Wat betekenen alle buzzwords rondom mobiel werken?

  • 1532
  •  42
  • 3 min
  • 05 jan 2017
Wat betekenen alle buzzwords rondom mobiel werken? 2

Wat betekenen alle buzzwords rondom mobiel werken?

  • 1532
  •  42
  • 3 min
  • 05 jan 2017

Dankzij technologische ontwikkeling wordt altijd en overal werken wordt steeds makkelijker en toegankelijker. Het enige dat je nodig hebt is wifi. En als straks de kosten voor mobiel verkeer in de hele EU gelijk worden gesteld, kun je zonder wifi zelfs vanaf je vakantieadres gewoon jouw zakelijke e-mail blijven lezen. Daarnaast werken we niet uitsluitend meer vanaf een laptop of computer, maar steeds vaker vanaf een tablet of smartphone. Er ontstaan hierbij allerlei ‘buzzwords’, zoals BYOD, CYOD en Internet of Things. Wat betekenen ze? En wat kan of moet je ermee als werkgever?

Devices

Devices is niet echt een buzzword: het is simpelweg het Engelse woord voor ‘apparaten’. Maar als het gaat over mobiel werken hoor je het wel constant als verzamelwoord voor apparaten zoals een laptop, smartphone of tablet. Volgens dit onderzoek (PDF) vindt meer dan de helft (54 procent) van werkend Nederland de smartphone een onmisbare technologie voor de toekomst. De smartphone staat daar mee op één in de top 10 ‘technologie voor de toekomst’, die uit het onderzoek naar voren komt. Daarna komen interactieve schermen – en dáárna pas de laptop. Hekkensluiters van deze top 10 zijn – nu nog – augmented reality en wearables. Dit zijn devices die op dit moment voornamelijk binnen privé-omgevingen hun opmars maken. Over het algemeen duurt het daarna niet lang voordat ook het zakelijk gebruik sterk toe gaat nemen. Want, waar vroeger de werkgever voorop liep als het ging om techniek en de nieuwste devices, is er nu sprake van ‘consumerization of IT’. De medewerker heeft vandaag de dag als eerste de nieuwste gadgets en technische snufjes.

BYODBYOD

Medewerkers willen daarom graag hun eigen – vaak betere en moderne – devices ook zakelijk gebruiken. Ze willen op kantoor niet werken met ‘mindere’ apparatuur dan privé. Hierin kan Bring Your Own Device uitkomst bieden. Medewerkers schaffen zelf hun devices aan en onderhouden ze vaak (deels) ook zelf. Zo kunnen zij werken op de apparatuur die zij het prettigste vinden terwijl tegelijk de kosten voor IT afnemen. Maar er zijn ook nadelen. Het beveiligen van eigen devices kan bijvoorbeeld een uitdaging zijn. Ook zitten niet per definitie álle medewerkers te wachten op het meenemen van hun eigen device. Sommigen vinden het juist fijn om hierin door hun werkgever ‘ontzorgd’ te worden.

CYOD

Om de medewerker toch meer keuze te geven maar wel de controle te houden over beheer en beveiliging kiezen steeds meer organisaties voor Choose Your Own Decive. De medewerker kan dan kiezen uit een aantal type laptops, smartphones en/of zelfs tablets. Hoe beperkter de keuze, hoe meer de IT-afdeling gestandaardiseerd kan werken. Vaak vinden medewerkers het fijn om hun zakelijke device ook privé te kunnen gebruiken zodat ze bijvoorbeeld maar één telefoon hebben. Hier kunnen afspraken over gemaakt worden, bijvoorbeeld met een ‘fair use policy’ waarin wordt afgesproken dat een medewerker deels privé gebruik mag maken van devices zoals een smartphone. Ook kan om een eigen bijdrage gevraagd worden van de medewerker voor privégebruik. Wanneer een medewerker privé gebruik maakt van de device van de werkgever wordt dat ook wel COPE genoemd; Company-issued, Personally-enabled.

Connectiviteit

Waar je ook voor kiest als werkgever, connectiviteit tussen de verschillende devices is essentieel om altijd en overal te kunnen werken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle informatie die medewerkers nodig hebben online en digitaal tot hun beschikking hebben. Naast digitaal werken blijkt dat de meeste mensen toch nog dagelijks printen. Bijvoorbeeld omdat ze lezen vanaf papier fijner vinden, of omdat ze het prettig vinden om aantekeningen op papier te maken. Als werkgever kun je medewerkers faciliteren om overal en vanaf iedere device mobiel te printen.

Internet of Things

Oftewel het ‘Internet der Dingen’ dat gaat over steeds slimmer wordende devices die met elkaar communiceren, dingen waarnemen en op basis daarvan elkaar aan kunnen sturen. Hierdoor verplaatst een stuk aansturing en besluitvorming van de mens naar ‘dingen’ die met elkaar verbonden zijn. Dat klinkt wellicht eng maar het kan heel veel voordelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan domotica-systemen voor een slim kantoor. Waarbij apparatuur weet waar collega’s zich bevinden, en uit zichzelf verbindingen legt tussen collega’s op kantoor en collega’s die vanuit een andere locatie werken. En waar met behulp van sensoren de ideale werkomgeving wordt gecreëerd op basis van het aantal mensen op kantoor, de hoeveelheid licht, temperatuur etc. Veel devices zijn al continu online en sommige kunnen al met elkaar communiceren. In de meeste gevallen is dit echter pas na de handmatige actie van een mens. De verwachting is dat met verdere technologische ontwikkeling het ‘Internet of Things’ een grote rol gaat spelen in ons dagelijkse werk en leven.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank