Hernieuwde waardering voor het kantoor

  • 2163
  •  34
  • 3 min
  • 08 aug 2016
Hernieuwde waardering voor het kantoor

Hernieuwde waardering voor het kantoor

  • 2163
  •  34
  • 3 min
  • 08 aug 2016

Met de komst van nieuwe technologie is ons werk niet meer ‘een plek waar we heen gaan’. Ons werk zijn de activiteiten die we doen. Die we overal en altijd kunnen doen. Dus waarom zouden we eigenlijk nog naar kantoor komen? Met werken op afstand en flexibele werkplekken kun je flink op m2 en dus op kosten besparen. Wel zo voordelig. Of toch niet..?

Het voordeel van regelmatig samenwerken op kantoor blijkt keer op keer. Om de ‘wij-taken’ binnen een team adequaat uit te voeren, is het nodig om voldoende tijd samen door te brengen in een omgeving die dit faciliteert. Complexe informatie overbrengen, kan alleen als collega’s op dezelfde golflengte zitten. Ook ontstaan de beste ideeën samen. In 2013 was het groot nieuws: Yahoo riep al haar thuiswerkende collega’s definitief terug naar kantoor. Dit is een extreem voorbeeld, maar wat wél blijkt is dat optimale prestaties vragen om een ‘fysiek minimum’ van aanwezigheid.

Wat levert een m2 op?

Kostenbesparing was uiteraard een belangrijke motivatie voor veel organisaties om de transitie naar Het Nieuwe Werken te maken. Met flexibele werkplekken en een hoge bezetting valt immers veel te besparen op m2 vloeroppervlakte. Veel managers denken dat een hoge bezettingsgraad en minder m2 het meest kostenefficiënt is. Maar met die redenering wordt alleen gekeken wat een werkomgeving kost en niet naar wat het oplevert. Wat levert een werkomgeving op?

De Leesmanindex bestaat uit een vragenlijst van 80 onderdelen, die wordt ingevuld door medewerkers van een organisatie (zie mijn vorige blogpost). Vorig jaar haalden we daarmee de mijlpaal van 100.000 respondenten. Al die data is geanalyseerd. Eén van de zaken die we onder de loep namen, is de impact van variëteit aan werkruimten. Is er veel keuze en flexibiliteit die past bij de taken van mensen? Zijn er altijd privé-werkplekken beschikbaar? Zijn de werkplekken open of (deels) afgesloten?

Het Nieuwe Werken

Trots

We hebben de 100.000 antwoorden op deze en meer vragen vergeleken met de beoordeling op punten als ‘productiviteit’ en ‘trots’. Hieruit blijkt een heldere correlatie. Bedrijven met veel dezelfde soort werkplekken in één ruimte (zoals sommige ‘efficiënt’ ingerichte open kantoortuinen met flexibele werkplekken), scoren laag op productiviteit en trots. Terwijl kantoren met veel keuze van verschillende soorten werkplekken juist het hoogst scoren.

De meerwaarde van ‘leegstand’

Meer vierkante meters en een lagere bezettingsgraad kan dus ook meerwaarde opleveren, als de productiviteit en trots van de medewerkers stijgt. Steeds meer bedrijven beseffen inmiddels dat rücksichtslos snijden in het aantal m2 averechts werkt. Want het kost ook geld als medewerkers minder productief kunnen werken, omdat er geen geschikte werkplek voorhanden is. Of als collega’s niet trots zijn, want dit heeft indirect effect op ziekteverzuim, werkhouding en verloop. Het is cruciaal om hierin een optimum te vinden.

De eindgebruiker staat centraal

Jarenlang was de ‘eindgebruiker’ voor veel (ver)bouwprojecten een projectmanager of directeur. Dit verandert gelukkig. De medewerkers op de werkvloer staan steeds vaker centraal. Een belangrijke aanjager van deze paradigmashift is dat er meer goed onderzoek is gedaan. Zo publiceerde de Dutch Green Building Council het rapport ‘Gezondheid, productiviteit en welzijn in kantoren’. Hieruit blijkt onder meer de luchtkwaliteit, temperatuur en akoestiek een enorme impact hebben op productiviteit en ziekteverzuim.

Mijn toekomstvisie voor de ideale werkplek is dus een stuk breder dan flexibel werken op minder vierkante meters. Voor mij is de werkomgeving hét middel om medewerkers beter te laten presteren.

Wat kenmerkt de ideale werkplek?

In mijn volgende blogpost ga ik in op de vraag welke factoren een ideale werkplek maken. En: wat juist de grootste productiviteitskillers zijn en je als bedrijf dus moet zien te voorkomen. https://mostbet-games.net/sa/

Inspiratie opdoen over inspirerende, vooruitstrevende werkplekken waar visie en medewerkerstevredenheid centraal staan? Bekijk dan eens onze videoserie BusinessCribs, waar we onder andere bij LinkedIn in Amsterdam binnenkeken.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank