IT-trends 2023 volgens Gartner: 4 trends uitgelicht

 • 7430
 •  68
 • 4 min
 • 27 nov 2022

IT-trends 2023 volgens Gartner: 4 trends uitgelicht

 • 7430
 •  68
 • 4 min
 • 27 nov 2022

Ieder jaar kijkt de IT-branche er naar uit: de IT-trends voor het komende jaar, gepresenteerd door Gartner. In deze editie benoemt het onderzoeks- en adviesbureau trends die van belang zijn voor 2023 én de komende jaren.

In dit artikel licht ik vier van deze trends uit waarmee jouw organisatie waarde kan toevoegen voor klanten en waarmee jouw organisatie zich kan onderscheiden. Laten we bij het begin beginnen: de bovenliggende thema’s van de trends.

De thema’s van dit jaar

Ieder jaar verdeelt Gartner de IT-trends in een aantal thema’s. Dit jaar zijn de thema’s: pionieren, schalen en optimaliseren. Deze thema’s geven de komende drie jaar richting aan het versnellen van de digitale transformatie. In het kort omschrijf ik de thema’s als volgt:

 • Met optimaliseren zorg je voor een verbeterde bedrijfsoperatie en voor een stabiele basis om digitaal te versnellen, risico’s te beperken en je duurzame concurrentievoordeel veilig te stellen.
 • Door te schalen vergroot je de veerkracht en wendbaarheid van je organisatie, om flexibel in te spelen op zakelijke behoeften.
 • Door te pionieren verhoog je de betrokkenheid van medewerkers en klanten. Ook ben je in staat talent aan te trekken en te behouden, zodat je merk en omzet groeien.

De thema’s en jouw organisatie

Download factbook ‘Laat je werkplek echt voor je werken’

Na de uitdagingen van de afgelopen twee jaar, is het versnellen van de digitale transformatie belangrijker dan ooit. Door de thema’s effectief toe te passen, kun je de digitale transformatie van je bedrijfsvoering bevorderen én bijdragen aan de strategische doelstellingen van je onderneming.

Om de thema’s effectief toe te passen, zijn (naar mijn mening) deze vier IT-trends volgens Gartner het belangrijkst: duurzame technologie, metaverse, adaptieve AI en draadloze waarderealisatie.

Trend 1: duurzame technologie

Duurzame technologie – volgens Gartner – omvat digitale toepassingen die de ESG-driehoek bevorderen. Of, zoals het in Nederland heet: Milieu, Maatschappij en Governance. De andere IT-trends voor 2023 hebben als doel om de bedrijfstechnologie zo duurzaam mogelijk te maken.

Duurzame technologie en jouw organisatie

Gartner benoemt dat organisaties een raamwerk nodig hebben voor duurzame technologie. Naar mijn mening horen twee digitale toepassingen thuis in dit raamwerk: blockchain en het optimaler benutten van je clouddiensten en -capaciteit.

Met blockchain creëer je efficiëntere bedrijfsvoering, maar ook meer transparantie. Door bijvoorbeeld een CO₂-voetafdruk van het hele productproces te maken, kan je bij elke stap in het proces maatregelen nemen om de CO₂-uitstoot te verminderen. Daarnaast kun je je clouddiensten en -capaciteit zo afschalen dat de eigenaar van de server de capaciteit kan inzetten voor andere doeleinden. Bovendien bereik je meer efficiëntie en bespaar je op bedrijfskosten.

Trend 2: metaverse

Een metaverse is vergelijkbaar met een VR-bril-ervaring, maar veel uitgebreider. Waar je met een VR-bril naar een digitale wereld kijkt, bevind je je bij een metaverse daadwerkelijk in die wereld. Met een persoonlijke avatar kun je die digitale wereld verkennen. Goede voorbeelden zijn Decentraland, een virtueel winkelcentrum, en Fortnite events, waar je met je avatar in realtime aanwezig kunt zijn.

Metaverse en jouw organisatie

Ik verwacht dat het aantal kwalitatief goede metaverses de komende jaren sterk zal groeien. Andere bedrijven, zoals Apple, openen al een digitale vestiging in zo’n metaverse. Je kunt als organisatie bijvoorbeeld producten verkopen, een event organiseren voor vaste klanten of een interactieve training geven aan medewerkers. Kortom: je kunt je als organisatie onderscheiden in een metaverse.

Trend 3: adaptieve AI

Adaptieve AI is kunstmatige intelligentie die niet alleen de best mogelijke antwoorden geeft, maar deze antwoorden ook per gebruiker aanpast. Voorbeelden hiervan zijn adaptieve chatbots op een website en een radiotherapie-apparaat dat de radioactieve straling aanpast per kankerpatiënt. Zo krijgt de patiënt de juiste dosis straling, op de juiste plek met de minste schade.

Adaptieve AI en jouw organisatie

Organisaties kunnen AI inzetten om huidige productieprocessen te optimaliseren en om betere beslissingen te nemen. Toch zie ik vooral de toegevoegde waarde in het delen en vastleggen van kennis die op de langere termijn anders vervaagt. In de gezondheidszorg wordt adaptieve AI ingezet bij echografie, MRI- en CT-scans. Daarnaast gebruikt het onderwijs ook adaptieve AI, zodat de digitale leerstof zich aanpast aan de leerling of student. Ook wordt adaptieve AI ingezet om betalingsfraude te herkennen en organisaties hier tegen te beschermen.

Trend 4: draadloze waarderealisatie

Met draadloze waarderealisatie zorg je ervoor dat verschillende apparaten met verschillende technologieën samen waarde creëren die verder gaat dan alleen communiceren. Een goed voorbeeld hiervan is Bosch-Siemens, die ultrasonische sensors toepast op heftrucks om zo ongelukken te voorkomen én om de productiviteit te verhogen.

Draadloze waarderealisatie en jouw organisatie

Ik zie veel voordelen in deze trend. Je kan hiermee namelijk ook bestaande technologie inzetten om de gebruiker te ondersteunen. Een mooi voorbeeld hiervan is het locatie gebaseerde inchecken in software. Wanneer het netwerk het signaal van je telefoon oppikt en weet dat je bijna in het gebouw bent, registreert het workplace management systeem dat je binnen bent en wijst het systeem jou een werkplek toe.

Daarnaast kan je ook sensoren inzetten om te zien of de vergaderruimtes die geboekt zijn ook daadwerkelijk gebruikt worden. Is de ruimte tien minuten na aanvang nog niet in gebruik? Dan kun je deze automatisch vrijgeven. Wordt de ruimte de hele dag niet gebruikt? Dan kan het licht, lcd-scherm, netwerk en de verwarming uit.

De weg naar duurzaamheid

Je leest het: met deze vier trends kun je slimmer werken én effectiever hybride werken. Je bevordert de digitale transformatie van je bedrijfsvoering. Je strategische doelstellingen kunnen beter behaald worden.

Wil je weten hoe je de vier trends uit dit artikel in jouw organisatie implementeert? Neem contact met mij op. Als specialist ICT en Samenwerken werken we samen aan het versnellen van de digitale transformatie.

E-book: Werken vanaf nu

Benieuwd hoe je slim anticipeert op deze IT-trends? In het e-book ‘Werken vanaf nu’ ontdek je volop inzichten en adviezen voor een succesvolle digitale transformatie.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

E-book

Laat je werkplek écht voor je werken

Ontdek in dit factbook

 1. Feiten en cijfers rondom hybride, slim, veilig en in de cloud werken
 2. Inzichten van digital services-expert Huib Kolen
 3. Praktijkervaringen van o.a. VolkerWessels Telecom, Royal FloraHolland en Pré Wonen
 4. Concrete tips en adviezen
Download

Kennisbank