De digitale transformatie gaat meer dan ooit over mensen

 • 149
 •  0
 • 3 min
 • 07 sep 2021
De digitale transformatie gaat meer dan ooit over mensen 1

De digitale transformatie gaat meer dan ooit over mensen

 • 149
 •  0
 • 3 min
 • 07 sep 2021

In mijn rol als managing partner en adviseur bij Veldhoen + Company adviseer ik organisaties over nieuwe werkvormen. Het zal je niet verbazen dat op dit moment de trend van hybride werken iedereen bezighoudt. Het versnelt de digitale transformatie en stelt organisaties voor nieuwe uitdagingen.

Als ik hierover met hen in gesprek ga, merk ik dat het vooral organisatorische vraagstukken zijn die leven. Hoe richt je de organisatie in op hybride werken? Wat betekent het voor de werk-privébalans en vitaliteit van medewerkers en hoe houd je daar grip op? Maar ook: wat betekent het voor de kantoorinrichting en -huisvesting als we vaker op afstand werken?

Onderbelicht aspect: te snel grote beslissingen nemen

Werkplekinrichting: zo creëer je balans tussen thuiswerken en werken op kantoor 2

Download E-book ‘Werken vanaf nu’

Vanzelfsprekend zijn dat ook essentiële aandachtspunten. Tegelijk adviseer ik om óók oog te hebben voor een ander, meer onderbelicht aspect. Zo valt het me op dat in crisistijd de top van de organisatie de besluitvorming vaak volledig op zich neemt. Een board is dan – geheel goedbedoeld – geneigd om snel grote beslissingen te nemen. Zonder medewerkers voldoende te betrekken. Het risico hiervan is dat je de beslissing te zeer vanuit je eigen perspectief neemt. Is de nieuwe manier van werken voor anderen ook werkbaar? Dit weet je niet, want je hebt geen feedback ontvangen vanuit de organisatie.

Cruciaal: medemenselijkheid

Juist de medemenselijkheid is bepalend om een nieuwe manier van werken te laten slagen. Bij hybride werken gaat het erom dat je luistert naar je mensen. Sta je erbij stil wat er verandert voor een manager die leiding geeft aan een team? Of voor elke andere medewerker? Ken je de privésituatie? Kúnnen medewerkers bijvoorbeeld wel een aantal dagen per week thuiswerken? Het is belangrijk om hier voldoende bij stil te staan en erover in gesprek te gaan met je mensen.

Beloften waarmaken: volop kansen

De zoektocht naar nieuwe manieren van werken begon tientallen jaren geleden met de gedachte: als we op een andere manier leidinggeven of andere huisvesting kiezen, dan gaan we als organisatie beter functioneren. Dat is niet onwaar, maar ook niet volledig waar. Een andere manier van leidinggeven maakt nog geen ander team. Andere huisvesting zorgt niet automatisch voor andere routines. We kunnen nog véél meer bereiken door echt met mensen in gesprek te gaan. Wat is het doel van de nieuwe werkwijze en hoe kunnen medewerkers hieraan bijdragen? Hoe zien zíj het voor zich? De digitale transformatie gaat dan ook meer dan ooit over mensen.

Pak het momentum

Natuurlijk, uiteindelijk vraagt de nieuwe manier van werken ook om de juiste technologie. In de praktijk zie ik vaak dat het budget voor digitalisering, automatisering, IT- en AV-middelen niet toereikend is. Maar de digitale transformatie gaat verder dan medewerkers een laptop en smartphone aanbieden. Als je echt efficiënter en slimmer wilt werken, dan moet je bereid zijn om hier extra middelen voor vrij te maken. Hoe lastig dat ook kan zijn. Medewerkers hebben een lange periode thuisgewerkt en zien de voordelen van hybride werken. Dít is het moment om de investering te doen en in overleg met hen door te pakken op een nieuwe, effectieve manier van werken.

E-book ‘Werken vanaf nu’: lees meer inzichten en adviezen

Ben je benieuwd hoe je de digitale transformatie tot een succes maakt in jouw organisatie? Download het e-book ‘Werken vanaf nu’. Hierin lees je hoe andere organisaties het aanpakken en delen experts hun inzichten en concrete adviezen.


Veranderkundige Roel Geenen

Roel Geenen (auteur) Afgestudeerd veranderkundige en de grondlegger van Het Nieuwe Werken. Volg Roel op LinkedIn en blijf op de hoogte van zijn inspirerende kijk op een andere manier van samenwerken. HNW is een belangrijke energiebron is voor de ontwikkeling van organ...

E-book

Werken vanaf nu

In dit e-book ontdek je:

 1. de vele gezichten van de digitale transformatie.
 2. welke factoren digitale transformatie mogelijk maken.
 3. ervaringen van andere organisaties, zoals Visma | Raet, Royal Reesink en Nike.
 4. inzichten en adviezen van experts Jan Nieuweboer, Innovatiemanager Rabobank en Roel Geenen, grondlegger van Activiteit Gerelateerd Werken.
Download

Kennisbank