Weet jij wie je bent?

  • 588
  •  4
  • 3 min
  • 28 mrt 2019
Weet jij wie je bent? 2

Weet jij wie je bent?

  • 588
  •  4
  • 3 min
  • 28 mrt 2019

Mensen plaatsen we constant in hokjes. In het werkende leven is dat niet anders: de een is een nauwkeurige administratief medewerker en de ander een betrouwbare consultant. Grote kans dat deze personen nog over andere kwaliteiten beschikken die in de huidige functies niet naar voren komen. Onontdekte talenten. Zolang we in hokjes blijven denken en daarbij weinig inzicht hebben in onze sterktes en wat ons motiveert, komt hier geen verandering in.

Ontwikkeling van talentenweet jij wie je bent

Inzichtelijk maken waar je krachten en zwakheden liggen, is niet alleen voor jezelf een meerwaarde, maar minstens ook voor je werkgever. Zodoende initieert de werkgever bijvoorbeeld vaak een persoonlijkheidstest, om dit in kaart te brengen. Aan de hand daarvan biedt de werkgever dan vervolgens bijpassende cursussen, de juiste manier van coaching en het geschikte team aan. Maar eigenlijk – en dat is een grote opgave – moet iedereen hier zelf zijn of haar verantwoordelijkheid in nemen.

Immers, als je zelf weet waar je kwaliteiten liggen en in welke taken je uitblinkt, dan kun je ook je volgende stappen beter bepalen. Doe je dit niet, dan is er een grote kans dat iemand anders voor je bepaalt wat jouw volgende stap gaat zijn. Als je goed bent in administratief werk, dan wil je manager je waarschijnlijk op deze plek houden. Maar is dit ook de plek waar jij wil zijn en waar jouw kwaliteiten het beste tot hun recht komen?

Focus op de verschillen

Dat twee werknemers dezelfde functie uitoefenen, betekent niet per se dat zij op elkaar lijken. Sterker nog, misschien is de een buiten werktijd graag creatief bezig, terwijl de ander zijn of haar tijd liever voor de tv doorbrengt. Een werkgever kijkt vaak alleen of jij je werk goed doet, terwijl wat mensen van elkaar onderscheidt juist meer aandacht zou moeten krijgen. Uiteindelijk kan iedereen een vak leren. Het gaat erom welk werk het beste bij jouw kwaliteiten en jouw persoonlijke motivatie past.

Een werknemer die een functie heel goed uitoefent, groeit vaak vanzelfsprekend door naar een managersfunctie. Maar iemand die zijn of haar werk goed doet, is niet per definitie een goede manager. Het kan zomaar zijn dat deze functie veel beter past bij een andere werknemer, die de huidige werkzaamheden iets minder goed uitoefent. Ook hierin is dus maatwerk vereist.

Van functie naar talent: solliciteren in 2030ontwikkelingen van talenten

In de komende jaren verdwijnen termen als vak of functie waarschijnlijk steeds meer, en beoordelen we medewerkers op een andere manier. De sterke kanten van de werknemer worden belangrijker dan het simpelweg voldoen aan de eisen van bijvoorbeeld een goede secretaresse of communicatiespecialist.

Je cv verandert geleidelijk van een lijst met uitgevoerde functies naar een omschrijving van je kennis en ambities op het moment van solliciteren: je bent op zoek naar een bepaalde baan, omdat deze aansluit op je doelen van dat moment. Ook persoonlijke ervaringen en ontwikkelingen spelen mee bij welke baan op welk moment voor jou geschikt is. Dit gaat zowel in cv’s als tijdens sollicitatieprocedures een steeds grotere rol spelen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met één van onze partners.

 

 


Veranderkundige Roel Geenen

Roel Geenen (auteur) Afgestudeerd veranderkundige en de grondlegger van Het Nieuwe Werken. Volg Roel op LinkedIn en blijf op de hoogte van zijn inspirerende kijk op een andere manier van samenwerken. HNW is een belangrijke energiebron is voor de ontwikkeling van organ...

Kennisbank