5 tips voor een goede thuiswerkbalans
5 tips voor een goede thuiswerkbalans
Prettig langdurig thuiswerken. Met volop vitaliteit en een hoge productiviteit. Dat vraagt om aandacht voor een goede balans tussen werk en privé. En professionele oplossingen waarmee je optimaal kunt communiceren en samenwerken met collega’s. Ik geef je graag enkele tips voor een goede thuiswerkbalans.
1. Zorg voor een goede werk-privébalans
Kantoor staat gelijk aan focus. Thuiskomen betekent ontspannen. Dit onderscheid kan vervagen nu we thuiswerken. Als je aan de keukentafel werkt, raak je misschien snel afgeleid. En als je na het werken lekker op de bank ploft, wil je niet het idee hebben dat je nog aan het werk of ‘op kantoor’ bent.
Creëer daarom tijdens het thuiswerken een plek die alléén bedoeld is om te werken. Dat kan de zolder zijn die je omdoopt tot kantoor. Of een bureau in een aparte kamer. Op een afgezonderde plek kan je je doorgaans beter concentreren en raak je minder snel afgeleid.
Maak ook een dagplanning, met daarin een koffiemoment en lunch. Houd hierbij zoveel mogelijk de planning aan die je op kantoor ook hanteert. Dit zorgt voor structuur én maakt dat je tijdens de lunch niet het idee hebt dat je nog steeds aan het werk bent.
2. Blijf gezond: zorg voor ergonomie
Besteed ook aandacht aan je houding. Hoe is deze thuis? Ergonomisch thuiswerken lukt niet aan de keukentafel. Houd je zoveel mogelijk aan de (arbo)regels. Enkele adviezen zijn:
- kies een goede stoel
- je voeten raken de grond of een voetensteuntje
- je benen maken een hoek van 90 graden)
- zorg voor een bureau van de juiste hoogte
- houd je rug recht
- wissel regelmatig van houding
- laat polsen en onderarmen steunen op je bureau
Een goede werkhouding voorkomt nek- en rugklachten, hoofdpijn, rsi en andere klachten. Denk hierbij ook aan voldoende ventilatie. Check voor alle adviezen de officiële arboregels.
3. En denk ook aan beweging!
Een wandeling naar het trein- of busstation. In de pauze eropuit samen met collega’s. Werken aan een statafel. Bij thuiswerken schiet dit er al snel bij in of is dit niet mogelijk. Terwijl bewegen juist zo belangrijk is: het zorgt voor nieuwe energie en geeft je productiviteit en creativiteit een boost.
Wees er alert op dat je voldoende beweegt, juist thuis. Heb je een telefonisch overleg? Voer deze eens staand of langzaam lopend door je ‘thuiskantoor’. Combineer de lunch met een korte wandeling buiten. En neem tussen je werkzaamheden door zo nu en dan ook de tijd voor wat rek- en strekoefeningen.
4. Houd je werkplek opgeruimd en overzichtelijk
Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd. Ook thuis. En zeker tijdens overlegmomenten of videovergaderen wil je je goed kunnen focussen. Zorg daarom voor zo min mogelijk afleiding. Voor jezelf én je collega’s op het scherm.
Berg papieren, mappen en andere documenten zoveel mogelijk op. Dat geldt ook voor huishoudelijke spullen, zoals wasmanden, wasrekken of een kledingkast die uitpuilt. Kies ook een werkplek met een kalm uitzicht.
5. Blijf in verbinding met professionele (thuiswerk)oplossingen
Als je thuiswerkt wil je optimaal in verbinding blijven met je collega’s, partners en relaties. Zorg daarom voor professionele oplossingen voor thuiswerken. Een goede internetverbinding vormt hiervoor de basis. Dit regel je eenvoudig met een wifi-extender of powerline adapter. Breid je werkplek ook uit met een externe monitor, keyboard en laptopstandaard. Dit werkt prettig en comfortabeler dan vanaf enkel je laptop.
Tot slot wil je ook op afstand eenvoudig blijven samenwerken met je collega’s. Videovergaderen is een must. Kies hiervoor het liefst een professionele oplossing, waarbij je altijd verzekerd bent van goede beeld- en geluidskwaliteit. Dat zorgt voor meer betrokkenheid en werkplezier.
Goed en prettig samenwerken op afstand betekent ook: snel en eenvoudig online documenten delen met elkaar. Er bestaat geavanceerde software die het mogelijk maakt om documenten samen te bewerken of te delen met elkaar. Werken jij en je collega’s veel met papier? Dan is het mogelijk deze documenten te digitaliseren en vervolgens met elkaar te delen.
Dus, een goede thuiswerkbalans?
Het valt of staat met aandacht voor ergonomie, vitaliteit en beweging, het onderscheid tussen werk/privé, regelmaat en de juiste kantoor- en communicatieoplossingen.
Whitepaper: Samenwerken op afstand
Ben je benieuwd naar meer mogelijkheden om effectief samen te werken op afstand? Download het whitepaper of lees meer informatie en ontdek hoe je plaats- en tijdonafhankelijk werken optimaal faliciteer.