Hybride werken? Heb oog voor de dynamieken in je organisatie!
Hybride werken? Heb oog voor de dynamieken in je organisatie!
In een onderzoek van Gartner las ik dat 55% van de medewerkers zeer goed presteert als ze zelf kiezen waar en wanneer ze werken. Als veranderkundige verbaast mij dat niet. Ik denk zelfs dat dit percentage in de praktijk nog veel hoger ligt. In dit artikel lees je waarom en geef ik een belangrijk aandachtspunt mee.
Zelf ben ik afgestudeerd aan de Nijmeegse school op gedrag en bedrijfswetenschappen. Daar heb ik veel kennis opgedaan over sociotechniek: een bedrijfskundige stroming die o.a. stelt dat als je mensen de regelruimte geeft, zij daar gemotiveerder van worden.
‘Moeten’ draagt niet bij aan motivatie
Ik geloof dus zeker dat een merendeel van de medewerkers zeer goed presteert als je hen zelf de keuze geeft over waar en wanneer zij werken. Ik vergelijk het vaak met een huishouden: als je in een huis woont waar je van alles moet, dan word je daar niet gelukkiger van. Zo werkt het ook op de werkvloer.
Rekening houden met dynamieken
Maar hoe geef je medewerkers de ruimte, op zo’n manier dat iedereen profiteert? Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Agile werken en enkel de dag aftrappen met een stand-up, waarna iedereen zelfstandig aan het werk gaat? Het is te simpel gedacht dat je dan de beoogde resultaten behaalt. En dat iedereen goed gedijt onder de nieuwe manier van werken. Het is belangrijk dat je ook oog hebt voor de dynamieken in de organisatie.
Minder grip en verbondenheid
Hiermee doel ik op de (traditionele) spanning die bestaat tussen het management/de leidinggevende, het team en de individuele medewerkers. Sinds we massaal thuiswerken, hebben leidinggevenden minder grip op het team en medewerkers. Teams zijn op hun beurt minder verbonden met de organisatie. En medewerkers willen doorgaans meer vrijheid in het combineren van werk en privé.
Open het gesprek aangaan
Tegenwoordig kun je niet om deze spanning heen. Laat je je medewerkers zelf kiezen waar en wanneer zij werken? Dan is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan en duidelijke afspraken te maken. Luister hierbij oprecht naar elkaar: wat vindt iedereen vanuit zijn of haar positie belangrijk? Waarom? Past dit ook binnen de doelstellingen die jullie als team en organisatie hebben? En hoe zorgen jullie ervoor dat het hele team altijd goed op de hoogte blijft, ook als je regelmatig op afstand werkt en ruimte biedt voor een goede balans tussen werk en privé? Voer dit gesprek bijvoorbeeld tweemaandelijks of om het halfjaar. Zodat je vinger aan de pols houdt en zeker weet dat de gemaakte afspraken nog altijd de beste keuze zijn. Je kunt dan zo nodig bijsturen.
Weerbarstige praktijk
Dit klinkt misschien als een open deur, toch gebeurt dit nog lang niet in elk organisatie. In mijn rol als veranderkundige zie ik dat regelmatig in de praktijk. Leidinggevenden vragen zich af hoe ze het beste sturing geven bij hybride werken, medewerkers weten onvoldoende wat er van hen wordt verwacht.
Evenwichtige verdeling
Daarbij wil je als organisatie voorkomen dat het altijd dezelfde medewerkers zijn die naar kantoor komen, terwijl je een ander deel uit het zicht verliest. Door het gesprek aan te gaan over vrijheden én verwachtingen, leid je dit in goede banen. Laat medewerkers hierbij vooral zelf onderling afspraken maken. Bepaal niet ‘van bovenaf’ dat zij elke dinsdag en donderdag naar kantoor moeten komen, maar vraag wat voor hen het beste werkt en laat hen onderling afspraken maken over wie welke dag komt.
Geef meer regie, stel heldere kaders
Dus, zelf kiezen waar en wanneer je werkt? Mijn advies: geef medewerkers en teams hierover zeker meer regie. Want dit komt de motivatie, het werkplezier en daarmee de productiviteit en resultaten ten goede. Dat is mijn persoonlijke overtuiging. Tegelijk is het zaak om in goed overleg kaders te stellen. Heb hierbij aandacht voor de dynamiek tussen leidinggevende, teams en individuen, en begrip voor ieders situatie en vertrekpunt. Zo zorg je dat iedereen nóg beter presteert, met meer plezier.
Factbook ‘Laat je werkplek écht voor je werken’: krijg de feiten en vorm je beleid
Wil je weten hoe je hybride werken tot een succes maakt in jouw organisatie? Download het factbook ‘Laat je werkplek écht voor je werken’. Hierin ontdek je de belangrijkste cijfers inclusief duiding en concrete adviezen. Ook lees je hoe andere organisaties hybride werken.