10 kenmerken van een prettige werkomgeving

 • 17049
 •  55
 • 3 min
 • 01 okt 2020
10 kenmerken van een prettige werkomgeving 3

10 kenmerken van een prettige werkomgeving

 • 17049
 •  55
 • 3 min
 • 01 okt 2020

De werkomgeving bestaat tegenwoordig niet alleen uit het kantoor, maar óók uit de thuisomgeving. Nu we voornamelijk hybride werken is het belangrijk dat medewerkers zowel op kantoor als thuis in een prettige werkomgeving aan de slag kunnen. Maar hoe creëer je een prettige werkomgeving voor je medewerkers? Wij geven je 10 tips!

1. Investeer in werken op afstand

Werken vanaf nu 1

Download e-book Werken vanaf nu

Voor hybride werken is het erg belangrijk om de juiste faciliteiten voor thuis en op kantoor te bieden. Uiteraard wil je dat alle werkzaamheden effectief en efficiënt blijven verlopen. Maar hoe zorg je ervoor dat je dezelfde resultaten blijft behalen? Een cloudoplossing kan je hierbij helpen. Zo kunnen medewerkers flexibel met elkaar op afstand werken en kunnen zij altijd en overal bij benodigde documenten.

2. Kies een passende videovergaderoplossing

Face-to-face meetings hebben plaatsgemaakt voor videovergaderen. Applicaties als MS Teams, Zoom en Skype maken overuren. Belangrijk is om na te gaan welke videovergaderoplossing het beste bij jouw organisatie past, ook op de langere termijn. Veiligheid is hierbij een belangrijk aspect, maar ook bandbreedte. Je wilt uiteraard dat deze intact blijft als er een grote groepsvergadering plaatsvindt.

3. Coach je medewerkers

Nu we voornamelijk hybride werken is het belangrijk dat je je medewerkers coacht en begeleidt. We zien elkaar niet meer zo vaak. Dus is het lastig te peilen hoe het met jouw medewerkers gaat. Hoe ervaren zij het op afstand samenwerken? Waar kunnen zij hulp bij gebruiken? Veel medewerkers zijn bijvoorbeeld geneigd om thuis langer door te werken dan op kantoor. Het is aan jou om hen mede te begeleiden naar een goede thuiswerkbalans.

4. Bied uitdagingen

Juist in deze tijd moet je je als organisatie aanpassen en blijven ontwikkelen. Sommige organisaties moeten noodgedwongen nieuwe markten betreden. Andere organisaties moeten hun huidige dienstverlening anders inrichten. Ook jouw medewerkers willen zichzelf blijven ontwikkelen. Bied trainingen en workshops aan. Geef je medewerkers de mogelijkheid om online cursussen of (deeltijd)studies te volgen.

5. Neem je medewerkers mee in veranderingen

Kijk naar jouw organisatie als een community. Iedereen maakt deel uit van een radarwerk. Als de resultaten van je bedrijf goed zijn, dan is het ook logisch dat iedereen daarvan (mee)profiteert. Middels een bonussysteem of andere incentives om prestaties te belonen spreek je jouw waardering richting je medewerkers uit. Neem je medewerkers mee in veranderingen. Gaat het minder goed met je organisatie? Maak dit dan bespreekbaar. Roep medewerkers op om mee te denken of mee te doen aan bepaalde maatregelen, die noodzakelijk zijn. Je zult zien dat medewerkers dan betrokken zijn, juist in deze tijd.

6. Creëer een veilige werkomgeving

Zorg voor een goede vibe tijdens het werk: creëer een werkomgeving waarin iedereen zich prettig voelt. Denk hierbij niet alleen aan een fijn bureau en een goede stoel, maar ook aan faciliteiten die nodig zijn om de anderhalve meter regels op kantoor te waarborgen. Zo kun je door het gebruik van online deskbooking piekmomenten op kantoor voorkomen. Medewerkers reserveren met dit systeem zelf een bureau. Eenmaal op kantoor checken ze in. Zo kun je snel en eenvoudig bijhouden wat de dekkingsgraad van jouw kantoor is.

7. Denk na over je MVO-beleid

Wat kan jouw bedrijf voor de samenleving betekenen? MVO is erg breed. Kijk bijvoorbeeld naar maatschappelijke projecten op het gebied van milieu, duurzaamheid of sociaal ondernemen. Kies een doel, maak een plan en ga aan de slag. Laat je medewerkers hun steentje bijdragen. Werken voor ‘een goed doel’ geeft een goed gevoel. Ook geeft het jouw bedrijf natuurlijk een goede naam.

8. Denk na over je visie

Wat is jouw visie? Denk hierover na. Draag deze visie ook uit binnen het bedrijf. Een scherpe en duidelijke visie is onmisbaar voor een organisatie. Een visie geeft aan waar je voor staat. Het geeft je medewerkers een doel om naartoe te werken. En dat doet iedereen graag.

9. Wees geen control freak

Geef je medewerkers genoeg autonomie. Zij kunnen alleen uitblinken binnen de organisatie als zij zelfstandig kunnen werken en in staat worden gesteld om zelf beslissingen te nemen.

10. Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden

‘If you pay peanuts, you get monkeys.’ Oftewel: wat zijn jouw medewerkers je waard? De juiste arbeidsvoorwaarden zijn ontzettend belangrijk voor jouw positie op de arbeidsmarkt. Dit betekent niet alleen een goed salaris. Ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een must. Denk hierbij aan een bonussysteem, een leaseauto of fietsplan en een voordelige pensioenregeling.

Ook een prettige werkomgeving creëren?

Wil je ook een prettige werkomgeving creëren voor je medewerkers? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden om werken op afstand zo optimaal mogelijk te faciliteren? Ontdek praktische tips in het e-book. Meer weten over hybride werken? Lees meer over hybride werken en wat dit betekent voor jouw organisatie.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

E-book

Werken vanaf nu

In dit e-book ontdek je:

 1. de vele gezichten van de digitale transformatie.
 2. welke factoren digitale transformatie mogelijk maken.
 3. ervaringen van andere organisaties, zoals Visma | Raet, Royal Reesink en Nike.
 4. inzichten en adviezen van experts Jan Nieuweboer, Innovatiemanager Rabobank en Roel Geenen, grondlegger van Activiteit Gerelateerd Werken.
Download

Kennisbank