Waarom 3D-printen de toekomst heeft

  • 400
  •  0
  • 2 min
  • 14 sep 2015
3D printen is onderdeel van economie 4.0 3

Waarom 3D-printen de toekomst heeft

  • 400
  •  0
  • 2 min
  • 14 sep 2015

In mijn vorige blog noemde ik de ‘3D-revolutie’. En dit bedoel ik letterlijk: 3D-printen is revolutionair. De mensheid staat aan de vooravond van een tijd waarin we enkel nog ruwe grondstoffen vervoeren. Verder produceren we alles ter plekke. Van oordopjes tot complete gebouwen. Duurzaam, efficiënt en voordelig.

3D-printen is een radicaal andere manier van produceren. Bij traditionele productiemethoden verwijder je delen van een blok grondstof. 3D-printen voegt enkel grondstof toe. Het principe is simpel. De 3D-printer legt steeds een laagje kunststof in 2D, opnieuw en opnieuw. Net zolang tot er een 3D-vorm ontstaat. Dit betekent dat 3D-printen als productiemethode 0% afval oplevert: ongekend.

Waarom 3D-printen?
Mensen omringen zich het liefst met unieke spullen die hun persoonlijkheid reflecteren. Dit heeft meer waarde dan een massaproduct. Alleen al daarom is 3D-printen onstuitbaar. Ooit staan over de hele wereld 3D-printers die decentraal unieke artikelen produceren. Want 3D-printen is tegelijk in potentie een stuk duurzamer én economischer dan traditionele productiemethoden:

– geen distributie en opslag nodig
– nieuw product is direct bij de hand
– recyclen in plaats van weggooien

 Zuiniger, sneller en nauwkeuriger
Dit is de toekomst. Maar zover zijn we nog niet. Vanwege de kosten is 3D-printen nu vooral geschikt voor prototypes: voor alles waar je er één of een paar van maakt. Snel is 3D-printen ook nog niet… het duurt uren om een koffiekopje te printen. Aan de andere kant: de eerste laserprinter deed vijf minuten over één pagina. Nu komen we tot 500 pagina’s per minuut. 3D-printers worden steeds sneller, zuiniger en nauwkeuriger. Op dit gebied is dus volop ontwikkeling.

Gefascineerd door technologie
Ook de toepassing van nieuwe materialen zal de adoptie van 3D-printen versnellen. We onderzoeken nu manieren om alle materialen te printen die het komende halfjaar op de markt komen. Hier ben ik ook inhoudelijk bij betrokken. Overdag verkoop ik printers in mijn nette pak – maar ’s avonds sta ik regelmatig in mijn spijkerbroek te lassen. Ik ben gefascineerd door technologie en innovaties. Ik heb een smartwatch en een virtual reality bril. En op kantoor vliegt een drone rond.

Iedereen wordt producent
In de gemiddelde kantooromgeving is 3D-printen nog een gimmick. Maar dit gaat veranderen. In de toekomst worden we allemaal producenten, designers en innovators. Op kantoor gaan we zelf gebruiksvoorwerpen ontwerpen en printen. Van bureaustoelen tot servies en persoonlijke relatiegeschenken.

De wereld verandert
Onze wereld verschuift van massaproductie naar unieke items. Van weggooien naar recyclen. Van centrale fabrieken, vervuilend vervoer en kostbare opslag naar decentrale productie met 0% restmateriaal. Hoe leiden we onze jongeren hiervoor op? En welke kansen biedt 3D-printen aan opleidingen? Hier lees je meer over in mijn volgende blog.


Tim Scharn

Tim Scharn (auteur) “De enige constante factor in het IT landschap is verandering” Volg Tim op LinkedIn. En blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom printen.

Kennisbank