Wat print jij? Aktes!

  • 672
  •  4
  • 2 min
  • 05 jun 2019
Wat print jij? Aktes! 2

Wat print jij? Aktes!

  • 672
  •  4
  • 2 min
  • 05 jun 2019

Als je een huis koopt of een testament wilt opstellen, dan ga je naar de notaris. Zij helpen jou om tot rechtsgeldige en bindende afspraken te komen. Deze afspraken legt de notaris vervolgens vast in een notariële akte. En die worden nog steeds geprint. Waarom? Kandidaat-notaris Moniek Wever vertelt.

Wat print jij?

“Belangrijke e-mails, concepten, notariële aktes. Ik print ze uit en ga met de pen aan de slag. En mijn collega’s doen hetzelfde. Ik kijk ze liever op papier na, want de hele tijd naar zo’n beeldscherm staren vind ik niets. Na een tijdje is het moeilijk je te concentreren.”

Heeft papier voor notariële aktes speciale kenmerken?Aktes

“Jazeker. De aktes worden geprint op papier met een extra lage zuurgraad. Het papier moet namelijk jaren houdbaar blijven. Als een akte ondertekend is, gaat het bij ons op kantoor in een brandwerende kluis voor 30 jaar. Na die 30 jaar gaat het document naar het Centrale Archief in Winschoten. Daar wordt het voor altijd bewaard. Je kunt je wel voorstellen dat het papier dan niet te snel mag verslijten. Aan het papier worden dus strenge eisen gesteld.

Daarnaast is ons papier voorzien van een speciaal watermerk. Zodat het niet zomaar vervalst kan worden. Zonder dit merk is de akte niet officieel. ”

Wat is het voordeel van een papieren akte?

“Een notariële akte heeft zogenoemde executoriale kracht. Als je een afschrift van een notariële akte hebt, hoef je niet meer naar de rechter bij conflicten. Daarnaast geldt een notariële akte als bewijs. Krijg je bijvoorbeeld te maken met een wanbetaler? Dan kun je met een afschrift van de akte meteen naar een deurwaarder toe. Dat vind ik wel een voordeel.

Archief Moniek Wever

Een ander voordeel van papieren aktes is de veiligheid. Stel dat alles digitaal gaat en het systeem wordt gehackt. Dan is het moeilijk te bewijzen of jouw huis nog van jou is. Daar gaat veel tijd in zitten. Dit voorkom je met papieren versies. Want zelfs al raak je jouw kopie van de akte kwijt, wij hebben het origineel in de kluis liggen. Op papier.”

Wordt het notariskantoor ooit een ‘paperless office’?

“Waarschijnlijk wel. Maar ik denk dat wij daar nog niet aan toe zijn. In andere landen zoals Letland werken ze al met nieuwe technologieën die dit mogelijk maken, maar voor ons zal dat nog wel even duren.

Inmiddels bewaren we alle documenten ook digitaal, maar helemaal papierloos? Ik zie dat niet snel gebeuren. Voor het huidige notarisvak is papier de kern. Dat klinkt misschien intens, maar het is wel zo. Zolang er nog geen betere alternatieven zijn, blijven wij printen.”

 


Tim Scharn

Tim Scharn (auteur) “De enige constante factor in het IT landschap is verandering” Volg Tim op LinkedIn. En blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom printen.

Kennisbank