Hybride werken: hoe maak je dit mogelijk?

 • 288
 •  0
 • 3 min
 • 14 dec 2022

Hybride werken: hoe maak je dit mogelijk?

 • 288
 •  0
 • 3 min
 • 14 dec 2022

De manier waarop we werken is voorgoed veranderd. Door hybride werken zijn ook digitalisering en automatisering in een stroomversnelling geraakt. Hoe leid je de nieuwe manier van werken in goede banen? Als organisatie sta je voor de nodige uitdagingen.

Ja, de afgelopen jaren hebben we videovergaderen ons razendsnel eigen gemaakt. Maar hybride werken gaat verder dan dat. En als het om effectief samenwerken op afstand gaat, valt er in veel organisaties nog een wereld te winnen.

Beleid ontbreekt

Zo blijkt uit een onderzoek onder 500 medewerkers van Nederlandse organisaties, dat in 85% van de organisaties een beleid voor hybride werken ontbreekt. Opvallend, aangezien duidelijk is – en het onderzoek óók onderstreept – dat het merendeel van de medewerkers het liefst hybride werkt.

Creëer handvatten

Een beleid geeft je handvatten om deze nieuwe manier van werken in goede banen te leiden en hierover afspraken te maken. Denk aan:

 • richtlijnen voor de verhouding tussen thuiswerken en werken op kantoor
 • afspraken over waar je welke werkzaamheden uitvoert
 • fiscale vergoedingen voor thuiswerken
 • regels voor veilig thuiswerken (denk aan VPN e.d.)
 • regels voor voldoende rust, pauzes, goede werk-privébalans e.d.
 • beschikbare ergonomische voorzieningen

Houd medewerkers betrokken en verbonden

Een belangrijke vraag die momenteel speelt is: hoe houd ik medewerkers betrokken bij de organisatie, als zij veel op afstand werken? Een beleid is een goede eerste stap om hier grip op te houden. Bijvoorbeeld door vast te leggen voor welke werkzaamheden je verwacht dat je medewerkers (samen)werken op kantoor. Zo voorkom je dat zij de binding met de organisatie en cultuur verliezen. Denk hierbij ook aan activiteiten die de cultuur versterken en medewerkers verbonden houden, zoals een eigen sportteam of een wekelijkse borrel.

Zorg voor voldoende vrijheid

Het is hierbij wel belangrijk om medewerkers voldoende vrij te laten in hoe, waar en wanneer zij werken. Zij verwachten dit van hun werkgever én bovendien presteert ruim 55% van de medewerkers zéér goed als zij zelf kiezen waar, wanneer en met wie ze werken. Met een 9-tot-5-rooster presteert slechts 36% zeer goed.

Investeer in digitale vaardigheden

Een andere uitdaging is: omgaan met nieuwe technologie en tools die noodzakelijk zijn voor hybride werken. Slechts 27% van de organisaties zegt tevreden te zijn over de digitale vaardigheden van medewerkers. En 45% van de medewerkers zegt dat het gebrek aan kennis over nieuwe tools en technologie het gebruik ervan in de weg staat.

Als organisatie is het belangrijk dat je medewerkers traint in het gebruik van de nieuwe tools en technologie. Je kunt hier nog zo in investeren, maar als medewerkers niet worden meegenomen in het gebruik ervan, haal je er nooit het maximale uit. Als je denkt dat de digitale vaardigheden van medewerkers beter kunnen, zorg dan dat je hen hierin traint en dat je hen meeneemt in de nieuwe manier van werken. Het zijn immers je medewerkers die er mee moeten werken.

En… heb een beetje vertrouwen!

Ook blijkt vertrouwen vooralsnog een heikel punt. Bijna twee derde van de organisaties twijfelt of medewerkers thuis net zo productief zijn als op kantoor. Opmerkelijk, aangezien slechts 19% van de organisaties zegt dat de productiviteit ook daadwerkelijk is gedaald sinds medewerkers thuiswerken. Hoe kan het dan toch dat we zo weinig vertrouwen hebben?

Talent binden én behouden

Vertrouwen is bovendien cruciaal voor het aantrekken én behouden van talenten. En áls de productiviteit daalt, ga dan het gesprek aan met je medewerker(s). Wat is hiervan de oorzaak? Wie weet ontbreekt het aan de juiste tools. Of is er iets anders aan de hand, denk aan privéomstandigheden.

De tijden zijn veranderd

Tot slot zien veel mkb-organisaties werken op kantoor nog altijd als de standaard. Dit kan je organisatie minder aantrekkelijk maken voor toekomstig talent. De tijden zijn écht veranderd. De wens is om flexibel te kunnen werken, altijd en overal. Met het vertrouwen van de werkgever. Zorg dus dat je hier op bent ingericht.

Factbook ‘Laat je werkplek écht voor je werken’

Wil je weten hoe je hybride werken tot een succes maakt in jouw organisatie? Download het factbook ‘Laat je werkplek écht voor je werken’. Hierin ontdek je de belangrijkste cijfers inclusief duiding en concrete adviezen. Ook lees je hoe andere organisaties hybride werken.


Huib Kolen 1

Huib Kolen (auteur) Als marketeer ben ik geïnteresseerd in technologie, maatschappelijke ontwikkelingen en hoe dit onze behoeften en manier waarop we werken verandert. Ik help organisaties graag vooruit in het optimaal werken en laat professionals samenwerken zodat i...

Factbook

Laat je werkplek écht voor je werken

Ontdek in dit factbook:

 1. Feiten en cijfers rondom hybride, slim, veilig en in de cloud werken.
 2. Inzichten van digital services-expert Huib Kolen.
 3. Praktijkervaringen van o.a. VolkerWessels Telecom, Royal FloraHolland en Pré Wonen.
 4. Concrete tips en adviezen.
Download

Kennisbank