Zijn de tablet en laptop nog wel nodig?

  • 895
  •  2
  • 3 min
  • 02 mei 2017
Zijn de tablet en laptop nog wel nodig?

Zijn de tablet en laptop nog wel nodig?

  • 895
  •  2
  • 3 min
  • 02 mei 2017

De ontwikkeling van de smartphone gaat zo hard dat het nog maar de vraag is of je in de toekomst nog wel een tablet of laptop nodig hebt. Smartphones zijn er om onze levens beter te maken, iets dat we, denk ik, wel eens vergeten. Want je smartphone kan net zo goed een vloek als een zegen zijn – helemaal afhankelijk van hoe slim je hem gebruikt…

Maar hoe slim gebruiken we onze smartphone nou eigenlijk? Heb jij bijvoorbeeld de eerste pagina (homescreen) van je smartphone vol staan met apps die je het meest gebruikt? Waaronder E-mail, Nu.nl, Facebook, Twitter, Safari etcetera? Fout! Op het openingsbeeld van je smartphone hoort… helemaal niets! Volgens een onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine ‘Social Psychology’, blijkt namelijk dat alleen al de aanwezigheid van je smartphone terwijl je aan het werk bent al voldoende is om je af te leiden van je taak.

Tip! Ga op informatie dieet. Richt je schermen slim in! De smartphone neemt steeds meer
een centrale plek in en is het primaire apparaat in je (kantoor)omgeving. Breng daarom de smart terug in je phone, met handige apps, die er voor zorgen dat je makkelijker werkt en bijvoorbeeld het printen vanaf smartphones ook een stuk makkelijker maken.

Gebruik van tablet of laptop

Is het dan zo dat de smartphone het gebruik van de tablet of laptop overbodig maakt? Ik denk van niet. De meeste tablets lijken nog geen zinvolle plaats verworven te hebben in het leven van mensen. Je gaat ermee surfen op internet, filmpjes bekijken of je e-mail checken. Maar dat is het dan ook wel. En dat terwijl tablets een mooie eigenschap hebben die uitstekend past bij onze hersenen: je kan er één ding tegelijk op doen. Zo word je minimaal afgeleid en is een tablet voor bepaalde werkzaamheden dus eigenlijk uitstekend in te zetten. Zet je tablet daarom vanaf nu slim in en zorg dat het een prachtige productiviteitsmachine wordt waarmee je geconcentreerd kunt werken.

Smartphone centraal apparaat

De smartphone wordt wellicht wel het primaire apparaat in de kantooromgeving. Het device vormt een prima basis voor standaard kantoortaken als mailen, tekstbestanden lezen en bewerken en opdrachten verwerken in software of apps. Stop je smartphone op een flexplek in een docking station en koppel het aan een toetsenbord en beeldscherm en je hebt een complete werkplek. Ik denk dus dat het altijd een combinatie van devices is waar we mee werken. Waarbij iedere device in zijn eigen kracht wordt ingezet.

Ontwikkelingen om het werk makkelijker te maken

Zoals gezegd, gaat de ontwikkeling van de smartphone enorm snel. Wat zijn dan ontwikkelingen die het werk makkelijker maken? Ik moet zeggen dat persoonlijk mij de ontwikkeling van spraak het meeste triggert. Smartphones zijn al steeds vaker uitgerust met een virtuele assistent. Bovendien wordt het steeds normaler om tegen apparaten te praten. spraakherkenning Siri op smartphoneVolgens sommige experts zal spraakherkenning op termijn het toetsenbord vervangen. Zover zal het in 2017 nog niet komen, is de verwachting. Maar de spraakherkenningstools worden wel steeds nauwkeuriger, waardoor we minder hoeven te typen en meer zullen gaan praten tegen onze apparaten.

Er zijn al handige tools die je nu al kunt gebruiken voor je smartphone. Apple maakt bijvoorbeeld gebruik van spraakherkenningssoftware Siri voor het aansturen van smartphones en tablets. Wist je al dat je hiermee gemakkelijk berichten kunt versturen, vergaderingen kunt plannen en mensen bellen? Siri maakt alledaagse taken gewoon een stuk makkelijker. Je hoeft het heel eenvoudig, zoals vaak ook bij mensen, alleen maar te vragen! Wist je trouwens dat Siri eigenlijk ook gewoon een mens is?


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank