Thuis werken, het nieuwe werken

Het Nieuwe Werken: nu al achterhaald?

Het Nieuwe Werken is allang geen nieuw fenomeen meer. Het is een visie op een manier van werken waarbij het gaat om een vernieuwing van de fysieke traditionele werkplek. Is die visie alweer achterhaald?

4224
2

Het Nieuwe Werken is allang geen nieuw fenomeen meer. Het is een visie op een manier van werken waarbij het gaat om een vernieuwing van de fysieke traditionele werkplek. Bij deze nieuwe manier van werken wordt er gekeken naar een betere inrichting en een geoptimaliseerde aansturing van het kennisnetwerk binnen organisaties. Het betreft niet alleen de inrichting van de werkomgeving, maar ook een nieuwe mentaliteit van aansturen voor zowel de medewerker als zijn manager.

De plaats- en tijdonafhankelijke werkplek
De wereld wordt sneller, papier verdwijnt en het gevolg van digitalisering maakt de wereld kleiner en stimuleert de economische ontwikkeling. Dit wordt door velen vaak als een bedreiging gezien, terwijl dit voor organisaties vaak juist kansen biedt. Waar gaat het dan wel om? Plaats- en tijdonafhankelijk werken, met als ultiem doel: de werkplek van morgen!

Alleen: wat is nu precies die werkplek van morgen? Dat weet niemand. Helaas hebben we geen glazen bol waarin we die toekomst kunnen zien. Wat we wel weten, is waar onze wereld naar toe gaat. We kunnen trends spotten en we kunnen met zekerheid zeggen dat technologie met de dag belangrijker wordt.

Dit heeft als gevolg dat wij sneller gaan werken en dat informatie-overdracht nog veel optimaler moet worden. Dit vraagt een constante ontwikkeling van de werkomgeving. Niet alleen de eindklant, eindgebruiker, kantoormedewerker, management en bedrijfsvoering worden veeleisender. Ook de werkplek zal hierop moeten worden aangepast. Of we het nu leuk vinden of niet: onze samenleving wordt steeds meer een 24/7 maatschappij. Dit vergt innovatie en een implementatie van een schaalbare en flexibele IT omgeving.

De traditionele papieren werkomgeving bestaat niet meer. Deze is al achterhaald door een geautomatiseerde werkplek. En ook deze  is al doorgegroeid naar een gedigitaliseerde omgeving die steeds mobieler wordt. Mobiel in de ruimste zin van het woord: plaats- en tijdonafhankelijk, én gebouwd rondom de verschillende devices die gebruikt worden; laptops, smartphones, phablets, BYOD en CYOD.

Houdt dit in dat wij een volledig paperless office hebben? Nee!
Onze werkomgeving is een less paper omgeving, en ja: de verre toekomst zal volledig digitaal zijn. Alleen zitten we nu in een transitie fase die wel als gevolg heeft dat je als organisatie mee moet in deze trend. Althans: trend? Het is een harde realiteit die je moet meenemen in strategische doelstelling als je jouw positie op de markt wil behouden.

Rome is niet in één dag gebouwd : stap voor stap
De eerste stap die gezet moet worden naar de High Performance werkplek is een plan om digitaal volwassen te worden. Dit houdt in dat je binnen jouw organisatie en processen geavanceerde tools inzet om de organisatie aan te sturen. Als het ware omarm je nieuwe technologie voor het (digitaal) inrichten van werkprocessen met verstrekkende gevolgen voor bestaande bedrijfsmodellen. Lees hier welke financiële voordelen digitale volwassenheid heeft voor organisaties.

Onderzoek uit 2014 onder business leaders in Europa en het Midden-Oosten geeft aan dat 71% van de senior managers verwacht dat hun organisatie binnen 5 jaar, dus in 2019, digitaal volwassen is. Dat betekent dat er werk aan de winkel is!

Tot slot: ik heb nog steeds geen glazen bol, maar hierbij wel een tipje van de sluier van waar de werkplek van de toekomst naar toe gaat. Be prepared…

Downloads bij dit artikel

 • Case: Rotterdam Topsport – Tijd- en plaatsonafhankelijk (samen)werken zonder IT-zorgenCase

  De drie uitdagingen: 1. Op kantoor, evenementlocaties en thuis efficiënt kunnen (samen)werken, 2. Snelle, vaste en mobiele toegang tot alle documenten en informatie, en 3: Een storingsvrije IT-omgeving. Lees in deze case hoe dat werd gerealiseerd.

 • Webinar De high performance werkplek van morgenVideo

  Plaats- en tijdsonafhankelijk werken blijft organisaties voor uitdagingen stellen, op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau. Hoe creëert u de high-performance werkplek van morgen? Een werkplek die de productiviteit boost, terwijl u grip houdt op informatie en systemen? Bekijk de video.

 • Gratis e-book ‘IT op orde’eBook

  Mobiel werken, cloud computing, CYOD, enterprise mobility zijn de werktrends van deze tijd. Medewerkers willen altijd en overal kunnen werken, online vergaderen en bestanden delen. Ook vanaf hun mobiele device. Maak uw IT klaar voor deze trends,  en lees het eBook ‘IT op orde’.

 • Mobiel printen; altijd en overal van digitaal naar printeBook

  Alles over mobiel printen in één handig e-book.

Lauren Somer Veranderende rol van IT op de werkplek

Reageer ook

Reacties 2

Gerard ,

Mhh . 24 x 7h. Ik zie het ook. Maar tegelijkertijd zetten mensen in weekend de telefoon op vliegtuigstand. Bij bmw mogen ze buiten werktijd niet meer mailen. Dat 24hx7 is dat effectief?

Lauren Somer ,

Beste Gerard,
Bedankt voor je vraag. Het is een feit dat onze maatschappij in een rap tempo verandert, 9 to 5 verschuift in veel branches naar 24/7, waar wij ons als mens allemaal op aanpassen. Ik kan geen goed/fout of effectief/ niet effectief antwoord geven op het 24/7 vraagstuk.

Het is een way of living waarbij de werknemer als mens veel centraler gaat staan. Doordat technologie en IT omgevingen de mogelijkheid bieden om 24/7 beschikbaar zijn, kan je ook mogelijkheden scheppen.

Maar je moet er zeker goed voor waken dat er een duidelijk verwachtingspatroon is: het is niet zo dat mensen verplicht moeten worden om ook ’s avonds hun mail te checken, of dat er verwacht moet worden van werknemers dat ze dagelijks tot 21:00 nog thuis aan het werk zijn. Dat mag zeker niet de standaard worden. Wat je wel schept is een omgeving waarbij werknemers hun eigen menselijke patroon beter kunnen integreren in hun werkzaamheden, wat leidt tot een hogere productiviteit. Voorbeeld hiervan: waarom zou, als het binnen de functie past, iemand niet elke dag een paar uur overwerken en op vrijdagmiddag eerder naar huis mogen te gaan. Of iemand die bijvoorbeeld op woensdagmiddag een uurtje gaat sporten, even zijn hoofd leegmaakt en daarna weer helemaal helder achter zijn pc zit.

24/7 heeft vaak een negatieve connotatie omdat het lijkt alsof je daadwerkelijk 24/7 beschikbaar moet zijn. Maar ik zie dit persoonlijk anders; je hebt nu 24/7 in plaats van tussen 9 en 5 de mogelijkheid om te werken. Natuurlijk moet hierin een goede balans zitten en goede afspraken over gemaakt worden met de werkgever. Maar ben absoluut van mening dat het een win-win situatie is voor iedereen. De werkgever wordt er blij van omdat zijn werknemers volledig inzetbaar zijn, maar de werknemer ook omdat deze kan werken wanneer het hem past en op de locatie die voor hem het prettigst is.

Binnenkort publiceer ik een nieuwe blog over thuiswerken waar dit onderwerp in meer detail naar voren komt, misschien leuk om die ook te lezen.

Lauren Somer


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook