Digitale transformatie: ontdek de succesfactoren

 • 154
 •  5
 • 3 min
 • 08 jun 2021
Digitale transformatie: ontdek de succesfactoren 2

Digitale transformatie: ontdek de succesfactoren

 • 154
 •  5
 • 3 min
 • 08 jun 2021

De trend van hybride werken vormt in veel organisaties dé katalysator voor de digitale transformatie. Hoe maak je hiervan een succesverhaal? Dit gaat verder dan investeren in de juiste IT-oplossingen. De digitale transformatie kent verschillende succesfactoren. In dit artikel deel ik graag mijn inzichten.

Onze ideale werkomgeving is dynamischer dan ooit. Hybride werken én samenwerken heeft voor veel medewerkers de voorkeur. De ideale werkomgeving kan dus elke dag anders zijn. Dan is het belangrijk dat deze flexibel is ingericht en dat je deze snel kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden. De digitale transformatie maakt dit mogelijk.

Investeren in IT-oplossingen

Digitale transformatie: ontdek de succesfactoren

Download E-book ‘Werken vanaf nu’

Vanzelfsprekend vraagt de digitale transformatie om de juiste technologie en tools. Het afgelopen jaar hebben veel organisaties dan ook vanuit urgentie geïnvesteerd in de nodige IT-oplossingen om op afstand te kunnen samenwerken. Denk aan een videovergaderoplossing en cloudservices om altijd en overal documenten te kunnen raadplegen, delen en bewerken.

Digitale transformatie gaat verder dan technologie

Het valt mij op dat als het om digitale transformatie gaat, veel organisaties al snel de focus leggen op technologie. Denk aan de transitie naar de cloud, technologieën voor hybride werken en flexibilisering van de IT-infrastructuur. En natuurlijk, dit is ook essentieel. Tegelijk gaat het nog zoveel vérder dan de juiste IT-oplossingen. Het gaat nóg meer over mensen en de manier waarop zij werken.

Cultuur, veranderbereidheid en adaptatievermogen

Het succes van de digitale transformatie is mede afhankelijk van de cultuur, de veranderbereidheid van de organisatie in zijn geheel én het adaptatievermogen van individuele medewerkers. Wat brengt een geavanceerd cloudplatform, als medewerkers er onvoldoende mee uit de voeten kunnen? Hoe borg je dat teams inderdaad digitaal samenwerken, als de mindset er niet is?

Digitale transformatie: ontdek de succesfactoren 1

Neem je medewerkers mee

Een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle digitale transformatie is dat je medewerkers meeneemt in de nieuwe manier van werken. Toon hen de toegevoegde waarde van de verandering en laat hen dit vooral ook zelf ervaren. Zo zet je ze in hun kracht en ontdekken zij het potentieel. Het is aan jou als organisatie om voldoende handvatten te bieden. Hierbij is het belangrijk dat het management pal achter de nieuwe koers staat en deze uitdraagt.

Techniek ondergeschikt aan mensen

Uiteraard moet technologie medewerkers faciliteren om anders te werken. Wat heb je nodig om een dynamische werkomgeving te creëren? Met welke oplossingen maak je hybride werken mogelijk? Hoe kom je tot een veilige, schaalbare infrastructuur? Welke cloudoplossing kies je? Het gaat hierbij om een holistische aanpak. Want de menselijke en technologische aspecten van de digitale transformatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Op naar een succesverhaal

De digitale transformatie is veelzijdig en kent verschillende succesfactoren. Het gaat om mensen, processen, technologie, cultuur, veranderbereidheid én aanpassingsvermogen. Heb je aandacht voor álle aspecten en zijn deze met elkaar ‘in sync’? Dan ontstaat er ruimte voor een dynamische werkomgeving. Waar medewerkers soepel met elkaar samenwerken, ook op afstand. Omdat zij worden ondersteund door geavanceerde technologie en tools waarmee zij goed uit de voeten kunnen.

E-book ‘Werken vanaf nu’: lees meer inzichten en adviezen

Ben je benieuwd hoe je de digitale transformatie tot een succes maakt in jouw organisatie? Download het e-book ‘Werken vanaf nu’. Hierin lees je hoe andere organisaties het aanpakken én delen experts hun inzichten en concrete adviezen.


Huib Kolen 1

Huib Kolen (auteur) Als marketeer ben ik geïnteresseerd in technologie, maatschappelijke ontwikkelingen en hoe dit onze behoeften en manier waarop we werken verandert. Ik help organisaties graag vooruit in het optimaal werken en laat professionals samenwerken zodat i...

E-book

Werken vanaf nu

In dit e-book ontdek je:

 1. de vele gezichten van de digitale transformatie.
 2. welke factoren digitale transformatie mogelijk maken.
 3. ervaringen van andere organisaties, zoals Visma | Raet, Royal Reesink en Nike.
 4. inzichten en adviezen van experts Jan Nieuweboer, Innovatiemanager Rabobank en Roel Geenen, grondlegger van Activiteit Gerelateerd Werken.
Download

Kennisbank