Anderhalve meter gaat mis bij de printer

  • 250
  •  4
  • 3 min
  • 17 sep 2020
Anderhalve meter gaat mis bij de printer

Anderhalve meter gaat mis bij de printer

  • 250
  •  4
  • 3 min
  • 17 sep 2020

De anderhalve meter regels leven we op kantoor goed na. Maar bij werkplekken en bij de printer gaat het nog vaak fout. Daar ging het in een op de vijf situaties mis, blijkt uit een proef met sensoren op een testkantoor.

Onderzoek

In een speciaal daarvoor ingerichte testomgeving is onlangs onderzocht hoe in een middelgroot kantoor de coronaregels in acht werden genomen. Met bewegingssensoren werd gedetecteerd hoe mensen zich door het kantoor verplaatsten. Ook werd getest op welke plaatsen de anderhalve meter regel niet werd nageleefd. Een analyse van de gegevens maakt duidelijk dat er in een gemiddelde kantooromgeving op sommige plekken niet genoeg ruimte is om de anderhalve meter regels correct na te leven. Vooral bij de kantoorprinter en in de keuken is de ruimte vaak te beperkt om minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Bij de printer ging het in één op de vijf situaties mis.

Verplaatsingen van personeel

Vooral op de momenten dat het wat drukker is bij de printer of in de keuken is het belangrijk dat medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen en goed met elkaar communiceren. De basisregels, zoals handen wassen en ontsmetten, werden niet altijd nageleefd. Ook werd de ander niet altijd gevraagd om even te wachten of afstand te houden.

Het onderzoek geeft belangrijke inzichten in de verplaatsingen van personeel en het gebruik van de faciliteiten. Ga maar eens heel bewust bij jezelf na wat je de afgelopen tien minuten hebt aangeraakt. Dan kom je tot de conclusie dat we veel met onze handen bezig zijn. Des te meer reden om goed te letten op de hygiëne. Ontsmet je handen regelmatig. Maak voorwerpen weer schoon, zodat je jezelf en anderen beschermt. Ook voor het schoonmaken van je printer zijn er speciale richtlijnen.

Beschikbare ruimte

Om de anderhalve meter te waarborgen is het van belang om meetingrooms op de juiste manier in te richten. Een oplossing die hierbij helpt, is een cloudapplicatie. Hiermee hebben alle medewerkers in de organisatie inzicht in de actuele beschikbare ruimten. Zo weet je zeker dat je je met het maximaal aantal geaccepteerde mensen binnen één ruimte begeeft. Ook kunnen medewerkers met deze online deskbooking zelf een bureau of werkplek reserveren. Zo voorkom je piekmomenten op kantoor. En dat medewerkers thuisblijven omdat ze zich zorgen maken geen plek te vinden, terwijl er voldoende ruimte is.

Anderhalve meter gaat mis bij printer

Contactloos printen

Voor printers bestaan er speciale oplossingen die ervoor zorgen dat je maar kort bij de printer hoeft te staan. Met een smartcard of smartphone log je in op de printer, waarna jouw printopdrachten overzichtelijk worden weergegeven. Ook kun je jouw documenten printen zónder de printer aan te raken. Met een app op je smartphone geef je aan hoe je het document wilt printen. Enkel- of dubbelzijdig, in kleur of zwart-wit, en of je het document, bijvoorbeeld, wilt afwerken met een nietje. Bevestig je keuzes en de printer gaat aan de slag met je uiteindelijke printopdracht. Op deze manier print je in een mum van tijd al jouw documenten zonder de printer aan te raken. Heb je deze mogelijkheid niet? Was of ontsmet je handen dan vóor en ná het aanraken van de printer.

Persoonlijke hygiëne en goede communicatie dragen bij aan een schone kantooromgeving. En aan de gezondheid van de medewerkers. Aangepaste werkplekken, lijnen op de vloer, looprichtingen, posters, flyers en pictogrammen herinneren ons er steeds aan om afstand te houden en hygiënisch te werken. Spreek af dat je elkaar erop aanspreekt als iemand zich niet aan de maatregelen houdt. En stel jouw printers zoveel mogelijk in op contactloos printen.


Tim Scharn

Tim Scharn (auteur) “De enige constante factor in het IT landschap is verandering” Volg Tim op LinkedIn. En blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom printen.

Kennisbank