De toekomst van werk

  • 722
  •  2
  • 3 min
  • 07 aug 2018
videovergaderen is toekomst

De toekomst van werk

  • 722
  •  2
  • 3 min
  • 07 aug 2018

Lang zitten is het nieuwe roken en dus slecht voor je gezondheid. We gaan dan ook steeds meer sta-zitbureaus en fietsstoelen zien. Maar ook ontspanningsruimtes met een pingpongtafel of tafelvoetbal mogen niet ontbreken. Net zoals een loungekamer met dutgelegenheden of hangplekken (blokken waar je half staand, half zittend tegenaan leunt), want goede ideeën vallen je vaak op momenten van ontspanning in.

Het creëren van dit soort werkplekken is ingegeven door het idee van activiteitgericht werken. Want dat is wat we nu al of in de nabije toekomst gaan doen. Bellen in een belcorner, overleggen in een vergaderruimte, de notulen of rapport uitwerken op een stilteplek, en een projectplan met collega’s opstellen in de teamwerkruimte.

“Goede ideeën vallen je vaak op momenten van ontspanning in” toekomst

Of de verschillende plekken in een kantoor goed worden benut of dat de in- en verdeling anders moet, kan worden bekeken met speciale sensoren die de bezettingsgraad meten. Met al die ruimtes waarin je kunt werken, wordt het wel lastiger je naaste collega te vinden. Maar ook daar is een oplossing voor bedacht. Door het hele gebouw in 3D te laten zien op een videoscherm of je smartphone en met behulp van gps, zie je zo waar je je collega moet zoeken.

Toekomst van vergaderen

Vergaderingen en videoconferenties krijgen eveneens een heel ander karakter. Via een app kijk je welke vergaderruimte beschikbaar is en reserveer je er eentje. Is het op de elfde verdieping waar je normaal nooit komt, dan kunnen virtueel op de grond geprojecteerde pijlen je de weg wijzen.

Heb je collega’s op andere vestigingen of zelfs in andere landen? Dan ben je vast al bekend met videoconferencing. Ook hierin schrijdt de techniek voort. Zet je virtual reality-headset op en je ziet je collega uit Milaan naast je aanschuiven aan de vergadertafel. Ga je nog een stap verder, dan kom je bij telepresence-robots uit. De robot met het gezicht van je collega kan nu ook met je meelopen naar de koffieautomaat. Kijken we weer een aantal jaar verder, dan maken deze telepresence-robots plaats voor hologrammen.

“Je collega kan virtueel met je meelopen naar de koffieautomaat”

Tijdens de vergadering maak je ook gebruik van de nieuwste snufjes. Meerdere interactieve schermen of whiteboards kunnen met elkaar interacteren. Deelnemers kunnen vanaf hun eigen scherm documenten of linkjes in de wacht zetten en uiteindelijk naar het centrale scherm slepen. Zo kun je al in het overleg een actieplan in elkaar zetten, dat je ook gemakkelijk weer kan doormailen of printen. Het vergeten van besproken ideeën is verleden tijd en niemand hoeft nog uit te typen wat er besproken is.

AI-assistant

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, voorspellen de technologiedeskundigen zoals Gartner ons ook nog een toekomst waarin iedereen een AI-assistant, ofwel eentoekomst artificial intelligence-assistente heeft. Bij deze vorm van kunstmatige intelligentie moet je denken aan versie 2 of 3.0 van bijvoorbeeld Siri of Google assistant. Dat kan gaan om een fysieke robot die door middel van overkoepelende software iedere professional kan ondersteunen in zijn werk.

Hologramreceptioniste

Het ontvangen van bezoekers kan worden overgenomen door de hologramreceptioniste, of het nu op een kantoor of bij een event is. Het hologram kan een videoweergave zijn van bijvoorbeeld een echte receptioniste of hostess. En je kunt ook echt tegen haar praten. Een bewegingssensor waarschuwt de hostess dat er bezoek aankomt.

Zou je ook welkom geheten willen worden door een hologramreceptioniste? Of heb je liever het warme welkom van een persoonlijke collega? Hoe ziet jouw toekomstige werkplek er uit?

Het volledige artikel is eerder verschenen op Management Support.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank