Wat print jij? Referentiemateriaal!

  • 660
  •  4
  • 3 min
  • 28 feb 2019
Wat print jij? Referentiemateriaal!

Wat print jij? Referentiemateriaal!

  • 660
  •  4
  • 3 min
  • 28 feb 2019

Ze heeft nog met loden letters gewerkt, werd lithograaf en dtp-er en werkte bij leveranciers van productieprintsystemen. Nu gebruikt ze al haar kennis over digitale druktechnieken om onderzoek naar de oorsprong van (valse) waardedocumenten te vereenvoudigen.

Wat print jij?

“Ik geef in binnen- en buitenland regelmatig les aan mensen van bijvoorbeeld de Marechaussee over druktechnieken, inkten en papier. Ze leren dan documenten, zoals paspoorten of aktes, direct op een aantal grafische eigenschappen te beoordelen. We hebben bovendien op basis van referentiemateriaal nu een database aangelegd. Daarin zitten de kenmerken van verschillende printsystemen en printtechnieken, zoals toner of inkjet. We kijken dan niet zozeer naar het uiterlijk van een document, maar naar de manier waarop het gemaakt is. In feite vergelijken we de vingerafdruk van het gedrukte of geprinte document met de vingerafdrukken van alle machines en technieken in onze database.” Erna Leenaars

“Dankzij de slimme algoritmes en deep learning technieken van mijn bedrijf Andrupos kan nu heel snel en helemaal automatisch de oorsprong van het document worden vastgesteld. Als er dan iets niet klopt, kan er direct actie worden ondernomen. Door systemen te koppelen kan ook worden vastgesteld of bijvoorbeeld verschillende vervalste documenten van dezelfde printer zijn gerold.”

Welke waardedocumenten worden het meest vervalst – bankbiljetten?

“Laat ik voorop stellen dat ik me met Andrupos niet richt op het vaststellen of een document echt of vals is. Maar ik kan je, aan de hand van een scan of zelfs een opname met een smartphone, wel precies vertellen met welke printtechniek en op wat voor machine van welke fabrikant een document is geproduceerd. Daar kunnen forensische experts dan mee aan de slag in hun verdere onderzoek. We verzamelen dus eigenlijk forensisch bewijsmateriaal dat kan dienen als bewijsvoering in strafrechtelijk onderzoek.”

“Valse bankbiljetten spreken misschien het meest tot de verbeelding, maar die zijn dankzij alle echtheidskenmerken wel goed te herkennen. Het wordt een stuk ingewikkelder bij unieke brondocumenten, zoals bijvoorbeeld een geboorteakte of identiteitsbewijzen uit vreemde landen. Hoe ga je die controleren als je geen informatie hebt om het mee te vergelijken? Dan kan het helpen als je in ieder geval kunt vaststellen hoe iets geprint is.”

Kun je de snelle ontwikkelingen in de printtechniek wel bijhouden?

“Het gaat inderdaad erg snel: er komen voortdurend nieuwe spelers en technieken bij, en dat maakt mijn vak alleen maar interessanter. We houden het uiteraard allemaal goed in de gaten en we verrijken onze database steeds verder met nieuw referentiemateriaal.”

Blijven waardedocumenten van papier, of zijn ze in de toekomst juist digitaal?

“Natuurlijk zie je hier ook een verschuiving optreden. Kijken we naar contant geld dan zien we dat er naast papier ook andere materiaal worden gebruikt om geld te maken, en daarnaast zien we een steeds verdere toename van  elektronisch betalen. Een paspoort of identiteitsbewijs zie ik nog niet zo snel volledig digitaal gaan. Wel zie je dat papier gecombineerd wordt met bijvoorbeeld een chip die in een document wordt geïntegreerd.”

Is de technologie klaar voor de toekomst?

“Op dit moment zijn we bezig met enkele bèta-testen en volgend jaar zullen we met een eerste product op de markt komen. Er is al veel belangstelling getoond, dus daar heb ik alle vertrouwen in. Op langere termijn zullen we ons niet beperken tot  waardedocumenten, want onze techniek is ook geschikt om andere objecten en materialen te testen, zoals bijvoorbeeld levensmiddelen, merkkleding of -horloges. Dat is allemaal nog onontgonnen gebied waar volop mogelijkheden liggen.”


Tim Scharn

Tim Scharn (auteur) “De enige constante factor in het IT landschap is verandering” Volg Tim op LinkedIn. En blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom printen.

Kennisbank