De werkplek van… een divecenter-eigenaar

  • 1069
  •  4
  • 3 min
  • 19 feb 2019
De werkplek van... een divecenter-eigenaar

De werkplek van… een divecenter-eigenaar

  • 1069
  •  4
  • 3 min
  • 19 feb 2019

Na een mooie carrière in de reclamebranche besloot Jan van Voorst in 2010 zijn eigen duikcenter op te richten. “In 2011 opende Scuba Republic de deuren. Bij ons is iedereen welkom voor duikcursussen, opleidingen en duikevenementen. Zowel recreanten als professionals.”

Hoe kwam je op het idee om je eigen duikcenter te starten?

“Toen ik zelf een opleiding volgde tot duikinstructeur, keek ik vanuit een marketingbril naar de duikscholen die er in Nederland zijn. Het viel me op dat er weinig beleving is. Duikopleidingen worden vaak aangeboden door duikwinkels, die gebruikmaken van een openbaar zwembad om de duikcursussen in te geven. Dat brengt een enorme logistiek met zich mee, tegelijk is er geen echte ‘duikexperience’ in zo’n openbaar zwembad. Dat bracht me op het idee om zelf een duikcenter te openen, met een eigen bad, op een locatie die aansluit bij duiken: vlak bij het open water.”

Hoe ziet jouw werkplek eruit?de werkplek van een duikcenter

“Scuba Republic ligt recht tegenover het strand van Zandvoort. Je kijkt uit over de zee, een geweldige plek. Ik ben veel in het center zelf te vinden. Hier bereid ik onder meer de cursussen en opleidingen voor die we die week gaan geven.”

Je ligt dus niet elke dag in de Noordzee?

“Nee, zeker niet. Ik houd me voornamelijk bezig met de operationele zaken voor Scuba Republic. Door de week verzorg ik de factuurverwerking en de algemene administratie. Ook maak ik de planning en ik ontferm me over de dagelijkse leiding aan mijn team instructeurs. Alles wat er bij een eigen onderneming komt kijken. Natuurlijk duik ik zelf ook. In de weekenden verzorg ik regelmatig cursussen voor professionals.”

Hoe bewaak jij de balans tussen werk en privé?

“Nou, dat is best lastig. Als je kiest voor een eigen onderneming, dan heeft dat nu eenmaal impact op je privéleven. Onze duikcursussen vinden op die momenten plaats dat mensen vrij zijn: de avonduren en het weekend. Ja, ik mis daardoor regelmatig een verjaardag of etentje. Maar als je op zaterdagavond tot 19.00 uur in het bad ligt, en er ook de volgende ochtend om 08.00 uur weer vol energie wilt zijn voor je klanten, dan is het niet anders. Elke maandag ben ik vrij.”

Met welke documenten heb jij in je werk te maken?

“Héél veel documenten! En ik ben verplicht ze ook allemaal te printen. Wij maken namelijk gebruik van de lesmethodiek van de ‘Professional Association of Diving Intructors’ (PADI). Veel daarbij is gestandaardiseerd en er gelden strikte regels voor zaken zoals aansprakelijkheid en duikveiligheid. Ook een medische verklaring is nodig. Iedereen die bij ons komt duiken, moet hiervoor formulieren invullen. Ik ben verplicht deze formulieren 7 jaar te bewaren. Professionals moeten nog meer formulieren en verklaringen invullen dan recreanten. Wel een stuk of 15 à 20. Ik heb dan ook een enorm fysiek archief.”

Overweeg je wel eens een digitaal archief?PADI

“Ja, ik denk dat het wel handig zou zijn om alles in te scannen en digitaal te bewaren. PADI gaat die kant natuurlijk zelf ook op. Maar inscannen kost erg veel tijd. Ik hoor wel eens over slimme scanoplossingen, maar voor Scuba Republic is dat nu nog toekomstmuziek.”

Kun je ons toch nog even meenemen: hoe is dat nou, duiken in de Noordzee?

“Heel gaaf. Weinig mensen weten het, maar de bodem van de Noordzee ligt vol met scheepswrakken. Veel schepen uit de oorlog en je vindt er zelfs nog restanten van schepen uit de tijd van de VOC. Onze opleidingsduiken vinden trouwens niet plaats in de Noordzee hoor, dat is te uitdagend. Je hebt er namelijk te maken met een enorme stroming!”

Tot slot: wat vind jij het mooiste aan je vak?

“Het mooiste vind ik de vrijheid van het ondernemerschap die ik ervaar. En dat ik mijn cursisten iets leer waar ze nog heel lang plezier van gaan hebben. Kortom: dat ik ze op weg mag helpen om mooie, nieuwe avonturen te gaan beleven.”


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank