Vijf dingen die je moet weten om de juiste printer te kiezen

  • 1030
  •  16
  • 3 min
  • 03 okt 2016
Vijf dingen die je moet weten om de juiste printer te kiezen

Vijf dingen die je moet weten om de juiste printer te kiezen

  • 1030
  •  16
  • 3 min
  • 03 okt 2016

Het kiezen van een nieuwe printer kan een ware uitdaging zijn. Zelfs als je weet wat je zoekt en weet wat beschikbaar is op de markt, worden door producenten vaak onduidelijke termen en jargon gebruikt. Daarom hebben wij een lijstje samengesteld met de vijf belangrijkste termen die belangrijk zijn om te begrijpen bij het aanschaffen van een nieuwe printer, zodat je een goede keuze kunt maken.

Verbruiksartikelen, opbrengsten en kosten per afdruk

De opbrengst van toner/inkt is de hoeveelheid pagina’s die u kunt afdrukken met één cartridge. De opbrengst wordt vaak aangegeven met de ISO/IEC-standaard. Dit is een universele industrie-standaard die door elke print leverancier wordt ondersteunt om hun opbrengsten te testen. Op deze manier kunt u erop vertrouwen dat het aantal pagina’s die u kan printen met een aangeschafte toner gebaseerd is op echte data en vergelijkbaar is tussen de verschillende machines. De opbrengst speelt een belangrijke rol bij het kijken naar printkosten. De kostprijs van een machine is meestal klein in vergelijking met de verbruikskosten. Als u veel print, kiest u voor een printer met toner cartridges met een grote capaciteit. Hoe hoger de opbrengst per cartridge, hoe lager de kosten per afdruk. Laat u daarom niet afschrikken door de hoge kosten van een toner set. Zorg ervoor dat deze in verhouding is met de capaciteit. Bereken daarom altijd zelf de CPP (kosten per afdruk) van een printer door de kosten van de cartridge te delen door de capaciteit. Het type printtechnologie speelt hierin ook een rol. Een laser/LED printer kan duurder zijn om aan te schaffen, maar kan op de (middel)lange termijn veel goedkoper zijn in het gebruik.

Starter toners

Veel (multifunctionele) printers worden geleverd met een startercartridge. De hoeveelheid toner/inkt hierin kan enorm verschillen tussen machines en is een aspect waar de meeste klanten weinig aandacht aan besteden. Toch kan een startertoner van grote waarde zijn. Sommige zakelijke printers worden geleverd met een volledige set toners en stellen u in de mogelijkheid om duizenden pagina’s af te drukken voordat deze vervangen moeten worden. U kunt hierdoor maanden genieten van kosteloos printen. Het is absoluut de moeite waard aandacht te schenken aan de starter toner bij het vergelijken van machines.

Garantie types

Dit is een ander voordeel wat wordt geleverd bij elke printer. Eén jaar garantie is wettelijk verplicht, maar u zult verrast zijn om te ontdekken dat sommige leveranciers twee of zelfs drie jaar garantie bij hun producten bieden. Het probleem is dat verschillende vormen van garanties bestaan en sommigen kunnen u geld kosten. Een veel voorkomende is de carry-in garantie, die beschermt tegen het falen van de printer. Helaas moeten de kosten van het terugzenden van het product bij deze garantie zelf betaald worden. Ook kennen we de on-site garantie. Met andere woorden, een monteur komt naar u toe om uw product te repareren, mocht deze om wat voor reden dan ook niet werken. Er zijn ook garanties die het mogelijk maken om de machines te verwisselen of te vervangen zoals omruilgarantie. Hierbij krijgt u een vervangende printer en kunt u de oude printer kosteloos retour sturen. Besteed aandacht aan de lokale, Pan-Europese of wereldwijde garantie, vooral als u van plan bent om de machine te gebruiken in het buitenland. Tot slot: kijk ook goed welke onderdelen afgedekt zijn door de garantie. Vaak zit er een groot verschil tussen verschillende machines in welke onderdelen wel of niet onder de garantie vallen.

Duty cycle

Wat betekent dit eigenlijk? De duty cycle is een waarde die vaak over het hoofd wordt gezien op het printerspecificatieblad. Net als de ISO-opbrengst is de duty cycle een industriële indicator die kan worden gebruikt om verschillende machines te vergelijken en geeft de maximale hoeveelheid pagina’s aan die per maand afgedrukt kunnen worden zonder verlies van afdrukkwaliteit. Als de printer die u op het oog heeft aangeeft dat de duty cycle 1000 pagina’s per maand is, geeft de fabrikant in wezen aan dat u zonder problemen per maand dit volume kunt printen. De duty cycle wordt geassocieerd met de robuustheid van de machine. Misschien wilt u een printer met een maandelijkse duty cycle tot ver buiten uw verwachte printvolume kopen om eventuele problemen te voorkomen. Houd daarbij wel in gedachte dat niet alle fabrikanten u vertellen hoe lang een printer, bij het continu printen op het duty cycle niveau, dit zal volhouden. In praktijk zal dit slechts een korte periode zijn. Beter is het om uw leverancier te vragen wat het maandelijks aanbevolen volume van de betreffende machine is.

Operating System (OS) Compatibiliteit

Hoewel dit steeds minder vaak een probleem is, veroorzaakt communicatie tussen printer en computer (Operating System) nog steeds wel eens moeilijkheden. Printers kunnen niet zomaar communiceren met alle computers. Hier is een geschikte driver voor nodig. Dit kan je zien als een gemeenschappelijke taal waardoor de apparaten met elkaar kunnen ‘praten’. Om problemen hiermee te voorkomen, kun je het beste vooraf via de websites van fabrikanten controleren of de drivers de apparaten daadwerkelijk met elkaar laten communiceren.


Tim Scharn

Tim Scharn (auteur) “De enige constante factor in het IT landschap is verandering” Volg Tim op LinkedIn. En blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom printen.

Kennisbank