Inzichten voor Facility: gedrag rondom hybride werken
Inzichten voor Facility: gedrag rondom hybride werken
In deze podcastaflevering van DigiWorkspace draait het om gedrag en veranderingsbereidheid. Samen met Roel Geenen, veranderkundige en Strategy and Innovations Lead bij Veldhoen + Company, beantwoord ik de volgende vragen: hoe kun je medewerkers meenemen in de veranderingen rondom hybride werken? En hoe kun je met technologie een andere manier van werken faciliteren?
Met deze vragen komen we dichter bij de kern van de podcastreeks: hoe kan Facility hybride werken optimaliseren om het werkplezier en de efficiëntie van medewerkers te verhogen?
Regelruimte geven aan medewerkers
“Wat is jouw visie op hybride werken?” vraag ik aan Roel Geenen. Hij antwoordt: “Voor mij gaat het om mensen de ruimte geven om keuzes in het werk te maken. En hier motivatie, verbinding en professionaliteit voor terugkrijgen.” Ik beaam dit. Regelruimte, de ruimte die je hebt om dingen op je eigen manier te doen, zorgt voor meer productiviteit en werkvoldoening onder medewerkers. Roel vervolgt: “Deze trend is al 30 jaar in de maak en zet zich voort richting een houdbare manier van hybride werken.”
Houdbaar hybride werken
Ik vraag aan Roel wat voor hem een houdbare manier van hybride werken is. Roel: “Ik zie dat medewerkers steeds meer hun eigen werk mogen inrichten. Toch zijn er nog belangrijke vragen die ze zichzelf kunnen stellen: hoe ben ik als individu het meest productief in mijn werk? Hoe doe ik mijn werk plezieriger, duurzamer en vitaler?”
Houdbaar hybride werken faciliteren
Wat is er nodig om deze houdbare manier van hybride werken te faciliteren, zowel thuis als op kantoor? Naar mijn mening heb je op kantoor meer verbinding met collega’s, maar ook een adhoc werkkarakter. Thuis zie ik dat de productiviteit stijgt, maar dit geldt ook voor de belangen van de thuissituatie. Bijvoorbeeld het huishouden of de hond uitlaten.
Roel vult aan: “Het is belangrijk dat leidinggevenden alle belangen van de thuissituatie kennen per medewerker. Bijvoorbeeld door hen een kwartier te laten vertellen over hun thuissituaties. Dan kun je medewerkers thuis laten werken als zij dat nodig vinden, maar kun je hen ook verzoeken om naar kantoor te komen als een activiteit op kantoor belangrijker is dan de thuissituatie.”
Durf beslissingen te nemen
Roel legt uit waarom het belangrijk is om de thuissituatie te gunnen of af te wijzen: “Het is een teken van teamvolwassenheid. Hieronder valt onder andere vertrouwen, respect en positief corrigeren. Durf daarom als leidinggevende afspraken te maken over thuiswerken en op kantoor werken. En durf in te grijpen om deze afspraken te managen.”
Technologie in gedragsverandering
Als laatste ga ik in op een ander onderwerp rondom gedrag en veranderingsbereidheid: de technologie. Hoe kan technologie als hulpmiddel dienen, zodat hybride werken beter te faciliteren is? En medewerkers hybride werken sneller omarmen? Mijn kijk hierop is … .
Roel: “Met de huidige technologie kun je onder andere het hele dagritme van medewerkers in kaart brengen. Tot op zekere hoogte kun je dit toepassen in leidinggeven. Wil je bijvoorbeeld dat een medewerker zijn of haar gedrag aanpast, dan kun je met de verzamelde data laten zien hoe de medewerker nu werkt en hoe dit productiever en plezieriger kan. Data is een onafhankelijke bron en helpt de medewerker om nóg beter zijn of haar werkdag in te delen.”
En nu… de praktijk in!
Nu je weet hoe je kan inspelen op gedragsverandering, is de volgende stap om dit in de praktijk te brengen. Hier ga ik het over hebben in de volgende podcastaflevering van DigiWorkspace.
Luister de podcast
Wil je de hele podcast-aflevering beluisteren? Dat kan hier. Wil je een melding ontvangen zodra er een nieuwe aflevering live staat? Abonneer je dan op ons Spotify-kanaal DigiWorkspace of laat via dit formulier je gegevens achter om de nieuwe podcasts direct in je mailbox te ontvangen.
Factbook: Laat je werkplek écht voor je werken
Wil je alle inzichten voor succesvol hybride werken in één overzicht? Download het factbook ‘Laat je werplek écht voor je werken’. Hierin ontdek je de belangrijkste cijfers, concrete adviezen en succesverhalen van andere organisaties. Krijg de feiten en vorm je beleid.