De vijf belangrijkste samenwerkingstrends voor 2019

 • 1717
 •  11
 • 3 min
 • 19 mrt 2019
De vijf belangrijkste samenwerkingstrends voor 2019

De vijf belangrijkste samenwerkingstrends voor 2019

 • 1717
 •  11
 • 3 min
 • 19 mrt 2019

Voor deze steeds veranderende manier van werken zijn daarom betere samenwerkings-oplossingen nodig. Het is dan ook van cruciaal belang dat je rekening houdt met deze ontwikkeling, zodat teams het contact met het bedrijf niet kwijtraken en blijven samenwerken en innoveren. Ik licht vijf samenwerkingstrends toe.

1. Huddle rooms

Ik hoor het je denken: “Wat is een huddle room?” Het antwoord luidt: “een kleine (vergader)ruimte, voorzien van de juiste technologie, waar een aantal mensen (meestal 5 à 12) in teamverband ongestoord kunnen samenwerken.”

Wat is daar dan zo bijzonder aan? Het is een dichte ruimte waar je in besloten gezelschap kunt discussiëren en van gedachten kunt wisselen zonder afgeleid te raken. In zo’n ruimte wordt er dus veel hechter samengewerkt.

Spontane ingevingen zijn vaak de beste. In een huddle room benut je zo’n creatieve uitspatting optimaal omdat je er meteen mee aan de slag kunt. Je kunt gewoon de huddle room binnenlopen en hoeft niet eerst nog een ruimte te boeken.

2. Verschillende manieren van vergaderen

De manier waarop we vergaderen verandert. Steeds vaker zien we dat er ‘on the fly’ wordt samengewerkt tijdens vergaderingen die niet altijd op voorhand zijn gepland. Er zijn dus manieren nodig waarop je zo’n vergadering sneller en eenvoudiger kunt organiseren op verschillende soorten apparaten.Op afstand met beeld vergaderen

Ook zien we dat er meer behoefte is aan participatie tijdens de vergadering. Die wordt dan niet meer centraal geleid door één persoon, maar eigenlijk door de hele groep. Voor dit ‘vergaderen nieuwe stijl’ zijn daarom goede middelen nodig. Die moeten eenvoudig en gebruiksvriendelijk zijn, zodat iedereen moeiteloos een vergadering kan plannen en eraan kan deelnemen.

Denk bijvoorbeeld aan een functie waarmee je met één druk op de knop een vergadering kunt plannen. Er wordt dan meteen een webadres aangemaakt, waarna de software dat adres ophaalt, de agenda’s synchroniseert en de vergaderruimte boekt.

3. Verouderde infrastructuren en end-of-life van apparatuur

Cloudservices zijn in opmars, maar veel bedrijven gebruiken nog steeds verouderde hardware. Daarmee is in feite hun hele infrastructuur verouderd. En nu die technologieën het einde van hun levensduur bereiken, is het slim ze te vervangen door moderne apparatuur met cloudmogelijkheden. Voorlopig zal de verkoop van die verouderde hardware echter nog niet helemaal stoppen.

Hardware is nog steeds belangrijk, maar je moet wel gaan beslissen of je je infrastructuur de cloud wilt insturen of niet. Doe je dat wel, dan profiteer je van de diverse voordelen van de cloud:

 • Flexibiliteit: overal ter wereld werken vanaf smartphones, tablets en andere apparaten.
 • Schaalbaarheid: alles gebeurt automatisch in de cloud.
 • Gebruiksgemak: door al je medewerkers te gebruiken.
 • Kostenefficiënt: je hoeft niet vooraf in hardware te investeren.

4. Draadloze vergaderruimte

Als je nu alles voor een vergadering wilt klaarzetten, verbinding wilt maken met een presentatie of iets anders op je scherm wilt laten zien, moet je eerst allerhande kabels en adapters aansluiten. In een draadloze vergaderruimte (de naam zegt het al) behoort dit alles tot het verleden.

In een draadloze vergaderruimte kan iedereen vanaf zijn eigen apparaat verbinding maken via het draadloze netwerk. Je hebt alleen een app of beller-ID nodig. Je kunt zelfs op afstand deelnemen aan een vergadering, waar je ook bent.

5. Virtual en augmented reality

We gaan nog een stapje verder. Oplossingen voor samenwerken in de cloud mogen dan hechtere teams opleveren, maar virtual en augmented reality gaan nog veel verder. Weergave digitale cloud

Met deze technologieën gaan samenwerken en vergaderen een nog grotere rol spelen op het werk. Hiermee kun je pas écht duidelijk laten zien wat je bedoelt en houd je de aandacht van je publiek vast.

Met dit soort technologie lijkt het net of je er echt bij bent. Uit een rapport van Goldman Sachs blijkt dat de markt van virtual en augmented reality ontzettend aan het groeien is: van 80 miljard dollar nu naar een geschatte 182 miljard in 2025.

Houd ook in 2019 de samenwerkingstrends goed in de gaten. Zo wordt het gemakkelijker je zakelijke doelstellingen te bereiken en blijf je de concurrent voor. Die zit namelijk echt niet stil. Tijd om in beweging te komen!

Dit artikel is tot stand gekomen met één van onze partners.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank