Hoe wordt jouw kantoor duurzaam?

  • 441
  •  4
  • 2 min
  • 13 jan 2020
Hoe wordt jouw kantoor duurzaam? 1

Hoe wordt jouw kantoor duurzaam?

  • 441
  •  4
  • 2 min
  • 13 jan 2020

Duurzaam is de trend. Ga voor groen en voer milieubesparende initiatieven op het werk door.

Lees hier 5 duurzame tips.

Schakel de stroom uit

Ga sluipverbruik tegen en zet apparaten niet op stand-by, maar zet deze echt uit. Dit geldt ook voor lampen. Laat ze ’s nachts niet branden, maar zet de schakelaar om wanneer je de deur uitloopt. Het is verstandig om jouw werknemers hieraan te herinneren door leuzen op te hangen die het belang van daglicht benadrukken en de energie die verloren gaat bij gebruik van kunstlicht. Denk bijvoorbeeld aan: “Daglicht kost geen energie”. Een ander idee is om bewegingsmelders te installeren, waardoor het licht wordt uitgeschakeld als er een bepaalde tijd geen beweging wordt gedetecteerd.

Gebruik van duurzame en recyclebare grondstoffen

Tijdens een congres zien we regelmatig chique dames en heren met naambadges die speciaal en alleen voor het event zelf zijn gemaakt. Bespaar kosten en papier en maak gebruik van herbruikbare naambadges. Met de eenvoudige Design Cloud Software van Uniq Print is een naambadge zo gemaakt. De badges print je in één keer – bij voorkeur – op printpapier met een FSC logo. Wil je nog meer besparen op printkosten? Print dan alleen wanneer nodig, gebruik duurzame inkt en gebruik zuinige lettertypes als Arial, Calibri en Verdana.

Afvalscheiding

In de praktijk blijkt dat gescheiden afvalstromen meestal goedkoper zijn dan al het afval als restafval aan te bieden. Door afval te scheiden, draag je bij aan het maken van nieuwe grondstoffen en werk je kostenbesparend. De meest eenvoudige wijze om spaarzaam met onze leefomgeving om te gaan is door afval te scheiden. We doen het vaak al thuis. Belangrijk is het om ook op het werk afvalscheiding mogelijk te maken en erop toe te zien dat dit consequent gebeurt. Haal de afvalbakjes bij de bureaus weg en plaats een afvalunit voor gescheiden afval.

Bij veel producten is het mogelijk om gebruik te maken van recycling programma’s die worden aangeboden door de leverancier. Dat geldt vaak voor bijvoorbeeld printcartridges, tonerflessen, maar ook wel voor complete producten. Als je bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine koopt, kan het oude apparaat en al het verpakkingsmateriaal vaak direct worden meegenomen, waarna het gerecycled wordt of, indien mogelijk, wordt gerefurbished en een tweede leven tegemoet gaat. Zo gaan we op verantwoorde wijzen met grondstoffen en afval om.

Gebruik zuinige apparaten

Keukenapparatuur, wasdrogers en vaatwassers die niet zijn voorzien van het energielabel A++ gelden als niet milieuvriendelijk. Apparaten dienen minimaal een A++ label te bevatten om gezien te worden als energiezuinig apparaat. Het energielabel is niet van toepassing op alle apparaten, voor bijvoorbeeld computers, servers en printers geldt de zg. TEC-waarde. De TEC-waarde geeft weer wat het normale wekelijkse stroomverbruik is. Hoe lager de waarde, hoe minder energie verbruikt wordt. Het verdient aanbeveling om, ongeacht of het om een strijkijzer of een printer gaat, op het typische energieverbruik te letten en dit in de keuze van een product mee te wegen.

Soms is het ook mogelijk om het volledige energieverbruik van jouw apparaten te compenseren door te investeren in door de V.N. geaccrediteerde duurzaamheidsprojecten. Daarmee wordt het mogelijk om vrijwel volledig klimaatneutraal en dus duurzaam te werken.

Gebruik het ov of de fiets

Bij veel bedrijven wordt er heel wat afgereisd. Je verlaagt de CO2-uitstoot door met het openbaar vervoer te reizen of wat vaker de fiets te nemen in plaats van de auto. Stimuleer je werknemers daartoe en doe een investering in fietsen of e-bikes, zodat werknemers vaker de fiets in plaats van de auto pakken bij korte afstanden. Gezond en duurzaam!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Uniqprint.


Tim Scharn

Tim Scharn (auteur) “De enige constante factor in het IT landschap is verandering” Volg Tim op LinkedIn. En blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom printen.

Kennisbank