Samenwerking - Werktrends

Hoe ongemak zorgt voor betere samenwerking

Het klinkt misschien gek, maar het creëren van een “ongemak” op de werkvloer kan leiden tot een productievere samenwerking.

579
0

Niemand minder dan Steve Jobs begreep dit toen hij even een uitstapje maakte tijdens het ontwerpen van de iPhone en iPad. Hij bedacht namelijk een plan voor een aantal centraal gelegen toiletten voor het management op de Pixar campus in Emeryville in Californië, in plaats van een aantal minder centrale, gemakkelijk te bereiken toiletten.

Een ander voorbeeld bij een ander bedrijf is het afsluiten van ingangen naar de parkeergarage. Hierdoor worden werknemers gedwongen om over het centrale plein te lopen. Het doel: mensen elkaar laten ontmoeten, zodat ze sneller contact maken met elkaar.

Maar het creëren van een productieve samenwerking op de werkvloer in de huidige, snel veranderende wereld omhelst meer dan het stimuleren van toevallige ontmoetingen op een centrale plek. Succesvolle organisaties kijken naar nieuwe stijlen van werken die medewerkers in staat stelt om informatie beter te delen en om sneller en makkelijker met elkaar in contact te komen.

Ontwerp voor een veranderend personeelsbestand
Het introduceren van andere manieren van werken vraagt om aandacht voor de verschillende manieren waarop verschillende generaties informatie delen en gebruiken. Babyboomers geven bijvoorbeeld de voorkeur aan face-to-face contact. Millennials en jongeren die nieuw zijn op de arbeidsmarkt hebben daarentegen een voorkeur voor online. Deze aanpakken verschillen dus nogal van elkaar; iets om in uw achterhoofd te houden, zodat u al uw medewerkers helpt om productief te zijn.

Waar te beginnen?
Begin bij het aanmoedigen van samenwerking tussen verschillende generaties en rollen binnen uw organisatie. Een goede manier om verandering te sturen, is door mentorprogramma’s op te zetten voor diegenen die bovengemiddeld gebaat zijn bij het werken met nieuwe hulpmiddelen. En vergeet niet dat mentorschap ook voor kennisoverdracht kan worden gebruikt. De steile leercurve van nieuwe medewerkers wordt hierdoor aanzienlijk minder. De kennis van oudere medewerkers wordt namelijk overdragen, in plaats van dat deze kennis op den duur verloren gaat.

Samenwerking op de werkvloer door generaties heen
In een internationale enquête van Coleman Parkes onder managers gaf 87% aan dat samenwerkingshulpmiddelen de bedrijfsresultaten verbeteren. Door alle veranderingen op de werkvloer, zouden managers moeten overwegen om creatief gebruik te maken van technologie om productiviteit en groei te stimuleren. Organisaties die topprestaties leveren, hebben een sterke infrastructuur en snelle informatiesystemen die mobiele apparaten, social media en het sterk toenemende aantal cloudtoepassingen ondersteunen. En misschien nog belangrijker: deze organisaties bieden medewerkers de nodige training om voordeel uit dit soort hulpmiddelen te halen.
Net zoals dat bewust gekozen ‘ongemak’ klinkt alsof het averechts werkt, zullen de verschillen tussen generaties op de werkvloer de samenwerking juist versterken en de productiviteit verhogen. Om dit te bereiken, is een plan nodig. De sleutel tot succes is om er nu mee te beginnen.

Tech evolved workspace

Downloads bij dit artikel

 • Gratis e-book ‘Online samenwerken’eBook

  Werken vanaf meerdere locaties, met collega’s of klanten aan de andere kant van de wereld. Dit vraagt om online samenwerken, vergaderen en samen in documenten werken. Online samenwerken is tijd- en kostenbesparend en productief. Meer lezen? Download het eBook.

 • The future of work in the 21st centuryWhitepaper

  Geautomatiseerd, creatief en decentraal: 'The future of work in the 21st century' is een studie van The Economist Intelligence Unit (EIU). Het rapport probeert de belangrijkste trends te identificeren die de aard van werk en het werken in de komende 10-15 jaar zullen beïnvloeden.

 • Humans and machines – The role of people in technology-driven organisationsWhitepaper

  Humans and machines: The role of people in technology driven organisations is an Economist Intelligence Unit report, sponsored by Ricoh. It explores how the interaction between humans and technology is evolving in businesses and other organisations, and asks whether and how technological progress will continue to be complemented by the infl uences of human imagination and intuition.

 • Elke 2 weken de laatste werktrends in uw inboxInspiratie

  Abonneer u voor de WerkTrends nieuwsbrief om elke 2 weken automatisch en gratis de beste inzichten om anders te werken en beter te leven in uw inbox te ontvangen.

Wouter Sas Samenwerken in moderne werkomgeving

"Bij een moderne werkomgeving hoort een moderne bedrijfscultuur waarbij communicatie en samenwerken centraal staat."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook