgedrag in Nederland nog wel wat bewuster kan, blijkt uit onderzoek. Bekijk hier de infographic.

 • Het circulaire kantoorInfographic

  Neem een kijkje in het ultieme circulaire kantoor;  steeds meer een centrale ontmoetingsplek en verdergaand dan zonnepanelen op het dak en recycling van papier. In het circulaire systeem wordt de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen gemaximaliseerd en waardevernietiging tot het minimum beperkt.

Karina Meerman The missing link between tech & text

"Uitstellen kan altijd nog."

Reageer ook

Reacties 1

Johan ,

Duurzaam cyclisch ondernemen betekent ook niet: meer winsten, meer kapitaal, meer producten. Cyclisch ondernemen van producten is wel brandstof verslindend. Want er is energie nodig om het product uit elkaar te halen en er is weer energie nodig om het product in elkaar te zetten. Cyclisch ondernemen is landbouw, visserij, bosbouw. Dus de natuur is cyclisch van aard, onze westerse cultuur is lineair van aard.


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook