Sciencefiction op de werkplek

  • 436
  •  0
  • 5 min
  • 03 mei 2018
Sciencefiction op de werkplek

Sciencefiction op de werkplek

  • 436
  •  0
  • 5 min
  • 03 mei 2018

Terwijl Elon Musk robots de ruimte in schiet, hebben we hier op aarde huizen die je met je stem kunt bedienen en die vanzelf leren hoe we milieuvriendelijker en goedkoper ons leven kunnen leiden. En op de werkvloer? Daar krijgen we meer voor elkaar dankzij zelflerende machines en Artificial Intelligence. Automatische chatbots werken vlekkeloos samen met het menselijk personeel, terwijl Artificial Intelligence de klusjes met intensieve processen op zich neemt. Zo krijgt de mens, omgeven door al zijn technologie, meer tijd om zich over vraagstukken te buigen, waarbij de oplossing om een flinke dosis creativiteit of uitgesproken menselijk denken vraagt.

Zo experimenteert Staples inmiddels met zelflerende apparaten waarmee uiteindelijk het hele bestelproces voor de klant wordt geautomatiseerd. Het systeem leidt als het ware een hele vloot aan chatbots op om gesprekken te voeren met klanten. Mocht het verzoek van de klant te ingewikkeld blijken, dan verwijst het systeem de vraag door naar een menselijke medewerker.

Sciencefiction

Artificial Intelligence

Al deze technologische sprongen voorwaarts doken voor het eerst op in boeken, films en televisieseries met sciencefiction als thema. Er wordt weleens gezegd dat het ontwerp van de Motorola-telefoon (beam me up, Scotty!) en de iPad is geïnspireerd op Star Trek. Kirk en co gebruikten namelijk een zogeheten PADD: inderdaad, een handcomputer met touchscreenbediening.

Technologie komt de laatste tijd zo vaak in het nieuws dat ik uit nieuwsgierigheid op zoek ben gegaan naar andere inspirerende sciencefictionideeën uit televisieseries en films. Hoe zouden die van invloed kunnen zijn op de manier waarop we over een paar jaar werken? Ik laat daarbij de warpdrives, teleportatie en vliegende auto’s maar even buiten beschouwing …

Draagbare AR-interfaces

Eerder al te zien in Black Panther

AR (augmented reality) gaat de wisselwerking tussen mens en technologie volledig veranderen. Vroeger zat je voor een scherm geparkeerd en vlogen je vingers over het toetsenbord. Tegenwoordig tikken en swipen we op apparaatjes die in onze broekzak passen, waardoor de wereld om ons heen een compleet nieuwe dimensie heeft gekregen.

Hoe dat er in de toekomst aan toe zou kunnen gaan, zien we in de film Black Panther. In deze superheldenfilm communiceren de personages met hologrammen die ze via draagbare apparaten kunnen zien en bedienen. Zo bestaan er al virtuele customer care medewerkers, die via hologrammen klanten kunnen ontvangen en te woord kunnen staan. Ook kun je nieuwe meubels via augmented reality virtueel in je woonkamer plaatsen om te kijken of het staat en past.

Je ziet dat we onze apparaten tegenwoordig steeds vaker virtueel en met gebaren en stemgeluid bedienen. Kun je het je voorstellen dat je naar je werk gaat, aan je bureau plaatsneemt en je je via een speciale AR-interface in een virtuele wereld bevindt? Dat klinkt misschien nog als een echte sciencefictionfilm, maar zodra we eenmaal over de juiste technologie beschikken en die ook op grote schaal wordt gebruikt, komt er een periode van gewenning, gevolgd door een permanente verandering in onze werkwijze. Bedenk maar eens hoe snel de selfie in de maatschappij is ingeburgerd.

Analoge documenten doorzoeken met de kracht van big data en Artificial Intelligence

Eerder al te zien in Blade Runner 2049Artificial Intelligence

Op een gegeven moment komt er in Blade Runner 2049 een scène langs waarvan ik meteen opveerde: agent K, gespeeld door Ryan Gosling, moet een oud archief vol papieren documenten met een zeker apparaat doorzoeken (ik wil niet te veel verklappen).

Ook dat soort technologie klinkt nog als toekomstmuziek, maar stel je toch eens voor dat bedrijven daar nu al mee aan de slag kunnen. Iedere dag digitaliseren we duizenden documenten. Met behulp van Machine Learning kunnen documenten al geclassificeerd en doorzocht worden. De technologie is er al! De grote horde is dat we die enorme stortvloed aan informatie inzichtelijk moeten maken, zodat we er vat op kunnen krijgen.

Als modern bedrijf móét je informatie snel kunnen vinden. Lukt dat je niet, dan blijft succes uit.

Artificial Intelligence als hulpje bij samenwerking

Eerder al te zien in Minority Report

Het succes van bedrijven is altijd gestoeld op personeel dat goed weet samen te werken. Maar als het onderlinge contact steeds meer voeten in de aarde krijgt, neemt de administratie onevenredig veel tijd in beslag en kan het lastig zijn om alle processen gesmeerd te laten verlopen. Wat dat betreft kan Artificial Intelligence orde op zaken stellen door ervoor te zorgen dat dit voor iedereen soepel en vanzelf gaat, waardoor we productiever worden. In de film Minority Report zoekt Tom Cruise naar aanknopingspunten op een interactieve interface die een grote hoeveelheid data gestructureerd aanbiedt. De display volgt daarbij zijn bevelen op. Zo zijn ook cognitieve whiteboards  een goed voorbeeld van dit soort technologie. Ze zijn zelfdenkend, bijzonder interactief en voorzien van de Watson-intelligentie van IBM, waardoor ze zich bij vergaderingen ontpoppen tot een betrokken deelnemer. Dankzij actuele statistieken kunnen de aanwezigen bovendien in minder tijd meer weloverwogen beslissingen nemen. Als je Artificial Intelligence op dit soort manieren inzet, worden digitale werkplekken nog veel slagvaardiger dan ze al zijn. Technologie is een hulpmiddel, geen belemmering – en zeker ook geen vervanging van de mens zelf.

Simulaties met virtual reality: de vergadering van de toekomst

Eerder al te zien in Altered CarbonArtificial Intelligence

In Altered Carbon kan de mens een digitale kopie van zijn bewustzijn maken. Daardoor lijken de ideeën in de film zelfs voor de technologieliefhebber met de meest vooruitziende blik wel een beetje vergezocht.

Wat de serie wel heel goed doet, is boeiende vraagstukken opwerpen over de manier waarop we met elkaar omgaan. Een van de verhaallijnen in de serie gaat over de wijze waarop de personages met virtual reality omgaan – en er misbruik van maken.

Met de videotechnologie van vandaag de dag kunnen teams die over de hele wereld zijn verspreid alsnog samenwerken. Zo wordt de wereld eigenlijk heel klein. Ook kun je al samenwerken en video vergaderen in virtuele ruimten, deze technologie stelt gebruikers zelfs in staat om 360-graden real-time videocommunicatie te ervaren met een gevoel van aanwezigheid.

De rekenkracht schiet nog tekort om een levensechte virtuele ruimte te maken, maar dat neemt niet weg dat we binnenkort misschien wel dat technologische niveau hebben bereikt. En met virtuele ruimten krijgen we ook virtuele avatars – de personages die mensen zoals jij en ik aannemen – waarmee we in die virtuele wereld met anderen contact kunnen hebben. Met zulke technologie kunnen organisaties en hun mensen pas echt op een ongekende manier kennis opdoen, informatie uitwisselen en samenwerken. Zo kun je al virtueel 360 graden onroerend goed bekijken, zoals hotels, restaurant, bouwplaatsen etc. Ook kunnen huizenzoekers virtueel huizen bezichtigen.

Van betere en soepelere communicatiemethoden tot meer compatibiliteit met oude data- en documentatiesystemen: de technologie uit de sciencefictionfilms van tegenwoordig kan ons leven wellicht al snel voorgoed veranderen.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank