Digitaal Darwinisme: verander of verdwijn!

Sander Duivestein is trendwatcher, senior analist, auteur en columnist. Hij is op 9 juni keynote speaker tijdens hét internationale grastennistoernooi in Rosmalen: Ricoh Open. Hier praat Sander over de impact van big data en de cloud op bedrijven: ‘Digitaal Darwinisme, verander of verdwijn!’

395
0

Sander Duivestein is trendwatcher, senior analist, auteur en columnist. Hij is op 9 juni keynote speaker tijdens de inpiratiesessies bij het internationale grastennistoernooi in Rosmalen Ricoh Open. Ook is zijn keynote integraal te volgen op die dag vanaf 12:30 op www.werktrends.nl

Hier geeft Sander een zinderende presentatie over de impact van big data en de cloud op bedrijven. Met als titel: ‘Digitaal Darwinisme, verander of verdwijn!’

5 vragen aan Sander

Digitaal Darwinisme: hoe ziet u dat?
“Dankzij continue technologische innovatie zijn we in een informatieversnelling geraakt. Tijd wordt gecomprimeerd: bedrijven moeten nog sneller op deze veranderingen inspelen. Weerstand heeft geen zin. Vroeger was de levensverwachting van een bedrijf zo’n 60 jaar, nu is dit 15 jaar. Op dit moment wordt er al gezegd dat de meeste bedrijven straks maar 5 jaar bestaan. Tenzij ze meegaan met de technologische ontwikkelingen: de cloud en big data omarmen. Het is dus letterlijk: veranderen of verdwijnen.”

Wat bedoelt u met het motto: kennis is kracht?
“Dankzij technologie heeft iedereen de informatie aan de vingertoppen. De consument heeft daardoor meer invloed gekregen. Eerder was het: kennis is macht. Nu is het: kennis is kracht. Vraag en aanbod zit nu heel anders in elkaar, organisaties komen op een andere manier tot stand in een nieuwe vorm. Denk aan de internetonderneming Uber: opgericht uit een vraag van consumenten.”

“Kennis is kracht betekent ook: meer openstaan voor de buitenwereld. Organisaties leefden vroeger binnen de bedrijfsmuren, hadden zelf alle kennis in huis. Nu zoeken ze meer de buitenwereld op. Om samen te werken, expertise te vinden en de krachten te bundelen. We vullen elkaar steeds meer aan.”

Wat is de invloed van technologie op ons werkende leven?
“Technologie, zoals software, kan ontzettend veel menselijke capaciteiten overnemen. Zelfs onze eigen creativiteit, er zijn al robots die kunnen schrijven en componeren. Onze banen zullen inderdaad deels worden overgenomen door technologie. Maar is de manier waarop we nu werken zo goed dan? En is iets minder werken zo erg? In Zweden is al een 6-urige werkdag ingevoerd. Uit onderzoek blijkt dat de mensen daardoor productiever én gelukkiger zijn. Als je een basisinkomen hebt en daarnaast meer tijd overhoudt voor bijvoorbeeld sociale contacten, dan geeft dat ongetwijfeld extra voldoening.”

Wat is uw visie op ‘het kantoor van de toekomst’?
“Kantoren blijven niet meer bestaan in de huidige vorm. Als ik al die grote kantoren op de Zuidas zie, ik geloof daar niet in. Wat is straks nog ‘werk’? Dat zullen in de toekomst steeds meer projecten zijn. Je kan straks meer je eigen keuzes maken, zelf bepalen hoe je werktijden eruitzien. Daar heb je dan geen groot kantoorpand voor nodig. Bovendien: werken in de cloud kan je overal. Zoals in NS-huiskamers en Seats2Meet. Daar kun je dan ook nog eens nieuwe sociale contacten opdoen.”

Welke onderwerpen gaat u behandelen tijdens Ricoh Open?
“Science fiction is al lang geen science fiction meer, het is een fact. De toekomst is nu: dankzij technologie. Tijdens mijn speech haal ik jouw toekomst naar het nu, naar binnen. Ik vertel over de impact van technologie op de mens en de maatschappij. Welke invloed hebben de cloud, big data, IoT, bitcoins en kunstmatige intelligentie? Laat je aan het denken zetten!”

De keynote speech van Sander Duivestein op donderdag 9 juni is helaas volgeboekt. Live meekijken kan wel. Tune op donderdag 9 juni tussen 12.30 en 13.00 uur in op WerkTrends.

Downloads bij dit artikel

  • The future of work in the 21st centuryWhitepaper

    Geautomatiseerd, creatief en decentraal: 'The future of work in the 21st century' is een studie van The Economist Intelligence Unit (EIU). Het rapport probeert de belangrijkste trends te identificeren die de aard van werk en het werken in de komende 10-15 jaar zullen beïnvloeden.

  • Elke 2 weken de laatste werktrends in uw inboxInspiratie

    Abonneer u voor de WerkTrends nieuwsbrief om elke 2 weken automatisch en gratis de beste inzichten om anders te werken en beter te leven in uw inbox te ontvangen.

Redactie WerkTrends Blaast dit platform dagelijks leven in

"Wij geloven in kennisdelen en verbinden. Zowel on- als offline. We brengen dit in de praktijk door nieuws, tips en inzichten te publiceren die het samenspel tussen werken en leven voor zowel mensen als bedrijven leuker, beter en efficiënter maakt."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook