Digitale werkplek beschermen tegen cybercrime

Jouw digitale werkplek beschermen tegen cybercrime

NotPetya, WanaCrypt0r. Ransomware-aanvallen zijn aan de orde van de dag. Cybercriminelen weten bedrijfsfuncties van wereldwijde organisaties plat te leggen. Hoe bescherm je jouw bedrijf hiertegen?

498
0

Er gaat tegenwoordig bijna geen dag voorbij zonder dat je in de krant over grootschalige cybercrime aanvallen en datadiefstal leest. Cybercriminelen weten met NotPetya of WanaCrypt0r verschillende bedrijfsfuncties van wereldwijde organisaties plat te leggen, met enorme chaos als gevolg.

Helaas vormt ransomware maar één van de talloze bedreigingen voor bedrijven. Die moeten zich tegenwoordig tegen een breed scala aan steedsWanaCrypt0r WeCry WanaCryp WeCrypt0r National Security Agency NSA kunstmatige intelligentie geavanceerdere en creatievere dreigingen zien te weren. Ieder apparaat dat we zelf gebruiken, van onze auto’s tot onze smartphones, vormt namelijk een mogelijk toegangspunt voor hackers.

Cybercrime
Dankzij de digitale revolutie zijn onze levens en werkomgevingen ingrijpend veranderd – en dat geldt voor de digitale onderwereld net zo. Sterker nog, criminelen oogsten tegenwoordig meer succes dan ooit tevoren. Ze gaan daarbij zo geraffineerd te werk dat het voor bedrijven steeds moeilijker wordt ze bij te benen.

Eén van de drijvende krachten achter cybermisdaad is financieel gewin. Nu in de moderne digitale wereld data tot de valuta van onze voorkeur zijn uitgegroeid, kunnen cybercriminelen gewin halen uit alle gebruikersnamen, e-mailadressen en telefoonnummers die ze weten buit te maken. Bedrijven kunnen daarom niet anders dan de zakelijke en persoonlijke informatie in hun beheer maximaal beschermen. Doen ze dat niet, dan hangt ze enorme reputatieschade of een fikse boete boven het hoofd.

Veiligheid
Veiligheid is steeds belangrijker voor bedrijven. Strenge beveiligingseisen zijn tegenwoordig cruciaal. Databeheer is een hoeksteen van het bedrijfsleven en een van die dingen die je gewoon grondig moet aanpakken.

Veel bedrijven kunnen de dynamische dreigingen en veranderlijke wetgeving maar amper bijbenen. Daar komt nog bij dat veel apparaten tegenwoordig tien keer zo veel mogelijkheden als voorheen hebben. In een grijs verleden moest je bijvoorbeeld een printer daadwerkelijk met een kabeltje op een pc aansluiten, omdat je anders gewoon niet kon printen. Tegenwoordig kun je printers rechtstreeks op doWanaCrypt0r WeCry WanaCryp WeCrypt0r National Security Agency NSAcumentservers en beheersystemen aansluiten. Dat is weliswaar een handige functie, maar er schuilen ook risico’s in.

Hard- en softwarebeveiliging
Hoe kun je je data dan toch beveiligen in je bedrijf? Neem de beveiliging van hard- en software. Dat biedt beheer, opslag, ondersteuning en verwijdering van data met behulp van:

 • Gebruikersverificatie en -autorisatie met wachtwoordbescherming, zodat onbevoegden geen toegang krijgen tot informatie;
 • Meerlaagse malwarebescherming, zodat externe dreigingen en virussen de hard- en software niet kunnen infecteren;
 • End-to-end versleuteling van bestanden die naar een printer of digitaal onderweg zijn, zodat niemand gevoelige informatie kan onderscheppen;
 • Veilige verwijdering van data op machines die worden vervangen, waarbij de informatiedragers volledig worden opgeschoond;
 • Regelmatige hardware- en software-updates, zodat er geen achterdeurtjes ontstaan waardoor hackers naar binnen kunnen sluipen;
 • Classificatie van documenten, zodat informatie automatisch versleuteld kan worden.

Cybercrime, cyberaanvallen en digitale dreigingen zullen nooit verdwijnen. Gelukkig hoeft dat geen gevolgen te hebben voor de productiviteit op de werkvloer. Als veiligheid vanaf de conceptfase in alle processen, diensten en producten wordt verweven, weten bedrijven zeker dat hun apparaten en data niet alleen vandaag, maar ook morgen volledig beveiligd zijn – gewoon zoals het hoort.

Downloads bij dit artikel

 • Gratis handleiding voor digitaal werkeneBook

  Bespaar tijd, kosten en creëer efficiency: digitaliseer uw zakelijke documenten en start met digitaal werken. Het e-book ‘Documenten digitaliseren’ biedt inzichten, tips en eye-openers. Download het e-book hier.

 • Zo ga je makkelijk, veilig en betaalbaar printenStappenplan

  Met dit stappenplan kun je makkelijk, veilig en betaalbaar gaan printen. Waarbij de printer onderdeel is van je werkproces en klaar is voor gebruik voor zowel vandaag als in de toekomst.

Erica van den Biggelaar Mobiel werken en de digitale werkplek

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook