Hoe technologie bijdraagt aan gezonder leven en minder verspilling

  • 1531
  •  4
  • 2 min
  • 29 jul 2016
Hoe technologie bijdraagt aan gezonder leven en minder verspilling

Hoe technologie bijdraagt aan gezonder leven en minder verspilling

  • 1531
  •  4
  • 2 min
  • 29 jul 2016

Tijdens Ricoh Open maakte Ronnie Overgoor van 7 Ditches TV een videoserie met inspirerende ondernemers. Wat betekent anders werken en beter leven voor hen? Frank Veldhof, Operationeel Directeur van Hutten Catering: “Organisaties moeten zich realiseren dat de invulling van de bedrijfscatering bepaalt wat er bij alle medewerkers ‘naar binnen wordt gestopt.”

Bewust eten = brandstof

Hoe belangrijk eten en drinken is in relatie tot werk? Frank Veldhof: “Het is de brandstof voor je medewerkers. Kies je er als organisatie voor om de catering bij een bedrijf onder te brengen? Dan moet je je heel goed realiseren dat de keuze die je maakt voor een type cateraar, bepaalt wat er bij al jouw medewerkers ‘naar binnen wordt gestopt’. Door goede voeding is een energiedip bijvoorbeeld te voorkomen.”

Van grond tot mond

Veldhof: “We werken samen met zo’n 35 boeren die verse producten aanleveren in ons culinair centrum in Veghel. Zij produceren ongeveer 900 producten, welke worden verwerkt in 23.000 recepturen. Die worden met eigen logistiek naar de verschillende locaties gereden. Wij beheersen het hele gebied van grond tot mond.”

Verspilling

In Nederland gooien we per persoon jaarlijks 50 kilo aan eten weg. “Dit probleem pakken we grootschalig aan. Over het algemeen kookt één persoon standaard 30% te veel voor het avondeten, en 20% van de boodschappen kan rechtstreeks de prullenbak in. Dit is alleen nog maar thuis, dus je kunt je voorstellen wat er in de voedingsindustrie gebeurt. Wij zijn dan ook gestart met het initiatief ‘De Verspillingsfabriek’.”

Impact op de voedingsindustrie

Verregaande technologie gaat straks een enorme impact hebben op de voedingsindustrie. “Voeding wordt een belangrijk onderdeel om ziekten als diabetes en obesitas te voorkomen. Nu zijn we in de zorg vooral bezig met het oplossen van problemen achteraf, straks krijg je echt een richting naar preventief. En de consument zal zich steeds minder laten verleiden tot voeding die gewoon niet goed voor hem is.”

Meer hierover in het gesprek dat Ronnie Overgoor met Frank had.

7 Ditches TV, opgericht door Ronnie Overgoor, is een online videokanaal vol interviews voor ondernemende en geïnteresseerde mensen.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank