Duurzaamheid in het MKB: Hype of realiteit?

Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen krijgt nog wel eens te maken met een gefronste wenkbrauw. Sommigen zien mvo als een marketingtruc zonder langetermijn potentie, anderen omarmen de gedachte maar ervaren de ‘cost of change’ als te hoog.

757
0

Niemand zal ontkennen dat er bedrijven zijn die duurzaamheid inderdaad zien als marketingtruc voor de korte termijn. Daarnaast is het zo dat, wanneer duurzaamheid omarmt wordt zonder strategie en planning, het doel waarschijnlijk nooit gerealiseerd zal worden. Dit zijn echter slechts kleine onderdelen van de complete duurzaamheidsbeweging. In de praktijk voegt duurzaamheid waarde toe aan zowel de gemeenschap als de organisatie die het implementeert, met culturele voordelen en verlaagde kosten.

Is duurzaamheid meer dan een hype?

Om het voordeel van duurzaamheid aan te tonen, nemen we twee kleine medische toeleveringsbedrijven. duurzaamheidBeide werken routinematig met verzekeringsaanvragen, patiëntdossiers en logistieke documenten. Bedrijf A verwerkt al deze documenten nog op papier. Naast het feit dat het archiveren hiervan zeer bewerkelijk is, maakt het bedrijf ook gebruik van een gespecialiseerd partij om gevoelige documenten te vernietigen, huurt het beveiligde opslag en duurt het 7 tot 10 dagen om claims af te handelen.

Bedrijf B verwerkt dezelfde documenten en heeft deze onlangs allemaal geconverteerd naar digitale bestanden. Alleen als het echt moet (bijv getekende originelen) wordt informatie nog op papier bewaard. Digitale data/informatie wordt in een beveiligde cloud-omgeving bewaard, waarmee deze zeer snel en makkelijk terug te vinden zijn. Ongeacht of de medewerker met een verzekeraar, een patiënt of een medisch fabrikant werkt, elke medewerker van bedrijf B kan eenvoudig meerdere verzoeken behandelen.

Bedrijf B heeft hierdoor minder papierverspilling, betere responstijden, lagere kosten en een verhoogde klanttevredenheid. Deze veranderingen verbeteren het de resultaten van het bedrijf en de tevredenheid van de medewerker. Tegelijkertijd vermindert het bedrijf hiermee de negatieve  impact op het mileu. Duurzaamheid door het gebruik van technologie zorgt hierdoor voor een win-win situatie voor MKB ondernemingen.

Moderne oplossingen om je bedrijf te transformeren

Duurzaamheid kan bestaan uit milieuvriendelijke producten, diensten of (digitale) oplossingen. Deze stereotype oplossingen zijn duurzaamheidechter niet altijd onderdeel van de oplossing. Om het meeste profijt te vergaren uit duurzaamheid, is het belangrijk dat de strategische bedrijfsdoelstellingen matchen met duurzaamheidsdoelstellingen. Als je bijvoorbeeld overheadkosten wil reduceren, is het zaak dat je technologie gebruikt die workflow efficiency stimuleert en afstand- en tijdonafhankelijk werken ondersteunt. Hiermee kun je je kosten reduceren, terwijl je ook een duit in het ‘duurzaamheids’zakje doet.

Zet je bedrijf in perspectief

Je kunt denken dat je als MKB ondernemer geen invloed hebt op de aarde in zijn geheel, maar bedenk dat het MKB goed is voor zo’n 70% van de Nederlandse werkgelegenheid. Collectief kunnen al deze MKB’ers een grote impact op de economie en het milieu hebben die concurreert met veel grootzakelijke ondernemingen.

Ongeacht hoe je houding ten opzichte van klimaatverandering is, duurzaamheid ondersteunt elk bedrijfsdoel zoals winst, groei en medewerker- en klanttevredenheid. De vraag zou dus niet moeten zijn “Waarom zou mijn bedrijf iets doen met duurzaamheid?”, maar: “Hoe kunnen we ermee starten? ”.

Downloads bij dit artikel

  • Trendrapport Duurzaam WerkenRapport

    Alle trends over duurzaam ondernemen in één rapport. Een rapport vol feiten, practices en eye-openers voor iedereen die duurzaamheid en minder CO₂ wil borgen in strategie en beleid. Met inspirerende tips van o.a. Michel Schuurman van MVO Nederland, Jeroen Kanselaar van Search en Ricoh experts.

  • Stappenplan: Zo werk je in 6 stappen duurzaamStappenplan

    Hoe maak je een werkomgeving duurzaam? Hoe doe je dat? In dit stappenplan geven wij een aantal tips, handreikingen en praktijkvoorbeelden waar u direct mee aan de slag kan.

  • Gratis handleiding voor digitaal werkeneBook

    Bespaar tijd, kosten en creëer efficiency: digitaliseer uw zakelijke documenten en start met digitaal werken. Het e-book ‘Documenten digitaliseren’ biedt inzichten, tips en eye-openers. Download het e-book hier.

Redactie WerkTrends Blaast dit platform dagelijks leven in

"Wij geloven in kennisdelen en verbinden. Zowel on- als offline. We brengen dit in de praktijk door nieuws, tips en inzichten te publiceren die het samenspel tussen werken en leven voor zowel mensen als bedrijven leuker, beter en efficiënter maakt."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook