Work Hard Play Hard Tol

Hoe zorgen mensen die écht tijd- en plaats onafhankelijk werken voor de juiste balans?

Het vinden van de juiste balans tussen werk en privé is voor veel mensen een uitdaging. Hoe doen anderen dat?

927
0

Het vinden van de juiste balans tussen werk en privé is voor veel mensen een uitdaging. Hoe doen andere dat? Bijvoorbeeld als je ruimtevaarder of topsporter bent of, wellicht wat dichter bij, als je voor je werk veel in het buitenland zit of naast je baan nog een drukke studie doet. In deze serie ‘Work Hard, Play Hard’ laten we hen aan het woord en delen we inspirerende voorbeelden van mensen die anders werken en leven.

ruimte

 

André Kuipers

Ruimtevaarder – Over zijn kantoor in de ruimte

 

Vrijwel niemand kan zeggen dat hij of zij zo ver is weggeweest van gezin, familie en vrienden. Ruimtestation ISS, een ‘kantoor’ dat zo groot is als een voetbalveld en met een snelheid van 28.000 kilometer per uur om de aarde cirkelt. Vier keer per jaar vertrekt er een ploeg van drie astronauten naartoe om wetenschappelijke experimenten uit te voeren. André Kuipers werkte en leefde er van 21 december 2011 tot 1 juli 2012. “Ver weg van mijn familie. Ook de voorbereidingsperiode, waarin ik intensief getraind werd en de hele wereld over reisde, was een aanslag op mijn gezinsleven. Twee weken voor vertrek gingen we in quarantaine, waardoor ik vanachter glas afscheid van mijn vrouw en kinderen moest nemen. Gelukkig kon ik ze vanuit ISS elke week even zien via een videoverbinding met mijn huiskamer in Noord-Holland. Bellen en e-mails versturen kon ook.”


Er is geen boven en er is geen onder.


Goed vasthouden
Op het programma stonden 57 experimenten, onder meer over de werking van het menselijk lichaam en het ontstaan van aardbevingen. “We hadden veelvuldig contact met collega’s in Houston, Huntsville, Tokio, München en het vluchtleidingscentrum in Moskou, via radio- en satellietverbindingen.” Andrés ruimtekantoor deed in niets denken aan welke werkplek op aarde dan ook. “Er is geen boven en onder. Alles zit vast met plakband, klittenband en ducttape, om te voorkomen dat het gaat zweven en dat het een chaos wordt. Ook als je een mail naar huis wilt typen, moet je je goed vasthouden aan je laptop, anders duw je jezelf steeds weg van het toetsenbord. Dat is echt enorm wennen.”hardloopschoen nike

 

Mark Bogaerts

Global Event Manager Sponsorships van Heineken – Werkt volledig digitaal, van Champions League tot James Bond

 

Reizen. Sport. Bier. James Bond. Een fijn gezin. De ingrediënten voor een jongensdroom en de realiteit voor Mark Bogaerts. Als Global Event Manager Sponsorships van Heineken is hij regelmatig in het buitenland. Hij organiseert daar evenementen voor zakelijke relaties en consumenten rond grote sponsorprojecten van de bierbrouwer, zoals de Olympische Spelen, Champions League, Rugby World Cup of James Bond-films. “Ik regel mijn zaken meestal via telefoon, laptop en via videoconferencing. Maar soms moet ik gewoon ter plekke zijn, bijvoorbeeld als ik een locatie moet beoordelen.”


Ik ben een enorme sportfanaat en ga altijd hardlopen als ik in een andere stad ben.


Op orde met apps
Mark neemt op reis zo min mogelijk mee. Wat nooit ontbreekt, zijn de laptop van de zaak (“daar staat alles op”), zijn smartphone, kabels, adapters, batterijen, internationale stekkers, een koptelefoon (“handig voor in het vliegtuig”) en zijn sportschoenen. “Ik ben een enorme sportfanaat en ga altijd hardlopen als ik in een andere stad ben.” Papieren dossiers heeft hij niet bij zich. “Ik werk volledig digitaal en gebruik apps om mijn zaken te organiseren. Een digitale agenda, Wunderlist voor to-do-lijstjes, Uber voor taxi’s, de KLM-app voor inchecken en Skype voor contact met het thuisfront.” Zakelijk en privé is goed in balans, vindt hij. Hij maakt weliswaar werkweken van 50 tot 60 uur, maar door het digitale werken kan hij zelf zijn tijden en werkplek bepalen en daarmee de balans bewaken. Meer weten over digitaliseren van zakelijke documenten? Download dit eBook .

inzet computer inside

 


Barbara Toorens

Relatiedirecteur van WorldLoop – Reist ondanks haar vele internationale contacten ‘niet overdreven vaak’

 

In een aantal Afrikaanse landen en in Chili heeft WorldLoop bedrijven opgezet die computers en randapparatuur verzamelen, uit elkaar halen en onderdelen beschikbaar stellen voor hergebruik. Relatiedirecteur Barbara Toorens: “Afgelopen drie jaar hebben we meer dan 1400 ton ontmanteld, waarvan driekwart lokaal. Onderdelen die op een heel specialistische manier verwerkt moeten worden, zoals monitors, printboards en simkaarten, worden naar Europa verscheept en hier verder afgebroken.” Met de meeste locaties heeft WorldLoop minstens eens per twee weken contact. “Onze verwerkingsbedrijven zijn vooral gevestigd in de steden; daar is de internetverbinding vrij goed. Op het platteland, waar onze zusterorganisatie Close the Gap meer activiteiten heeft, werken mobiele verbindingen via Skype, videovergaderen, Whatsapp en Viber vaak beter. Hoewel ook dat soms moeite kost.”


Het enige wat contact in de weg staat, zijn de verschillende tijdzones.


Iedereen dichtbij
Ondanks haar vele internationale connecties reist Barbara niet overdreven vaak. “Je kunt uitstekend digitaal samenwerken. Eén of twee keer per jaar bezoek ik een van onze projecten. Ongeveer om de twee maanden ontmoeten wij stakeholders elders in Europa om bewustzijn te creëren rond elektronisch afval. En ik ga minstens eens per jaar naar mijn familie en vrienden in de Verenigde Staten. Ook daarbuiten hebben we intensief contact, al woon ik nu drie jaar in België. Er zijn zoveel mogelijkheden om elkaar op de hoogte te houden! Toen mijn ouders in de jaren zeventig vanuit Nederland naar Amerika emigreerden, was dat veel ingrijpender voor hun sociale leven, dan dat het nu zou zijn. Nu is iedereen dichtbij; het enige wat contact in de weg staat, zijn de verschillende tijdzones.” Meer te weten komen over de mogelijkheden van digitaal samenwerken? Download dit eBook over videovergaderen en samenwerken op afstand.


Over Close the Gap en WorldLoop

Organisaties vervangen hun computers en andere IT-apparatuur vaak al binnen twee jaar na de aanschaf. Terwijl de ‘oude’ apparatuur nog zeker vier jaar mee kan. Zonde? Dat vonden een paar studenten in Brussel ook. In 2003 begonnen ze zich in te zetten om die bijna nieuwe apparatuur een tweede leven te geven in ontwikkelingslanden en zo de digitale kloof met de westerse wereld te dichten. Dit initiatief groeide uit tot Close the Gap, een professionele organisatie die samenwerkt met corporate partners zoals KLM en Ricoh. Inmiddels is er ook een zusterorganisatie, WorldLoop, die zorgt dat al die apparatuur aan het einde van de levensduur geen berg afval oplevert, maar juist gedemonteerd en gerecycled wordt. Dit gebeurt zo veel mogelijk ter plaatse om de lokale economie te steunen.


Geïnspireerd door het verhaal van Close the Gap en WorldLoop? Bekijk hier een stappenplan om duurzaam te ondernemen.

De verhalen van Barbara, Mark en André verschenen eerder in het inspiratieboek Work.Live. Een gratis exemplaar van dit eBook kun je hier aanvragen . Méér inspirerende verhalen lezen van mensen met een uitdagende werk-privé balans..? Klik hier voor de volledige serie.

Credit foto’s: Pexels en Pixabay

Downloads bij dit artikel

  • Gratis e-book ‘Online samenwerken’eBook

    Werken vanaf meerdere locaties, met collega’s of klanten aan de andere kant van de wereld. Dit vraagt om online samenwerken, vergaderen en samen in documenten werken. Online samenwerken is tijd- en kostenbesparend en productief. Meer lezen? Download het eBook.

  • Stappenplan: Zo werk je in 6 stappen duurzaamStappenplan

    Hoe maak je een werkomgeving duurzaam? Hoe doe je dat? In dit stappenplan geven wij een aantal tips, handreikingen en praktijkvoorbeelden waar u direct mee aan de slag kan.

  • Inspiratieboek Work. Live.Inspiratie

    Download gratis het e-book Work. Live. met heel veel inspiratie om anders te werken en beter te leven.

Redactie WerkTrends Blaast dit platform dagelijks leven in

"Wij geloven in kennisdelen en verbinden. Zowel on- als offline. We brengen dit in de praktijk door nieuws, tips en inzichten te publiceren die het samenspel tussen werken en leven voor zowel mensen als bedrijven leuker, beter en efficiënter maakt."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook