De ideale werkplek

  • 3050
  •  3
  • 3 min
  • 29 mei 2018
De ideale werkplek [6 tips] 2

De ideale werkplek

  • 3050
  •  3
  • 3 min
  • 29 mei 2018

Onze manier van werken is de afgelopen tijd flink veranderd. Steeds meer bedrijven bieden flexibele werkplekken aan met de mogelijkheid overal en altijd te kunnen werken. Door het gebruik van laptops, mobiele telefoons en digitale oplossingen zoals videovergaderen en mobiel printen worden we steeds flexibeler. Onze werkplek verandert dus ook. Uit een onderzoek, het ‘Global Workplace Report’ blijkt echter dat slechts één op de tien Nederlanders tevreden is met zijn werkplek. Hoe kan dat? En wat kunnen werkgevers doen om dit te verbeteren? En wat wordt er dan precies verstaan onder ‘de ideale werkplek? Dit artikel biedt 6 tips om de ideale werkplek te creëren.

1. Daglicht

Uit een wereldwijd onderzoek van Interface blijkt dat rust, daglicht, heldere kleuren en planten zorgen voor meer welzijn, creativiteit en een hogere productiviteit voor werknemers. Het onderzoek is afgenomen onder 7.600 kantoormedewerkers uit 16 Europese landen. Nederlandse werknemers vinden daglicht het belangrijkste element wanneer ze hun favoriete werkomgeving omschrijven. Een essentiële behoefte, zou je zeggen. Onderzoek van de Nothwestern University in Chicago stelt dat daglicht de energie verhoogt, voor een beter functioneren gedurende de dag zorgt en bijdraagt aan hogere slaapkwaliteit. Toch geeft 47 procent van de Nederlandse respondenten aan geen natuurlijk daglicht te hebben op zijn/haar werkplek.

2. Rust

Naast daglicht vinden Nederlandse werknemers een rustige werkomgeving ook erg belangrijkwerkplek. Zo wordt er wisselend gesproken over de welbekende kantoortuin. Uit onderzoek blijkt dat er beter gecommuniceerd wordt wanneer medewerkers in een kantoortuin werken dan wanneer er sprake is van afgesloten ruimtes. De keerzijde van kantoortuinen is echter dat ze vaak lawaaierig zijn en niet bijdragen aan een optimale concentratie. De oplossing? Door middel van het bieden van flexibele concentratieruimtes geef je medewerkers de keus: de bedrijvigheid van een kantoortuin of de privacy en rust van een aparte afgesloten ruimte. Daarnaast kunnen bedrijven hun werknemers ook de mogelijkheid geven buiten kantoor te kunnen werken. Door middel van het digitaliseren van de werkomgeving ontstaat de mogelijkheid om overal te kunnen werken. Zo heb je altijd en overal de juiste informatie bij de hand.

3. Natuur

De buitenlucht is goed voor ons. Vitamine D van de zon en frisse lucht zijn zaken die we nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Een kantoorbaan kan deze behoeften in de weg staan doordat we al snel zo’n 8 uur per dag binnen zitten. Een lekkere wandeling tijdens de lunchpauze kan al een stap in de goede richting zijn. Er is zelfs een studie die aantoont dat een wandeling in de natuur het geheugen met 20% kan verbeteren. Geen wandelaar of komt het met bakken uit de hemel? Geen probleem. Volgens een studie van Berto (2005) kan het effect van de natuur worden gerepliceerd door naar beelden van natuurlijke landschappen te kijken. Dit zou zelfs de cognitieve functie verbeteren. Dus print dat vergezicht uit en hang het aan de muur!

4. Planten

Naast die prachtige plaat van een natuurlijk landschap mag een echte plant ook niet ontbreken op de ideale werkplek. Wanneer mensen werken in een ruimte die 4 of meer planten bevat zorgt dit voor een verbeterde concentratie in vergelijking met mensen die geen planten in de buurt hebben (Ranaas et al., 2011). Nog niet overtuigd? Planten maken je werkplek ook nog eens gezelliger, ze zuiveren de lucht en zorgen voor een betere luchtvochtigheid.

5. Decoratiewerkplek

De meeste kantoortuinen zien er als volgt uit: schoon, steriel, minimalistisch en kaal. Weinig afleiding en aankleding dus. Maar is dit wel de ideale werkplek die werknemers optimaal stimuleert? Uit onderzoek blijkt dat aangeklede, ingerichte kantoren beter blijken te werken voor het welzijn, de concentratie, het oog voor detail en het omgaan met informatie. Daarnaast blijkt dat mensen die hun werkplek personaliseren productiever zijn en zichzelf meer thuis voelen. free adult movies

6. Kleur

Opvallend veel werkplekken zijn wit, beige of grijs. Dit zijn haast geen kleuren te noemen. Waarom wordt er vaak gekozen voor deze steriele, doch saaie tinten? De belangrijkste reden hiervoor is dat kleur een omgeving kan ‘maken of breken’. Teveel of te heftige kleuren kunnen een onrustig effect hebben. Terwijl kleuren ook positieve effecten kunnen hebben op mensen. Blauw bevordert bijvoorbeeld concentratie en rood prikkelt en wekt adrenaline op. Geel is een goede kleur voor het stimuleren van creativiteit en communicatie. De kleuren die je werkplek bevat hebben dus verschillende effecten op je productiviteit.

Daglicht, rust, natuur, planten, decoratie en kleur. Meng deze ingrediënten samen et voilà: de ideale werkplek. Helaas is het niet zo simpel. De ideale werkplek ziet er voor iedereen anders uit.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank