Stop met e-mailen

 • 4071
 •  8
 • 2 min
 • 18 dec 2018
Van archief naar papierversnipperaar

Stop met e-mailen

 • 4071
 •  8
 • 2 min
 • 18 dec 2018

Worden we tegenwoordig door alle digitale informatiestromen misschien juist wel minder productief in plaats van meer? Iedereen kan er wel over meepraten dat te veel e-mails  onprettig zijn, omdat je al die berichten niet alleen moet lezen, maar ook beantwoorden. Het liefst zo snel mogelijk! Maar ja, we kunnen op de werkvloer nu eenmaal niet zonder communicatie. Stel dat er een manier is om die eindeloze stroom e-mails te verminderen, dan zou je die meteen overwegen, toch?

Directe communicatie, direct duidelijkheid

Stop met e-mailen! Het is mogelijk met een handig hulpmiddel waarmee je op ieder gewenst moment en op ieder apparaat met je teamleden, externe collega’s, klanten en andere partijen kunt communiceren: videoconferentie. Het werkt heel eenvoudig: met een druk op de knop kun je snel even een videogesprek voeren over een project en je hebt meteen een antwoord.videovergaderen

Videoconferentie heeft nog een ander voordeel: gemakkelijk samenwerken op afstand. Doordat je elkaar ziet, voelt het voor alle aanwezigen alsof de vergadering in het echt plaatsvindt. Daarnaast kun je eenvoudig alle agendapunten afhandelen. Niemand heeft te kampen met files, sterker nog, iedereen kan vanuit zijn eigen locatie aan de vergadering deelnemen. Efficiëntie ten top!

Persoonlijke communicatie

Geschreven informatie wordt nog weleens verkeerd gelezen of anders opgevat dan de bedoeling was. Met videoconferenties kun je communiceren en de boodschap verbaal verduidelijken met gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Daardoor wordt de boodschap effectiever en gemakkelijker overgebracht.

Uit onderzoek blijkt dat de mens voornamelijk non-verbaal communiceert. Lichaamstaal, zoals gezichtsuitdrukkingen, lichaamshouding, gebaren en oogopslag, vormen een belangrijk onderdeel van het gespreksverloop. Juist met lichaamstaal kun je  korte metten maken met de miscommunicatie die zo vaak ontstaat bij schriftelijke of telefonische communicatie.

Met persoonlijke communicatie leg je de fundering voor een hechte band met je klanten, teamleden en andere belangrijke partijen.videovergaderen

Productiviteit op de werkvloer

Het lijdt weinig twijfel dat de overdaad aan digitale communicatie niet alleen het bedrijf, maar ook de medewerkers schaadt. Sterker nog, al die digitale berichtgeving werkt  productiviteitsverlies en burn-outs in de hand. Als je stressfactoren zoals digitale communicatie kunt inperken, krijg je vanzelf meer grip op het probleem. Productiviteit op de werkvloer leidt voor medewerkers doorgaans tot een beter evenwicht tussen werk en privé.

Bespaar je organisatie veel tijd en geld door vaker per video te communiceren en te vergaderen. Hiermee voorkom je dat je mensen te veel tijd kwijt zijn aan e-mailcommunicatie. Spendeer je kostbare tijd aan nuttige zaken en bereik betere resultaten.

Dit artikel is tot stand gekomen met één van onze partners.


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Stappenplan

Zo vergader je in 5 stappen via video

 1. Breng je huidige situatie in kaart
 2. Bepaal wat je nodig hebt
 3. Kies een passende oplossing, die aansluit op jouw netwerk
 4. Kies de juiste technologie, die veilig is
 5. Gebruik de oplossing optimaal
Downloaden

Kennisbank