Videoconferencing, goed voor people, planet en profit

  • 1119
  •  3
  • 2 min
  • 10 okt 2016
Videoconferencing, goed voor people, planet en profit

Videoconferencing, goed voor people, planet en profit

  • 1119
  •  3
  • 2 min
  • 10 okt 2016

Dat videoconferencing veel voordelen oplevert zoals een besparing van tijd en geld is inmiddels wel bekend, maar dat het ook een tool is om het milieu minder te belasten, blijft vaak nog onderbelicht. Daarom wil ik het nut van videovergaderen op diverse punten nog eens onder de aandacht brengen.

Als het gaat om duurzaamheid ligt het primaire proces vaak onder een vergrootglas en dat is terecht. Niemand verbaast zich erover dat voor Coca-Cola waterbesparing in het bottelproces key is. Toch zijn ook in het secundaire bedrijfsproces veel maatschappelijk verantwoorde keuzes te maken. Een kledingfabrikant die een kwaliteitscontrole per videoverbinding kan afnemen, bespaart enorm veel (werk- en reis)tijd en -kosten naar, bijvoorbeeld, India. En als een medewerker van Shell niet naar Nigeria hoeft voor een vergadering, is alleen al met het oog op de veiligheid – het land wordt geteisterd door terreur – de keuze voor videoconferencing snel gemaakt. De factoren people (in beide gevallen levert online vergaderen óók een betere balans tussen werk en privé op) en profit komen in deze cases duidelijk voren. Maar de P van planet blijft vaak onderbelicht, terwijl videoconferencing een grote bijdrage kan leveren aan het verkleinen van de CO2-footprint.

We kennen al Meatless Monday om het milieu te sparen, heeft mijn werkgever een paar jaar geleden Printless Tuesday geïntroduceerd. Dit soort initiatieven hebben niet alleen een mooie symbolische waarde voor het bedrijf, maar dragen ook daadwerkelijk bij aan een duurzame werkomgeving. Het is wel duidelijk dat als het personeel minder vliegreizen maakt er minder CO2-uitstoot is, maar dat dit én voor het milieu én voor de portemonnee én voor het welzijn van de mens een gunstig effect heeft, dat wordt helaas nog onvoldoende benadrukt. Ook op binnenlandse schaal zijn grote voordelen te realiseren met videoconferencing. Zeker als je bedrijf meerdere vestigingen binnen Nederland heeft of veel werkt voor klanten die niet in de buurt zitten. Er wordt weleens gezegd dat videoconferencing onpersoonlijk zou zijn, maar Skype, Facebook en vlogs zijn inmiddels zo ingeburgerd in het privéleven van mensen, dat een vergelijkbaar communicatiemiddel als videoconferencing zakelijk juist verdieping geeft. Relaties met wie je eerst alleen via mail of telefoon contact heb, krijgen opeens een gezicht, en dat versterkt de band juist.

Bij AkzoNobel werken medewerkers veel samen tussen verschillende locaties, vaak ook over de grens. Om reistijd, reiskosten, CO2-uitstoot en vastgoedkosten te besparen, heeft AkzoNobel in het AkzoNobel Center in Amsterdam flexibel samenwerken op afstand mogelijk gemaakt, o.a. met videovergadermiddelen. Maar medewerkers kunnen ook zelf via een app hun werkplek beheren en reserveren.

Om de techniek hoef je videoconferencing niet meer te laten. Voor MVO-managers is er dus werk aan de winkel om de voordelen van videoconferencing op gebied van people, planet en profit voor de gehele organisatie inzichtelijk en meetbaar te maken, zodat het niet langer alleen wordt gezien als handige tool voor het werkproces maar ook als onmisbaar instrument in de MVO-strategie.

 


Wouter Aarts

Wouter Aarts (auteur) Specialist in ICT en Samenwerken. Ik laat graag zien hoe je met nieuwe technologieën op een andere manier kunt (samen)werken. Volg mij op LinkedIn en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken.  

Kennisbank