9 experts en trendwatchers over de werkplek over 9 jaar

  • 7841
  •  63
  • 7 min
  • 16 mei 2017
9 experts en trendwatchers over de werkplek over 9 jaar 2

9 experts en trendwatchers over de werkplek over 9 jaar

  • 7841
  •  63
  • 7 min
  • 16 mei 2017

Het nieuwe werken is inmiddels een vertrouwd fenomeen. Het wordt door veel organisaties omarmd, maar is eigenlijk nog slechts een beperkte manier van ‘overal kunnen werken’. Voor jonge en aankomende werknemers, zoals Generatie Z, is dit nieuwe werken in feite al een vanzelfsprekendheid. Deze groep is altijd online, en voor deze nieuwe groep werknemers is de grens tussen werk en privé niet zo vastomlijnd en meer en meer fluïde.

Als bedrijf moet je hierin meebewegen. In de afgelopen jaren hebben we op WerkTrends regelmatig vooruitstrevende bedrijven en organisaties uitgelicht, die voorop lopen in de vormgeving of inrichting van hun kantoor en kantoorplek. Slimme bedrijven bereiden zich nu al voor op hoe we over 10 à 20 jaar zullen werken.

Maar als bedrijven zich daar nu op moeten voorbereiden, dan is een duidelijke visie over hoe de werkplek er in de toekomst uitziet nodig. En dat is nog niet zo eenvoudig. Welke trends zullen de tand des tijds doorstaan, en welke trends die nu veel besproken worden blijken over 9 jaar een hype te zijn geweest? We legden het 9 trendwatchers en experts op het gebied van het nieuwe werken of kantoorinrichting voor, en doken nog eens in het WerkTrends archief om te zien wat enkele inspirerende opinieleiders op dit vlak te zeggen hebben.

Robin Goemans, Ahrend, Managing Director

“Er zal steeds meer met smart devices gewerkt worden. Dat betekent ook dat staand werken en ‘anders zitten’ gefaciliteerd zullen worden. Je gebruikt een tablet namelijk heel anders dan een laptop. Ook zien we dat meubilair voor een langere tijd, binnen een bepaald concept mee moet kunnen ontwikkelen met de organisatie. Tot slot wordt technologie steeds meer geïntegreerd in het meubilair. Denk aan telefoons opladen via draadloze inductie of draadloos beheer van werkplekken.”

Technologie zal steeds meer geïntegreerd worden in het meubilair

Marcel Bullinga, Futurecheck, Trendwatcher

“Hoe ‘de werkplek’ er over 9 jaar uit ziet is een foute vraag! Het is niet één werkplek, het is een explosie aan werkplekken. Voor elk soort taak komt er een andere werkplek, van ontmoeting met echte mensen tot plekken om individueel te werken. In je zelfrijdende auto, thuis, op een coworkingplace (ooit ook wel 3de werkplek geheten) en misschien af en toe ook nog wel op het echte kantoor. Maar dat zal alleen gebeuren als je dicht bij je werk woont. Je gaat niet naar Australië om gezellig te werken op kantoor. het nieuwe werken kantoor office toekomstEn je gaat alleen naar dat kantoor als het een pretpark is geworden, want je hebt zo je eisen. Thuis is namelijk al zo’n pretpark, dus je bent het gewend!

Kantoorwerkers bestaan niet meer – alleen nog flexwerkers die soms op een kantoor zitten. Werk bekijk je niet langer vanuit het gebouw, maar vanuit de community, de keten waar jij deel van uitmaakt.

De rest heeft werk met een sterke fysieke component, dat dus niet virtueel kan – waarvoor je nog steeds moet reizen om er te komen. Zoals een laboratorium (daarvan zijn er sowieso minder) of een fabriek (worden 3Dprintshops en robotshops)  of restaurants (blijft gezellig) of massagetafels (aanraking vereist – hebben we extra nodig in die 100% virtuele wereld).”

‘De werkplek’ van de toekomst bestaat niet; het is een explosie aan werkplekken.

Martin Heijnsbroek, Rewire, Managing Partner

Rewire, een bedrijf dat zich specialiseert in het analyseren van klantgegevens voor tal van organisaties, gelooft dat bedrijven die een steeds jonger werknemersbestand hebben, de keuze voor de kantoorinrichting aan de medewerkers moeten, en zullen, laten.

“De gemiddelde leeftijd bij ons is 26 jaar. Dan is het vreemd als slechts twee of drie leidinggevenden – die veel ouder zijn – de inrichting volledig bepalen.” Het resultaat: open ruimtes met stijlvol meubilair. In de gang hangen azuurblauwe tegeltjes met daarop onder meer motiverende quotes van tevreden klanten en opdrachtgevers.”

Personeel zal de inrichting van kantoren bepalen in 2026

Herman van Bolhuis, Oprichter Assembl3D en 3D Maker Zone

“Banen zullen naar mijn mening door de invloed van verdere digitalisering, robotisering en digitale productie gaan naar BITS in ATOMS, de totale digitalisering van onze fysiek omgeving dus. We zullen met een basisinkomen voor iedereen een begin van een antwoord hebben, maar overleven betekent nog geen zinvol leven. In mijn ogen heeft de langzame opkomst van de juiste discussie naar aanleiding van dit vraagstuk hierover mede te maken met het langzame vertrek van de baby boomers en de paradigma’s waar zij (en ook de post baby boomers) leven. Nu komt de generatie nix in beeld om achter het stuur van de maatschappij te kruipen, en dat zou nou net niet moeten gaan gebeuren. Die generatie – mijn generatie – heeft altijd een beperkte invloed gehad om de maatschappij. Jammer maar helaas. Was niks, is niks moet ook niks worden 😉

Ik pleit dus voor een transformatie geleid door jongere generatie. Met hen in de lead gaat de verandering in de juiste richting versnellen. Dat gaat pijn doen voor veel mensen, maar in een wereld waarin we vriendjes met machines moeten leren worden vertrouw ik meer aan deze jongere generatie toe. Niet dat de generatie nix geen mening heeft of niks kan betekenen, maar niet achter het stuur.”

Tony Bosma, Extend Limits, Trendwatcher

“Structurele en fundamentele veranderingen zijn nodig binnen organisaties en onze manier van werken. Maak je een manager uit begin 19e eeuw wakker dan zal hij niet zo geschokt zijn hoe de werkplek en management is veranderd maar zal hij vooral verbaasd zijn over wat er in de buitenwereld is veranderd. Office building nieuwe werken kantoor corporate building HQWe zien dat het hedendaagse werk steeds meer andere vaardigheden van mensen vereist. De levensduur van een aangeleerde vaardigheid zal radicaal gereduceerd worden. Technologie speelt hier een belangrijke rol in. Iedereen krijgt in de nabije toekomst toegang tot perfecte kennis. Zelfs het creatieve denkproces zal uiteindelijk met behulp van technologie gevirtualiseerd worden. Technologie gaat hierdoor andere vaardigheden van ons als mens vereisen. Kritisch denkvermogen, nieuwsgierigheid, verbindend vermogen en passie worden belangrijker dan ooit. De werkplek zal hier niet aan ontkomen en zal dit ook moeten faciliteren.

We weten nu al dat zitten het nieuwe roken is. Organisaties zullen over 10 jaar voornamelijk bestaan uit flexibele communities met gedeelde passie als kern waarbij mensen rondom een specifieke uitdaging willen werken in plaats van moeten werken. De werkplek zal hierop moeten zijn afgestemd. Flexibel, gericht op veranderende teams en in staat verschillende functies te vervullen. Werken is overal en nergens mogelijk. Het betekent dat waar je ook bent je moet kunnen werken en ook niet werken. Passie en werk moeten 1 worden en grenzen bestaan niet meer bij de werkplek van de toekomst.”

Organisaties zullen over 9 jaar voornamelijk bestaan uit flexibele communities met gedeelde passie als kern

Bas Hoorn, Timension, Trainer en adviseur Nieuwe Werken

De afgelopen jaren hebben we een verschuiving gezien dat (delen van) bepaalde taken niet alleen op de fysieke werkplek maar ook op de virtuele werkplek worden uitgevoerd. Ik heb het dan over de groter wordende rol van sociale intranetten waarbij in feite social media binnen organisaties (social collaboration tools) geleidelijk aan belangrijker is geworden om beter samen te kunnen werken. De virtuele werkplek nam en neemt daarbij een gelijkwaardige plaats in naast de fysieke werkplek op kantoor of aan de keukentafel thuis.

Over 9 jaar is onze stijl van werken verder geëvolueerd. Het afgelopen decennium hebben we in onze stijl van werken steeds meer gekozen voor social collaboration. Het komende decennium gaan we werken vanuit social coöperation. Minder vanuit functies en meer vanuit tijdelijke rollen en verantwoordelijkheden. Wat dan belangrijk is, is dat professionals zich onderscheiden in het zichzelf snel meer eigen maken van kennis en vaardigheden en dat ze makkelijk en snel deelgenoten (ook buiten de eigen organisatie waarvoor men werkzaam is) vinden die met vergelijkbare casuïstiek werken en kennis en ervaring voor zolang als de rollen of verantwoordelijkheden duren. Hiervoor zijn hubs nodig. Online en fysiek. De werkplekken van over 10 jaar zijn meeting points waar gelijkgestemden samenkomen rond een vraagstuk of thema. Dat kan online en in real life. Van de professional wordt tevens verwacht dat hij naast de fysieke en virtuele werkplek ook een mentale werkplek creëert waar hij kennis en vaardigheden op een logische manier bijeen heeft gebracht om zelf mee te kunnen werken maar ook anderen van kan laten leren.

De werkplek over 9 jaar is een meeting point.

Pieter Verbeek, Over Het Nieuwe Werken blog, Communicatie-adviseur

“Werken over 9 jaar zal nog meer plaats- en tijdonafhankelijk zijn dan nu. We zullen meer werken volgens projecten- en thema’s, in tijdelijke projectteams. 9-to-5 bestaat dan echt niet meer. Nu zie je nog vaak dat Het Nieuwe Werken is ingevoerd, maar dat mensen toch allemaal het gevoel hebben om hun uren op kantoor te moeten maken. Vaak is er dan een tekort aan werkplekken. Mensen komen extra vroeg voor die bepaalde stilteplek bijvoorbeeld. Of de angst heerst nog steeds om wel om kwart over 5 weg te gaan, als alle collega’s nog achter hun computer zitten. Op een gegeven moment zal de schroom verdwenen zijn, en daalt het besef dat je niet per se 8 uur achter elkaar op kantoor hoeft te zijn om je werk goed te doen. Het gaat om productiviteit en niet om het aantal uren dat je werkt. En dat werk kan je overal doen. Dankzij de technologie die ons daartoe ondersteunt.”

Over 9 jaar is de schroom verdwenen om echt flexibel te werken.

Adjiedj Bakas, Spreker, Auteur & Trendwatcher

“Ondanks de vergrijzing zal er niet genoeg werk zijn voor iedereen. Hoogopgeleid talent, ambachtslieden en ondernemers kunnen misschien nog fulltime geld verdienen. Ieder ander zal minder uren per week vullen met betaald werk. Dat komt goed uit in een samenleving met een overheid die vindt dat de burger steeds meer zelf moet regelen. Wij zullen in toenemende mate onze ouderen en kinderen zelf verzorgen, wat de zorgsector een hoop geld bespaart. Ons werkende leven wordt Surinaams. Hoge werkloosheid, flexibilisering van de arbeidsmarkt en mantelzorgverplichtingen creëren een markt voor losse klusjes: hosselen. Het is een beproefde Surinaamse manier om het inkomen uit een gewone baan aan te vullen of om geld te besparen. Werkgevers zullen moeten accepteren dat werknemers in deeltijd werken en meerdere banen hebben. Kijk op diensten.ruilen.nl en TaskRabbit.com.”

Ons werkende leven wordt Surinaams.

Justin Jansen, Erasmus Universiteit, Hoogleraar Corporate Entrepreneurship

“Uit ons onderzoek blijkt dat diversiteit – in man/vrouw, opleiding, achtergrond – zorgt voor vernieuwing. Kijken vanuit verschillende perspectieven, zorgt voor een betere besluitvorming. Wil je de dienstverlening verbreden, kijk dan goed of je daarvoor de juiste mensen in dienst hebben. Als financiële dienstverlener heb je misschien ook psychologen nodig, of salesmensen.”

Financiële dienstverleners hebben over 9 jaar ook psychologen nodig.

Hoe de toekomst van de werkplek er echt uit zal zien valt niet met zekerheid te voorspellen. Maar je kunt, en moet, de organisatie er wel op voorbereiden. Zet de werkplek van de toekomst op de agenda, en bespreek het openlijk. Hopelijk kunnen de 9 visies op de werkplek over 9 jaar hierbij helpen. Deel jouw favoriete visie op de toekomst met jouw netwerk door de twitter buttons in het artikel, en start de dialoog over de werkplek van de toekomst met jouw netwerk.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank