duurzaam printer

Duurzamer printen: verlaag de CO2-footprint

Met het oog op de klimaatplannen van het kabinet is het slim om nu alvast te onderzoeken hoe je de CO2-footprint van je organisatie kunt verlagen. Neem je printerpark en workflows eens onder de loep. Kan het duurzamer? Waarschijnlijk wel!

529
0

Onlangs presenteerde het kabinet de klimaatplannen voor het komende decennium. De missie: de uitstoot van broeikasgassen halveren. Een positieve ontwikkeling, tegelijk zijn er uitdagingen. Een deel van de last komt te liggen bij de industrie- en bedrijfssector. Hoe dit exact vorm gaat krijgen, is nog onduidelijk. Toch is het slim om nú alvast te onderzoeken hoe je de CO2-footprint van je organisatie zo laag mogelijk kunt houden. Denk hierbij ook aan je printerpark en workflows.

Nu hoor ik je denken: ‘een printer, hoeveel verbruikt die nou?’ Het printerpark is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het verlagen van je footprint, maar in een gemiddelde mkb-onderneming staan toch al snel zo’n 10 tot 30 printers. Stel dat op al deze apparatuur dagelijks verschillende keren wordt geprint, reken maar eens uit hoeveel je op jaarbasis dan verbruikt aan onder meer materiaal, papier en toner. Met bijhorende footprint tot gevolg.

Duurzaamheidspredicaatrecyclen printers

Hoe je het printerpark dan kunt verduurzamen? Besteed allereerst aandacht aan het duurzaamheidspredicaat van de apparatuur. Hoe wordt de apparatuur eigenlijk geproduceerd? Welke grondstoffen worden gebruikt en hoe wordt hiermee omgegaan? Zo bestaan er printers die worden vervaardigd van gerecycled of recyclebaar materiaal.

Recycleprogramma: aantoonbare bijdrage leveren

Ga dus in elk geval na of de leverancier van de apparatuur een recycleprogramma heeft ingericht en waardevolle grondstoffen hergebruikt. Is dat het geval? Dan lever je als organisatie aantoonbaar een positieve bijdrage aan het milieu. Je optimaliseert immers je afvalbeheer en reduceert je restafval. En daarmee je footprint.

Ecolabel en TEC-waarde

Een andere indicator voor een milieuvriendelijk product (en service) is het EU Ecolabel. Dit is een Europees milieukeurmerk met als doel om duurzamere productie en consumptie te stimuleren. Daarnaast kun je ook kijken naar de TEC-waarde (Typical Energy Consumption) van je printapparatuur. Deze wordt vastgesteld door producenten zelf en onder strenge voorwaarden. De TEC-waarde laat zien hoeveel stroom een apparaat in een week verbruikt, bij gelijk verbruik. Via de TEC-waarde kun je apparatuur eenvoudig met elkaar vergelijken. En zo de meest duurzame optie kunt kiezen.

Papierverbruik

Let ook op het papierverbruik in jouw organisatie. Ongemerkt wordt er waarschijnlijk meer geprint dan gedacht. Bijvoorbeeld voor vergaderingen. In plaats van de notulen op papier uit te delen, kun je deze ook vooraf delen via clouddiensten waarmee je online documenten kunt delen. Dat scheelt papier én je beheert al je documenten altijd vanaf één vaste plek. Documenten raken dus niet meer zomaar zoek.

Land van herkomst

Naast het verminderen van je papierverbruik, is het ook nuttig om te kijken waar je printer wordt geproduceerd. Zeker als apparatuur per vliegtuig moet worden vervoerd, kan de CO2-footprint ineens sterk oplopen. Wordt de apparatuur in Europa vervaardigd? Dan scheelt dat in vervoerskosten. Het loont dus de moeite om te kijken of de leverancier beschikt over productieruimten in Europa. Liever nog een stap ‘groener’? Er zijn leveranciers die hun apparatuur bezorgen met elektrische auto’s.

Digitaliseringfootprint verlagen

Dan het printen zelf. Natuurlijk blijft dit belangrijk in elk bedrijf. Tegelijk bestaan er volop kansen om meer en meer te digitaliseren. Uit onderzoek onder 2550 business owners en senior decision makers, blijkt zelfs dat 50% van de respondenten digitalisering ziet als een kans voor meer duurzaamheid.

Veel providers van printapparatuur bieden ook oplossingen om te digitaliseren. Wil je je footprint verlagen, ga dan ook eens na welke mogelijkheden jouw leverancier hierin biedt. Door processen én de documentstroom te digitaliseren, maak je nog sneller het verschil. Is het bijvoorbeeld mogelijk om papieren documenten automatisch in te scannen en op te slaan in de cloud? Het stroomverbruik en de belasting van de printer zijn namelijk veel lager bij een scan dan bij een printje. Én direct scannen naar de cloud stroomlijnt de workflow in jouw bedrijf.

CO2-vriendelijke policy

Je ziet: de CO2-footprint van je organisatie verkleinen via je printerpark is een goede eerste stap op weg naar duurzamer werken. Tegelijk liggen er nog veel andere kansen voor het oprapen. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de policy voor flexibel werken. Wordt thuiswerken écht gefaciliteerd en aangemoedigd? Bestaan er mogelijkheden voor videovergaderen, zodat collega’s minder vaak hoeven te reizen? En kunnen zij eenvoudig online documenten delen? Allemaal punten om op te letten als je de CO2-footprint van je organisatie significant wilt verlagen.

Deel je ideeën

Zie jij nog andere kansen om duurzamer te werken rondom printapparatuur en workflows? Ik ben benieuwd naar je ideeën en ervaringen. Deel ze onder dit artikel.

Downloads bij dit artikel

 • e-Book Hoe kies ik de juiste printer?eBook

  Printtechnologie is volop in beweging. Hoe blijf je op de hoogte van de nieuwste innovaties? En hoe zorg je ervoor dat je printer relevant blijft voor jouw business, zodat je niet steeds opnieuw hoeft te investeren? Lees dit gratis e-book en kies de juiste printer.

 • Gratis handleiding voor digitaal werkeneBook

  Bespaar tijd, kosten en creëer efficiency: digitaliseer uw zakelijke documenten en start met digitaal werken. Het e-book ‘Documenten digitaliseren’ biedt inzichten, tips en eye-openers. Download het e-book hier.

 • Online samenwerken in 5 stappenStappenplan

  De manier waarop u online samenwerkt optimaliseren? Download het stappenplan.

 • Empowering Digital Workplaces – Inzicht in de digitale werkplekRapport

  Personeel slimmer en beter laten werken door middel van vernieuwende technologie klinkt mooi en veelbelovend. Maar hoe doe je dat precies en waarom is dit zo belangrijk? Dit rapport gevuld met inzichten en onderzoeksresultaten geeft je in één keer het volledige overzicht.

Tim Scharn Product Marketing

"When nothing goes right, go left…"

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook